ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

Ένα ξενοδοχείο για φανατικούς ποδοσφαιρόφιλους!

Ο άσος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ράιαν Γκιγκς, μπορεί να άλλαξε… επιχειρηματικό «γήπεδο»,
όμως δεν ξέφυγε εντελώς από το παρελθόν του.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, ο πρώην άσος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και διεθνής ποδοσφαιριστής στην Εθνική Ουαλίας παρουσίασε το νέο ξενοδοχείο «Hotel Football», λέγοντας ότι δεν μπόρεσε να αντισταθεί στον πειρασμό να… κάνει μερικά σουτ στο μικρό γήπεδο ποδοσφαίρου που δημιουργήθηκε στην ταράτσα του ξενοδοχείου.

Το ξενοδοχείο πρόκειται να ανοίξει τις πύλες του στο κοινό στις 2 Μαρτίου και απευθύνεται σε όσους λατρεύουν το ποδόσφαιρο και ό,τι σχετίζεται με αυτό.

«Έχουν περάσει τέσσερα ή πέντε χρόνια από τότε που πρωτομπήκε στα σκαριά αυτή η ιδέα και είναι πολύ ωραίο που τελικά υλοποιήθηκε και θέλω να τη δω να αποδίδει καρπούς» είπε ο ίδιος και συνέχισε: «Φυσικά, η τοποθεσία στην οποία βρίσκεται το ρίχνει κάπως αναγκαστικά στη ‘σκιά’ του Old Trafford, όμως πιστεύουμε ότι το Hotel Football θα καταφέρει να κερδίσει τον κόσμο του Ηνωμένου Βασιλείου και σε επόμενο στάδιο και τον υπόλοιπο κόσμο. Άλλωστε είναι κάτι σα μια γιορτή του ποδοσφαίρου γενικότερα».

Οι τιμές των δωματίων θα ξεκινούν από 50 λίρες τη βραδιά. Στους 10 ορόφους του υπάρχει ακόμη ένα supporters club, ενώ σύμφωνα με το συνεργάτη και πρώην συμπαίκτη του Γκιγκς, Γκάρι Νέβιλ, αναμένεται να φιλοξενεί στους χώρους του (εστιατόριο, μπαρ κ.τ.λ.) έως και 1.250 οπαδούς πριν από τους αγώνες.


Δεν υπάρχουν σχόλια: