ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Ξάνθος: Το υπ. Υγείας θα είναι στο πλευρό των ασθενών με σπάνια νοσήματα όλο το χρόνο

Και όχι μόνο για το «θεαθήναι» ξεκαθαρίζει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων

Το υπουργείο Υγείας θα βρίσκεται στο πλευρό των ασθενών με σπάνιες παθήσεις καθόλη τη διάρκεια του χρόνου και όχι μόνο για το «θεαθήναι» την ημέρα του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Σπανίων Παθήσεων, που τιμάται στις 28 Φεβρουαρίου, δηλώνει ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός, με αφορμή την αυριανή ημέρα.

«Η Παγκόσμια Ημέρα Σπανίων Παθήσεων διαρκεί 24 ώρες. Εμείς, όμως, θα είμαστε στο πλευρό των πασχόντων 365 μέρες το χρόνο. Δεν υπάρχουν ασθενείς δύο ταχυτήτων. Όλοι οι πολίτες ανεξαιρέτως έχουν τα ίδια δικαιώματα στην ιατρική περίθαλψη, στη φαρμακευτική κάλυψη και στην ποιότητα ζωής» αναφέρει στο μήνυμά του ο κ. Ξανθός.

Επισημαίνει ότι «αν και η καθεμία σπάνια πάθηση ξεχωριστά αφορά ελάχιστους ασθενείς, υπολογίζοντας το σύνολο των ανθρώπων που προσβάλλεται από σπάνιες ασθένειες, διαπιστώνουμε ότι ο αριθμός είναι εξαιρετικά μεγάλος». Ωστόσο, δεν πρόκειται για διαπίστωση που επηρεάζει τη βούληση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, όπως λέει, «να ασκήσει πολιτική με βάση όχι τους αριθμούς αλλά με στόχο τη διασφάλιση της υγείας κάθε Έλληνα πολίτη».

«Γνωρίζουμε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με σπάνιες παθήσεις είναι η έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση» λέει ο κ. Ξανθός, και ζητεί από το ιατρικό δυναμικό της χώρας να βρίσκεται σε εγρήγορση ώστε να εντοπίζουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τη σπάνια πάθηση και να την αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά.

Παράλληλα, στόχος του υπουργείου Υγείας είναι όπως τονίζει «η εφαρμογή μιας ορθής πολιτικής σε ό,τι αφορά τα «ορφανά φάρμακα» ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση των ασθενών στη θεραπεία τους χωρίς προβλήματα».

ΑΠΟ http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.