ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Χαλβάς: Η γλυκιά και η πικρή του πλευρά

Συνυφασμένος με το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, αλλά και τη νηστεία. Αγαπημένη γεύση για
πολλούς. Μιλάμε φυσικά για τον χαλβά από ταχίνι, γνωστό και ως χαλβά του μπακάλη. Ας γνωρίζουμε τη γλυκιά, αλλά και την πικρή του όψη για την υγεία και το βάρος μας. Αποτελεί μια υγιεινή επιλογή όσον αφορά τα θρεπτικά συστατικά και της βιταμίνες που μας δίνει. Περιέχει μια σειρά από απαραίτητα συστατικά, όπως καλής ποιότητας πρωτεΐνες, που βοηθούν την ομαλή ανάπτυξή μας, απαραίτητα πολυακόρεστα λιπαρά, αυτά που λέμε καλά λιπαρά, μας δίνει ενέργεια και μια σειρά από άλλα πολύτιμα μέταλλα, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Μία σημαντικότατη βιταμίνη, που επίσης περιέχεται στον χαλβά, είναι η βιταμίνη Ε, η οποία θεωρείται σήμερα ένα από τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά στοιχεία, που προσφέρει μια φυσική αντιγήρναση. Ίσως όμως το σημαντικότερο πλεονέκτημα του χαλβά είναι ότι περιέχει ιδιαίτερα φυσικά αντιοξειδωτικά, τις λιγνάνες. Επιστημονικές μελέτες συνδέουν τις λιγνάνες του χαλβά με καλύτερη λειτουργία της καρδιάς και των αγγείων μας.
Ωστόσο, και το πολύ υγιεινό πολλές φορές βλάπτει και ο χαλβάς είναι μια τέτοια περίπτωση. Κι αυτό, καθώς λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε λιπαρά, μας δίνει πολλές θερμίδες. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι ένα μικρό κομμάτι χαλβά 30 γραμμαρίων μας δίνει περί τις 150-200 θερμίδες. Για τον λόγο αυτό, άτομα που προσέχουν το βάρος τους ή είναι σε κάποιο πρόγραμμα απώλειας βάρους θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα την ποσότητα που καταναλώνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.