ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Οι μεγάλοι μύθοι για την μπίρα

Η μπίρα πίνεται από εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο, χειμώνα-καλοκαίρι, και αποτελεί
αγαπημένο ποτό αντρών και γυναικών. Ωστόσο, πολλοί μύθοι έχουν δημιουργηθεί γύρω από αυτήν, σχετικά με την... μπιροκοιλιά, τη θερμοκρασία που πρέπει να την πίνουμε, ακόμα και με το εάν οι σκούρες είναι καλύτερες ή όχι από τις ξανθές. Στη συνέχεια, 7 συνηθισμένοι μύθοι γύρω από την μπίρα καταρρίπτονται!
1. Η μπίρα πρέπει να πίνεται παγωμένη
Η μπίρα πρέπει να πίνεται στους 6,5 βαθμούς Κελσίου, με μια μικρή απόκλιση, ανάλογα με το είδος. Ο λόγος είναι ότι οι γευστικοί κάλυκες απενεργοποιούνται όταν πίνουμε πολύ παγωμένη μπίρα.
2. Το ποτήρι της μπίρας πρέπει να είναι παγωμένο
Όταν το ποτήρι σερβιρίσματος είναι πολύ παγωμένο, αδρανοποιούνται οι γευστικοί μας κάλυκες, με αποτέλεσμα να μην γευόμαστε σωστά το ποτό.
3. Όλες οι σκούρες μπίρες είναι βαριές
Εάν αποφεύγετε τις σκούρες μπίρες, φοβούμενοι ότι θα έχουν ιδιαίτερα έντονη γεύση και θα σας πέσουν βαριές, έχετε μάλλον παραπλανηθεί. Οι σκούρες μπίρες είναι απλά σκούρες λόγω του επιπέδου ζύμωσης της βύνης που χρησιμοποιήθηκε και όχι επειδή είναι πιο βαριές και δυσκολοχώνευτες.
4. Απολαμβάνεις μια μπίρα μόνο όταν την πίνεις από το μπουκάλι
Μέγα λάθος, καθώς όταν πίνεις την μπίρα από το μπουκάλι, η μύτη σου δεν συμμετέχει καθόλου! Θα πίναμε ποτέ κρασί από το μπουκάλι;
5. Οι μπίρες μπορούν να αποθηκευτούν οπουδήποτε
Η μπίρα, σε μπουκάλι ή κουτάκι, πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο, γιατί χρειάζεται δροσερό και σκοτεινό μέρος, για να μην αλλοιωθεί.
6. Όλα τα μπουκάλια μπίρας είναι ίδια
Τα διαφανή μπουκάλια, παρόλο που μπορεί να είναι ομορφότερα, προσφέρουν πολύ λιγότερη προστασία από τα σκουρόχρωμα, καθώς τα τελευταία προστατεύουν καλύτερα την μπίρα από το φως και τη βοηθούν να διατηρήσει αναλλοίωτη τη γεύση της.
7. Η μπίρα δημιουργεί κοιλιά, ενώ τα άλλα ποτά όχι
Είναι ο πλέον διαδεδομένος μύθος για την μπίρα, που θεωρείται ποτό με λίγες θερμίδες. Η υπερκατανάλωση βέβαια θα προσθέσει θερμίδες, όπως άλλωστε και όλα τα ποτά. Αν πιούμε πολύ κρασί ή πολλά κοκτέιλ, οι θερμίδες που θα πάρουμε είναι περισσότερες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.