ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Κορυφαίες στην Ευρώπη: Κυριακοπούλου και Στεφανίδου «σπάνε» συνεχώς τα πανελλήνια ρεκόρ στο επί κοντώ

Η Νικόλ Κυριακοπούλου με την Κατερίνα Στεφανίδου έχουν επιδοθεί σε ένα εκπληκτικό γαϊτανάκι
πανελληνίων ρεκόρ στο επι κοντώ στο τελευταίο διήμερο στον κλειστό στίβο. Με την Κυριακοπούλου να είναι η νέα κάτοχος – πριν λίγες ώρες – του ρεκόρ περνώντας τα 4.80μ. Στο Μπέρμιγχαμ.

Μέσα σε δύο ημέρες τα δύο χρυσά κορίτσια του ελληνικού στίβου και του επι κοντώ, ανέβασαν το ρεκόρ του αθλήματος στον κλειστό στίβο κατά 8 πόντους, από 4.72μ στα 4.80μ. Καταρρίπτοντας το η μια μετά την άλλη !

Η ευχή όλων μας τους συνοδεύει και η ελπίδα είναι να επαναλάβουν αυτά τα εκπληκτικά άλματα σε λίγες μέρες στην Πράγα, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Κλειστού Στίβου (5-8 Μαρτίου).

Το απόγευμα του Σαββάτου στο Μπέρμιγχαμ, η Νικόλ Κυριακοπούλου μπήκε αποφασισμένη λοιπόν να ξαναπάρει το ρεκόρ (που είχε πετύχει την περασμένη Πέμπτη) στα χέρια της.

Το ίδιο πρωϊ (αν και ουσιαστικά με κάποιες ώρες διαφορά καθώς μιλάμε για το μίτινγκ των ΗΠΑ) η Κατερίνα Στεφανίδη είχε περάσει τα 4.77μ. Σημειώνοντας – τότε – πανελλήνιο ρεκόρ στον αγώνα του Φλάγκσταφ των ΗΠΑ. Ενα ύψος που το πέρασε με την τρίτη προσπάθεια γράφοντας τη δική της ιστορία, καθώς δέκα χρόνια πριν τέτοια εποχή σε ηλικία μόλις 15 ετών τότε, ξεπερνούσε τα 4.37μ. Και σημείωνε την κορυφαία παγκόσμια επίδοση όλων των εποχών στην κατηγορία της.

Η αθλήτρια του Νίκ Χάισονγκ είχε μάθει για το Πανελλήνιο ρεκόρ της Νικόλ Κυριακοπούλου στη Στοκχόλμη την Πέμπτη (4.76μ.) και έτσι είχε έξτρα κίνητρο κάνοντας τελικά την επίδοση των 4.77μ.

Βελτίωσε έτσι για τέταρτη φορά τον τελευταίο καιρό την ατομική της επίδοση.

Η Νικόλ πείσμωσε πάντως μετά την επίδοση της Κατερίνας και στον αγώνα του Μπέρμιγχαμ που ήταν ο τελευταίος της πριν τη συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, κατάφερε να ξαναπάρει το ρεκόρ πίσω ξεπερνώντας τα 4.80μ.

Η πρωταθλήτρια του Μανώλη Καραγιάννη είχε αποφασίσει να κάνει ένα μεγάλο άλμα και τη βοήθησε για μια ακόμα φορά ο συναγωνισμός με την καλή της φίλη και από τις κορυφαίες αθλήτριες τη Βραζιλιάνα Φαμπιάνα Μούρερ η οποία είχε περάσει με την πρώτη τα 4.70μ.

Η πρωταθλήτριά μας πέρασε αυτό το ύψος με την 3η προσπάθεια και έφτασε τελικά μέχρι το (νέο) πανελλήνιο ρεκόρ (4.80μ.), επίδοση που είναι η δεύτερη καλύτερη εφέτος στον κόσμο.

Το πολύ θετικό είναι ότι τα δύο κορίτσια, αν και απέχουν δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα, βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση φόρμας, την κατάλληλη στιγμή, και πλέον στην Πράγα σε λίγες μέρες, θα κυνηγήσουν πλέον το μετάλλιο και όχι απαραίτητα ένα ρεκόρ. Πολύ απλά διότι εκεί σε αυτούς τους αγώνες, δεν μετράει τόσο το ρεκόρ, όσο η νίκη, εκτός αν συμβει το ιδανικό και κάποια αθλήτρια καταφέρει να τα συνδυάσει και τα δύο.

Ευχή όλων είναι να δούμε λοιπόν ένα ελληνικό δίδυμο κορυφαίων αθλητριών μας να ανεβαίνουν παρέα στο βάθρο των νικητών σε λίγες μέρες.

ΑΠΟ http://www.tanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΒΑΖΟΥ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΗΣ, (ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ - ΗΧΗΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ)

Ένας φόνος που δεν έγινε, προστέθηκε σε μια σκευωρία που είχε αρχίσει πριν λίγα χρόνια.