ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

ΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΘΗΤΕΙΑ Συνταγματική η απαλλαγή των γυναικών

Συνταγµατική έκρινε το Συµβούλιο της Επικρατείας την απαλλαγή των γυναικών από την
υποχρέωση εκπλήρωσης της στρατιωτικής θητείας και τη συνακόλουθα διαφορετική µεταχείρισή τους από τους άνδρες, όχι µόνο στο ζήτηµα της θητείας, αλλά και στα κωλύµατα διορισµού στον ευρύτερο δηµόσιο τοµέα.

Τα αυστηρότερα για τους άνδρες κριτήρια πρόσληψης (αφού ο νόµος απαιτεί να έχουν εκπληρώσει προηγουµένως τη στρατιωτική υπηρεσία ή να έχουν απαλλαγεί νόµιµα) δεν παραβιάζουν τη συνταγµατική αρχή της ισότητας των δύο φύλων.
Κατά το ΣτΕ, η διαφορετική µεταχείριση των γυναικών (για τις οποίες η στράτευση προβλέπεται µόνο σε καιρό πολέµου ή σε εντελώς εξαιρετικές περιπτώσεις σε καιρό ειρήνης) είναι σύµφωνη µε το Σύνταγµα και δικαιολογηµένη εν όψει των διαφορών των δύο φύλων, οι οποίες επιτρέπουν καταρχήν τη διαφορετική τους µεταχείριση στο ζήτηµα αυτό και συνεπώς και στα κριτήρια διορισµού.
Το σκεπτικό
Το ΣτΕ έκρινε νόµιµο το «µπλόκο» που έβαλε η πολιτεία στην πρόσληψη εκπαιδευτικού επειδή δεν είχε ολοκληρώσει τη θητεία του όταν υπέβαλε τα δικαιολογητικά διορισµού του στον σχετικό διαγωνισµό, αλλά την ολοκλήρωσε λίγους µήνες πριν από την ορκωµοσία του. Ο υποψήφιος ενώ είχε πετύχει σε διαγωνισµό του ΑΣΕΠ ως 477ος (επί 6.704 θέσεων) περίπου προ 8ετίας, είδε να ανακαλείται ο διορισµός του, επειδή όταν βγήκε ο πίνακας κατάταξης δεν είχε το πιστοποιητικό στρατολογίας.

Ο υποψήφιος προσέφυγε στα διοικητικά δικαστήρια υποστηρίζοντας ότι ο αποκλεισµός του παραβιάζει τη συνταγµατική αρχή της ισότητας, αφού η νοµοθεσία δεν προβλέπει αντίστοιχο κώλυµα διορισµού και για τις γυναίκες, αλλά και επειδή η πολιτεία έχει επανειληµµένα αλλάξει άποψη για το πότε πρέπει να κατατεθεί το πιστοποιητικό στρατολογίας (κατά την υποβολή των δικαιολογητικών υποψηφιότητας ή κατά τον διορισµό ή την ορκωµοσία). Υποστήριξε µάλιστα ότι µε την ανάκληση του διορισµού του παραβιάστηκε η αρχή της προστατευόµενης εµπιστοσύνης του πολίτη προς το κράτος.

ΑΠΟ http://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...