ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Παραμένει ο ΕΝΦΙΑ μέχρι νεωτέρας...

Τον «γόρδιο δεσμό» στη φορολογία ακινήτων επιχειρεί να λύσει το οικονομικό επιτελείο υπό το βάρος των δύσκολων ταμειακών συνθηκών και της συμφωνίας με τους εταίρους για αποφυγή μονομερών ενεργειών με δημοσιονομικό κόστος αλλά και της υλοποίησης της προεκλογικής εξαγγελίας για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.

Ενα από τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων προβλέπει τη διατήρηση για φέτος του ΕΝΦΙΑ, με διορθώσεις και με την εφαρμογή των νέων μειωμένων αντικειμενικών αξιών που θα επιφέρουν αυτόματα ελάφρυνση της φορολογίας.
Το τοπίο πάντως παραμένει θολό. Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, σε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό «STAR» παραδέχθηκε ότι δεν μπορεί να καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ μέχρι το τέλος Ιουνίου, καθώς θα θεωρηθεί μονομερής ενέργεια που θα έχει δημοσιονομικό αντίκτυπο και θα απορριφθεί από τους εταίρους.
Δέσμευση
Συγκεκριμένα, όπως είπε, για το επόμενο τετράμηνο η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες με δημοσιονομικό κόστος και δήλωσε ότι «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αλλάξουμε τον ΕΝΦΙΑ επί το προοδευτικότερο. Ισως χρειαστούν 2-3 μήνες. Ενας νόμος αλλάζει μόνο με νόμο. Εως ότου τον αλλάξουμε, θα πρέπει να τον πληρώνουμε. Δεν θα κάνουμε βιαστικές κινήσεις».

Ετσι, ο κ. Βαρουφάκης, αν και χαρακτήρισε απαράδεκτο τον ΕΝΦΙΑ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διατηρηθεί για το 2015.
Πάντως, κύκλοι από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν ότι ήδη οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες για αλλαγή του ΕΝΦΙΑ και αντικατάστασή του με έναν φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
Στο μέτωπο της φοροδιαφυγής, ο κ. Βαρουφάκης επιβεβαίωσε το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ του «Eθνους», τονίζοντας ότι σκοπεύει να δώσει την ευκαιρία σε όσους έχουν βγάλει χρήματα στο εξωτερικό να τα δηλώσουν και να τα νομιμοποιήσουν, πληρώνοντας τον αναλογούντα φόρο, ακόμη και αν δεν τα «επαναπατρίσουν και να αποφύγουν ποινικές διώξεις».
Ανέφερε ακόμα ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη ενοποιήσει τις διάφορές λίστες με όσους έχουν μεταφέρει χρήματα στο εξωτερικό, όπως είναι η περίφημη λίστα Λαγκάρντ, η λίστα του Λουξεμβούργου, του Λονδίνου, αλλά και τα εμβάσματα προς το εξωτερικό.
Ωστόσο, υπογράμμισε ότι το προσωπικό του ΣΔΟΕ είναι λίγο για να εξετάσει όλες αυτές τις περιπτώσεις.
Οπως είπε ο κ. Βαρουφάκης, το πώς και πότε ακριβώς θα εφαρμοστούν όλες οι υπεσχημένες προεκλογικά αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων (δηλαδή η καθιέρωση ενιαίας προοδευτικής κλίμακας φορολογίας με αφορολόγητο όριο τα 12.000 ευρώ) είναι ζητήματα που θα εξαρτηθούν από το κατά πόσο θα αλλάξουν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα του 2015, του 2016, του 2017, του 2018 και του 2019.
Ειδικά όσον αφορά στην αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ, άφησε να εννοηθεί ότι αυτό θα γίνει σταδιακά και θα ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους «θεσμούς».

ΑΠΟ http://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...