ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Συζήτηση για τη Διαστημική Πύλη της Καλαμάτας

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr.  Δευτέρα, 23 Φεβρουαρίου 2015 21:32 Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/item/56732-diastimiki-pyli-kalmatas


Η Διαστημική Πύλη της Καλαμάτας περιλαμβανόταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν στη συνάντηση την οποία είχαν στην Καλαμάτα, ο οικονομολόγος Σταύρος Γιαννόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Μεσσηνίων Νέας Υόρκης «Ο Αριστομένης» και ο εκπρόσωπός του στην Ελλάδα οικονομολόγος Κωνσταντίνος Στ. Ξηρογιάννης, που ήταν υποψήφιος βουλευτής με τους Ανεξάρτητους Ελληνες.
Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται, ειδικότερα ότι στην πιο πάνω συνάντηση με τον Στ.
Γιαννόπουλο -που είναι επίσης α΄ αντιπρόεδρος της Μεσσηνιακής Αμφικτιονίας αλλά και οργανωτικό μέλος στο Project "Διαστημική Πύλη Καλαμάτας" του καθηγητή Αεροναυπηγικής του Πανεπιστημίου San Jose της Καλιφόρνια και ερευνητή της NASA δρ. Περικλή Παπαδόπουλου- «τα θέματα που αναπτύχθηκαν και επικράτησαν, αφορούσαν στην εξέλιξη του τρισκελούς Project “Διαστημική Πύλη Καλαμάτας” το οποίο ήδη εκκρεμεί στην Βουλή των Ελλήνων υπό έγκριση, ενώ πραγματοποιήθηκαν επαφές και συνομιλίες με το γραφείο του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου, προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων και με το βουλευτή Νίκο Νικολόπουλο, πρόεδρο των Χριστιανοδημοκρατών και γενικό γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝ.ΕΛ.
Επιπροσθέτως, συζητήθηκε το ζήτημα των υποτροφιών σχετικά με την παρακολούθηση μεταπτυχιακών προγραμμάτων Master και διδακτορικού Phd στο Von Karman Institute».
Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται ότι επιπλέον «συζητήθηκε και το ζήτημα προώθησης και ανάδειξης της οικίας της αείμνηστης καλλιτέχνιδος παγκοσμίου βεληνεκούς Μαρίας Κάλλας (ενώ πραγματοποιείται επεξεργασία ανέγερσης θεματικού μουσείου) σε συνεργασία με την "Ενωση Φίλων Μαρίας Κάλλας".
Ακολούθως αναπτύχθηκαν θέματα που αφορούν την ομογένεια, αδελφοποίηση και συμμετοχή των ομογενών σε διάφορα προγράμματα όπως το θερινό σχολείο, υπό την αιγίδα της Παμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής – Καναδά. Σε αυτό το σημείο, συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούσαν σε τουρισμό, πολιτισμό, επιχειρηματικότητα, προώθηση των μεσσηνιακών προϊόντων και προσέλκυσης επενδυτών σε επίπεδο αξιοποίησης και Venture Capital ως μέσο αντιμετώπισης της κρίσης και της ανεργίας που μαστίζει τον νομό μας, σε συνεργασία πάντοτε με όλους τους δήμους της Μεσσηνίας.
Στο πλαίσιο της μακροχρόνιας στήριξης του Ασύλου Ανιάτων Καλαμάτας "Η στέγη της Εκκλησίας", της Μητρόπολης Μεσσηνίας, αναπτύχθηκε η ανάγκη της ενδυνάμωσης και  στήριξης εκ νέου με επιπρόσθετες δωρεές, αποστολή χρήσιμου υλικού και επανεξέταση εξασφάλισης κονδυλίων - δωρεάς που αφορούν στην αποπεράτωση του νεοανεγερθέντος κτηρίου. Επ’ αυτού υπήρξε επικοινωνία του προέδρου Σταύρου Γιαννόπουλου με τον γενικό διευθυντή της "Στέγης της Εκκλησίας" ιερέα Ευστάθιο Μπαρούτσο.
Εκδηλώθηκε ενδιαφέρον εκπόνησης θεατρικής - χορογραφικής παράστασης, κατά τους θερινούς μήνες, στη Μεσσηνία και πιο συγκεκριμένα στην Κυπαρισσία, αλλά και την πόλη της Καλαμάτας (το οποίο είναι επιθυμία να ενταχθεί συλλογικά στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων της πόλης) υπό την επίβλεψη και στήριξη των καλλιτεχνών Μπέσσυς Γιαννοπούλου και Νίκου Καλογερόπουλου.
Στο προσεχές μέλλον θα ενημερωθούν πάραυτα οι δήμοι Κυπαρισσίας, Μεσσήνης και Καλαμάτας για τις λεπτομέρειες σχετικά με τις θεατρικές- χορογραφικές παραστάσεις».

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/item/56732-diastimiki-pyli-kalmatas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΒΑΖΟΥ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΗΣ, (ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ - ΗΧΗΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ)

Ένας φόνος που δεν έγινε, προστέθηκε σε μια σκευωρία που είχε αρχίσει πριν λίγα χρόνια.