ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Πως να βρίσκετε πόσες μέρες έχει ο κάθε μήνας, στα γρήγορα!

Πως μπορούμε πολύ εύκολα και απλά, να ξέρουμε πόσες ημέρες έχει ένας μήνας; Δείτε απλά
και κατανοητά, και θα το θυμάστε για μια ζωή!

Εδώ θα σας δείξουμε ένα πολύ ωραίο κολπάκι ώστε να μπορείτε ανά πάσα στιγμή να βρείτε πόσες μέρες έχει ένας μήνας που θέλετε.
Η λύση βρίσκεται... στη γροθιά μας!

Δείτε την παρακάτω εικόνα.
Αν κάνουμε το χέρι μας γροθιά, αυτό αποτελείται από 4 "εξογκώματα" και 3 "κοιλίες".



Να έχετε στο μυαλό σας ότι το κάθε εξόγκωμα, υποδηλώνει μήνα με 31 ημέρες, ενώ η κάθε κοιλία, υποδηλώνει μήνα με 30 ημέρες.

Δείτε τι κάνουμε στη συνέχεια και θα δείτε που κολλάει αυτό!

Η εκκίνησή μας είναι πάντα το εξόγκωμα στον δείκτη. (Στην παρακάτω εικόνα, είναι το 1)

Όπως είπαμε, έχουμε 4 εξογκώματα και 3 κοιλίες, άρα στο ένα χέρι μας, σύνολο 7.

Ξεκινάμε να μετράμε τους μήνες από την εκκίνηση που προαναφέραμε, άρα ο Ιανουάριος είναι στο 1ο εξόγκωμα, ο Φεβρουάριος είναι στην 1η κοιλία, ο Μάρτιος στο 2ο εξόγκωμα, κοκ.

Όταν τελειώσει και ο Ιούλιος (που έχουν τελειώσει τα εξογκώματα και οι κοιλίες της γροθιάς μας), τότε συνεχίζουμε τον Αύγουστο πάλι από το σημείο εκκίνησης, όπου δηλαδή ήταν και ο Ιανουάριος!

Δείτε αναλυτικά:


1) Ιανουάριος, είναι εξόγκωμα, άρα μεγάλος μήνας (έχει 31 ημέρες)
2) Φεβρουάριος, είναι κοιλία, άρα μικρός μήνας (έχει 28 ή 29 ημέρες)
3) Μάρτιος, είναι εξόγκωμα, άρα μεγάλος μήνας (έχει 31 ημέρες)
4) Απρίλιος, είναι κοιλία, άρα μικρός μήνας (έχει 30 ημέρες)
5) Μάιος, είναι εξόγκωμα, άρα μεγάλος μήνας (έχει 31 ημέρες)
6) Ιούνιος, είναι κοιλία, άρα μικρός μήνας (έχει 30 ημέρες)
7) Ιούλιος, είναι εξόγκωμα, άρα μεγάλος μήνας (έχει 31 ημέρες)
8) Αύγουστος, είναι εξόγκωμα, άρα μεγάλος μήνας (έχει 31 ημέρες)
9) Σεπτέμβριος, είναι κοιλία, άρα μικρός μήνας (έχει 30 ημέρες)
10) Οκτώβριος, είναι εξόγκωμα, άρα μεγάλος μήνας (έχει 31 ημέρες)
11) Νοέμβριος, είναι κοιλία, άρα μικρός μήνας (έχει 30 ημέρες)
12) Δεκέμβριος, είναι εξόγκωμα, άρα μεγάλος μήνας (έχει 31 ημέρες)


Να θυμάστε και τα εξής:

- Ο Φεβρουάριος είναι ο μόνος περίεργος μήνας. Είναι μικρός και δεν έχει 30 ημέρες όπως οι υπόλοιποι, αλλά 28, ή αν είναι δύσεκτο έτος, 29 ημέρες.

- Για να θυμάστε ότι τα εξογκώματα είναι οι μεγάλοι μήνες και οι κοιλίες οι μικροί, να έχετε στο μυαλό σας το εξής:
α) το εξόγκωμα προεξέχει = μεγάλοι μήνες με τις πολλές ημέρες (31),
β) οι κοιλίες δεν προεξέχουν = μικροί μήνες με τις λίγες ημέρες (30).

Έτσι απλά λοιπόν, θα βρίσκετε πάντα πόσες ημέρες έχει ένας μήνας, ανά πάσα στιγμή, εύκολα και γρήγορα!


ΑΠΟ http://coolweb.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...