ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

Νέος Σύνδεσμος Εξαγωγέων Πελοποννήσου

Δεν υπήρχε Σύνδεσμος Εξαγωγέων Πελοποννήσου, και γι’ αυτό κάποιες επιχειρήσεις προχώρησαν στη δημιουργία του. Ενας τέτοιος σύνδεσμος, που είχε φτιαχτεί τον Ιούλιο του 2011, σταμάτησε τη δράση του μετά την εκλογή του προσωρινού Δ.Σ. - και τώρα δεν υπήρχε κανείς.
Αυτά σημείωσε μιλώντας στην "Ε" ο πρόεδρος του νεοσύστατου Συνδέσμου Εξαγωγέων Πελοποννήσου, Ακης Πετρόπουλος, μικρομεσαίος επιχειρηματίας από την Αρκαδία.
«Γιατί να έχει η Κρήτη και η Βόρεια Ελλάδα Σύνδεσμο Εξαγωγέων, κι εμείς, η Πελοπόννησος, να μην έχουμε; Η Πελοπόννησος έχει εξαγωγείς
και εξαγωγική δραστηριότητα. Αυτό ήταν που μας ώθησε να προχωρήσουμε στη δημιουργία του συνδέσμου», επεσήμανε ο κ. Πετρόπουλος. Παρατήρησε πως «ο σύνδεσμος που είχε φτιαχτεί το 2011, είχε προχωρήσει μέχρι την εκλογή προσωρινού Δ.Σ. και έμεινε εκεί. Δεν είχε δημιουργηθεί κάτι, δεν είχαν προχωρήσει. Μακάρι να είχε προχωρήσει ο σύνδεσμος από τότε, θα είχαμε λύσει πολλά προβλήματα. Δεν ξέρω τι έφταιξε και δεν προχώρησε. Ξεκινήσαμε από το μηδέν. Ο σύνδεσμός μας υφίσταται, καθώς κάναμε ό,τι χρειαζόταν να κάνουμε».
Ο κ. Πετρόπουλος μας ενημέρωσε ότι το Δ.Σ. εξελέγη με τη συμμετοχή 45 επιχειρήσεων που είχαν εγγραφεί αρχικά, και τώρα ο σύνδεσμος, που συνεχίζει τις εγγραφές, έχει 80 επιχειρήσεις - μέλη. Ανέφερε ακόμη  ότι έχουν ενημερώσει όλα τα Επιμελητήρια (και της Μεσσηνίας), αλλά άφησε να εννοηθεί πως ενημέρωση στις επιχειρήσεις μάλλον δεν έχει γίνει: «Από τη Μεσσηνία έχουν έρθει μόνο 2-3 επιχειρήσεις που ενημερώσαμε εμείς. Θέλουμε μέλη στο σύνδεσμο από όλη την Πελοπόννησο».
Για την πιθανότητα να βιάστηκαν κάνοντας εκλογές με 45 μόνο επιχειρήσεις - μέλη, ο πρόεδρος υποστήριξε πως «τρέχουν προγράμματα στην Περιφέρεια και θα τα χάναμε. Και πρέπει να αξιοποιήσουμε προγράμματα και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας». Εκτίμησε ακόμη ότι «κάποιοι πρέπει να πάρουν πρωτοβουλίες. Ισως ο προηγούμενος σύνδεσμος να μην προχώρησε γιατί λαλούσαν πολλοί κοκόροι».
Ο πρόεδρος του νεοσύστατου συνδέσμου παρατήρησε τέλος: «Θέλουμε όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Πελοποννήσου, που έχουν εξαγωγικό χαρακτήρα. Γιατί το 80%- 90% των επιχειρήσεων με τέτοιο χαρακτήρα είναι μικρομεσαίες». Ξεκαθάρισε, ωστόσο, πως «θέλουμε και τις μεγάλες εξαγωγικές επιχειρήσεις, που θα μας βοηθήσουν με τη γνώση και την εμπειρία τους».
Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Το Δ.Σ. του νέου συνδέσμου το απαρτίζουν οι εξής:
Πρόεδρος Ακης Πετρόπουλος - Αρκαδία (Molia - Blueberry). Αντιπρόεδρος Aντώνης Παρασκευόπουλος - Ηλεία (Ilis Quality Foods). Γενικός γραμματέας Λεωνίδας Νασιάκος - Κορινθία (Semeli Οινοποιείο). Οικονομικός επόπτης: Γιώργος Δημητρόπουλος - Αρκαδία (Arkafroz). Eφορος Δημήτρης Μανδράκος - Αρκαδία (P.Mandrakos & Co).
O ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ "ΑΤΥΧΗΣΕ"
Με την ευκαιρία, να υπενθυμίσουμε το πανηγυρικό κλίμα για τη δημιουργία του πρώτου τέτοιου συνδέσμου τον Ιούλιο του 2011, όπως το κατέγραφε τότε η Περιφέρεια Πελοποννήσου στις ανακοινώσεις της:
«Σε κλίμα αισιοδοξίας, εξωστρέφειας και συνεργατικότητας πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης εκδήλωση με αντικείμενο την ίδρυση "Συνδέσμου Εξαγωγέων Πελοποννήσου", με την αρωγή της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του περιφερειάρχη, κ. Πέτρου Τατούλη. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης κατατέθηκε υπ’ όψιν των παρευρισκόμενων εξαγωγέων σχέδιο Καταστατικού, το οποίο υπέγραψαν δεκάδες επιχειρηματίες ως πράξη στήριξης του εγχειρήματος που εκκινεί. Ο ρόλος της Περιφέρειας Πελοποννήσου στο Σύνδεσμο Εξαγωγέων Πελοποννήσου ξεκαθαρίστηκε από την πρώτη στιγμή.
"Μπορεί διοικητικά η Πελοπόννησος να μην είναι ενιαία, αλλά κανείς δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει διαφορετικά από μια οντότητα με δυνατότητες διεθνούς Branding. Ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Πελοποννήσου θα αποτελέσει πολύτιμο εταίρο στην κατάρτιση και την υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδιασμού εξαγωγών της επόμενης πολύ σημαντικής τριετίας, ο οποίος θα μπει κάτω από την ομπρέλα του επιχειρησιακού περιφερειακού προγράμματος, που είναι υπό κατάρτιση", σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Τατούλη».

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/
  Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/epixeiriseis/item/56629-neos-syndesmos-eksagogewn-peloponnisou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...