ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Δύο βραβεία και μία διάκριση για τη μεσσηνιακή "Επίκουρος"

Δύο βραβεία και μία διάκριση στην παγκόσμια έκθεση βιολογικών και οργανικών προϊόντων
BIOFACH, που έλαβε χώρα στη Νυρεμβέργη μεταξύ 11 και 14 Φεβρουαρίου, απέσπασε η μεσσηνιακή επιχείρηση “Επίκουρος”, που παράγει, τυποποιεί και εξάγει οργανικό - βιολογικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και βρώσιμες ελιές, καθώς και κρασιά.
Οπως είπε στην “Ε” ο γεωπόνος Μιχάλης Μαγκουρίλος -εκ των συνιδρυτών της επιχείρησης, μαζί με τους συναδέλφους του Νίκο Πλάτανο και Λάμπη Χριστόπουλο- η εταιρεία μετέχει κάθε χρόνο τόσο στην παραπάνω έκθεση, στη Γερμανία, όσο και σε ανάλογες εκθέσεις σε άλλες χώρες, αποσπώντας διακρίσεις για τα προϊόντα της, τα οποία αξίζει να σημειωθεί ότι εξάγει σε 16 χώρες. “Μόνο πέρυσι εξήγαμε περί τους 1.000 τόνους έξτρα παρθένο οργανικό - βιολογικό ελαιόλαδο και επιτραπέζιες ελιές” δήλωσε ο Μ. Μαγκουρίλος.
Σημειώνεται ότι φέτος, στην BIOFACH μετείχαν 2.384 εκθέτες από συνολικά 76 χώρες -γεγονός που κάνει τη διάκριση για την “Επίκουρος” ακόμα πιο σημαντική.
Ειδικότερα, το έξτρα παρθένο της μεσσηνιακής επιχείρησης BIO Epikouros απέσπασε την 2η θέση, ενώ το ειδικής κατηγορίας DEMETER Epikouros κατετάγη στην 7η θέση. Διακρίθηκε ακόμα και το ΒΙΟ douce Epikouros, καταλαμβάνοντας την 13η θέση μεταξύ των 30 καλύτερων προϊόντων της έκθεσης.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/
  Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/epixeiriseis/item/56142-vraveia-diakrisi-messiniaki-epikouros

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.