ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Ξεκινά στις 8 Μαΐου η δίκη για τη δολοφονία του αρχιμανδρίτη στη Χώρα

Στις 8 Μαΐου προσδιορίσθηκε και θα ξεκινήσει εκ νέου η δίκη στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο
Καλαμάτας για την άγρια δολοφονία του αρχιμανδρίτη Φώτη Ζαχαρόπουλου στη Χώρα. Η υπόθεση άρχισε να εκδικάζεται τον Ιανουάριο από το ΜΟΔ Καλαμάτας, αλλά διεκόπη έπειτα από ένσταση της υπεράσπισης του κατηγορούμενου Γεωργιανού για πλαστογράφηση από αστυνομικούς της προανακριτικής του απολογίας. Η δολοφονία του 54χρονου Αρχιμανδρίτη πέρυσι το Φεβρουάριο στη Χώρα είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο, αλλά η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας δεν άργησε να φτάσει στα ίχνη δύο νεαρών, ενός ανήλικου Έλληνα και ενός 25χρονου Γεωργιανού.
Ο ανήλικος Έλληνας δικάσθηκε από το Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων Κυπαρισσίας και αφού του αναγνωρίσθηκε μειωμένος καταλογισμός, καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 15 ετών και φυλάκιση ενός μήνα, καθώς κρίθηκε ένοχος για απλή συνέργεια στη δολοφονία και τη ληστεία του αρχιμανδρίτη. Τώρα θα δικασθεί ο 25χρονος Γεωργιανός, που αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας με πρόθεση, τελεσθείσας κατά συναυτουργία, της ληστείας τελεσθείσας κατά συναυτουργία με ιδιαίτερη σκληρότητα εναντίον προσώπου και της οπλοφορίας - οπλοχρησίας από κοινού. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά μετά τη σύλληψή τους, οι δύο νεαροί πήγαν βράδυ στο σπίτι του αρχιμανδρίτη και έπειτα από διαφωνία που είχαν τον σκότωσαν.
Ο ανήλικος Έλληνας έχει υποστηρίξει ότι ο Γεωργιανός χτύπησε τον αρχιμανδρίτη στο κεφάλι με μια σιδερογροθιά, ενώ ο ίδιος δεν είχε καμία εμπλοκή στη δολοφονία, παρά μόνο βοήθησε να μεταφέρουν το νεκρό ιερέα σε ένα χαλί και να τον σκεπάσουν με σεντόνι. Αντίθετα, ο Γεωργιανός είχε υποστηρίξει ότι ποτέ δεν πήγε στο σπίτι του αρχιμανδρίτη, ενώ ακόμα και τώρα αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη. 


ΑΠΟ http://radio936.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: