ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

GetOnlineWeek 2015: Μία μεγάλη πανευρωπαϊκή εκστρατεία για την πληροφορική

Τελευταία ενημέρωση: 28.03.2015 |

 

 

Τις δράσεις για την Ελλάδα της πανευρωπαϊκής εκστρατείας GetOnlineWeek 2015 ανακοίνωσαν το Ελληνικό Δίκτυο Επαγγελματιών Πληροφορικής (HePIS), σε συνεργασία με το Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Ενώσεων Επαγγελματιών Πληροφορικής (CEPIS).

«Το GetOnlineWeek είναι μία ετήσια εκστρατεία, που έχει ως στόχο να ενθαρρύνει τους Ευρωπαίους πολίτες να ενισχύσουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες, έτσι ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί στην αγορά εργασίας» επισημαίνει ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Ενώσεων Επαγγελματιών Πληροφορικής (CEPIS) και διευθύνων σύμβουλος της PEOPLECERT, Βύρων Νικολαΐδης.

Η φετινή διοργάνωση υλοποιείται σε 24 χώρες της Ευρώπης και διοργανώνεται από τον πανευρωπαϊκό οργανισμό TelecentreEurope

«Οι δραστηριότητες της CEPIS και της HePIS, στο πλαίσιο του GetOnlineWeek 2015, αναδεικνύουν ότι με μία νέα προσέγγιση της καινοτομίας και της τεχνολογίας μπορούμε να βγούμε από το αδιέξοδο της ανεργίας. Μόνο με την τεχνολογία θα πετύχουμε ανάσχεση της μετανάστευσης των νέων και την επιστροφή τους στην Ελλάδα», τονίζει ο κ. Νικολαΐδης.

Το 2014 περισσότεροι από 104.000 Ευρωπαίοι συμμετείχαν στην εκστρατεία, λαμβάνοντας μέρος σε εκδηλώσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και σεμινάρια. Παράλληλα, «τα τελευταία χρόνια, περισσότεροι από 700.000 Ευρωπαίοι πολίτες έχουν βελτιώσει την ποιότητα ζωής τους, ως αποτέλεσμα των δραστηριοτήτων της εκστρατείας», αναφέρει ο πρόεδρος της CEPIS και διευθύνων σύμβουλος της PEOPLECERT.

Ο πρόεδρος της HePIS, Νίκος Φαλδαμής, τονίζει ότι: « Η επιλογή της HePIS ως εθνικού εταίρου της εκστρατείας GetOnlineWeek 2015 αποτελεί μία ακόμα επιβράβευση των προσπαθειών και των δεσμεύσεων του φορέα για την ανάπτυξη της πληροφορικής σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι, που μέσα από την πλειάδα των δραστηριοτήτων μας, συμβάλλουμε ενεργά και μετρήσιμα στην υλοποίηση των ευρωπαϊκών πολιτικών».

Στο πλαίσιο του GetOnlineWeek 2015 για την Ελλάδα, η HePIS, σε συνεργασία με τη CEPIS, έχουν προχωρήσει στις παρακάτω δράσεις, στοχεύοντας στην υλοποίηση ευρωπαϊκών πολιτικών στον τομέα της πληροφορικής με μετρήσιμα αποτελέσματα:

«FIT4JOBS»: Μέσα από το πρόγραμμα «FIT4JOBS», άνεργοι έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε πρόγραμμα εκπαίδευσης και κατάρτισης 180 ωρών δωρεάν σε προχωρημένες δεξιότητες πληροφορικής και, συγκεκριμένα, στον προγραμματισμό και τη σχεδίαση web εφαρμογών, χρησιμοποιώντας το λογισμικό και τα εργαλεία που βρίσκονται σε μεγάλη ζήτηση στην αγορά εργασίας. To πρώτο τμήμα εκπαίδευσης, με εξειδίκευση στη γλώσσα προγραμματισμού PHP, ξεκίνησε στις 9 Mαρτίου, ενώ στις 26 Μαρτίου ξεκίνησε το δεύτερο τμήμα, με εξειδίκευση στη γλώσσα προγραμματισμού Java. Παράλληλα, η HePIS σχεδιάζει επιπλέον προγράμματα εκπαίδευσης στο πλαίσιο του FIT4JOBS, τα οποία θα ανακοινωθούν το προσεχές διάστημα.


Το GetOnlineWeek αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας «e-skillsforjobs», η οποία διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους οργανισμούς EuropeanSchoolnet και DigitalEurope

Getcoding.gr: ToGetcoding.gr έχει ως στόχο να φέρει όλους τους νέους πιο κοντά με τον προγραμματισμό μέσα από σειρά εκπαιδευτικών εργαλείων και δραστηριοτήτων. Με τη βοήθεια μίας απλοποιημένης γλώσσας προγραμματισμού, οι νέοι μέσω του παιχνιδιού του Getcoding, εκπαιδεύονται στη λογική και στα πρώτα βήματα του προγραμματισμού. Η πρωτοβουλία ανακοινώθηκε στις 25 Φεβρουαρίου και έκτοτε περισσότεροι από 8.000 νέοι έχουν συμμετάσχει στο παιχνίδι, αποκτώντας τις βασικές έννοιες του προγραμματισμού, όπως οι υποθέσεις, οι επαναλήψεις, οι ερωτήσεις και τα διαγράμματα ροής. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, έχουν διοργανωθεί ήδη 25 σεμινάρια στη Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Κιάτο, Λευκάδα, Αγρίνιο, Ξάνθη, Κέρκυρα, Καλαμάτα, καθώς και στις περιοχές Παλλήνη, Αιγάλεω, Αμπελόκηποι, Χαλάνδρι, Αργυρούπολη, Πειραιά, Ασπρόπυργο και Νέο Ηράκλειο. Μέσα από τα σεμινάρια, οι συμμετέχοντες έρχονται σε επαφή με εξειδικευμένους καθηγητές και αποκτούν χρήσιμες συμβουλές για τα πρώτα τους βήματα στον κόσμο του προγραμματισμού.

ΑctiveWomen: Το πρόγραμμα «ActiveWomen» δίνει τη δυνατότητα σε γυναίκες μετανάστριες και πρόσφυγες, καθώς και σε γυναίκες άνω των 50 ετών, να αποκτήσουν βασικές δεξιότητες ΤΠΕ. Στοχεύει στην ισότιμη πρόσβαση των ευπαθών ομάδων στην κοινωνία της πληροφορίας, ως μέσο για την εξάλειψη του ψηφιακού αναλφαβητισμού, την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού και την προώθηση της ισότητας των φύλων. Το ActiveWomen εντάσσεται στο πλαίσιο της Πράξης 3.2.4., «Υποστήριξη των Μ.Κ.Ο. (Γυναικείων Οργανώσεων)» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013», με δικαιούχο την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού, Διαχείρισης και Εφαρμογής Συγχρηματοδοτούμενων Δράσεων του Υπουργείου Εσωτερικών (ΕΥΣΥΔΕ-ΥΠΕΣ). Το πρόγραμμα υλοποιείται στο Νομό Αττικής και οι ενδιαφερόμενες μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στην ιστοσελίδα του προγράμματος www.activewomen.gr

Getbusy.gr: Για τρίτη συνεχή χρονιά, θα διενεργηθεί ο online διαγωνισμός του Getbusy μέσα από τον οποίο, οι υποψήφιοι θα έχουν τη δυνατότητα να κερδίσουν σημαντικά δώρα, όπως υποτροφίες σε Bachelor’s και Master’s, πιστοποιήσεις ECDL, καθώς και σεμινάρια επαγγελματικού προσανατολισμού. O διαγωνισμός θα ανακοινωθεί την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου.

YouRock.jobs: Ένα νέο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, που βοηθά τους νέους να ανακαλύψουν τις δεξιότητες τους μέσα από τις καθημερινές τους δραστηριότητες, δημιουργώντας το επαγγελματικό προφίλ που θα τους καταστήσει ελκυστικούς σε επίδοξους εργοδότες. Ως εθνικός συνεργάτης του YouRock στην Ελλάδα, η HePIS υλοποιεί καμπάνιες ενημέρωσης, προωθώντας το χρήσιμο αυτό εργαλείο στους νέους. Μέχρι τώρα, περισσότεροι από 1.000 νέοι έχουν δημιουργήσει το προφίλ τους στο YouRock.jobs.


Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΑΠΟ http://www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: