ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Η ιστορία της τράπουλας

Το αγαπημένο παιχνίδι μικρών και μεγάλων κρύβει από πίσω του μια μεγάλη ιστορία, που χάνεται μέσα στους αιώνες. Τέσσερις χώρες διεκδικούν την πατρότητα της τράπουλας και ακόμα η αρχική της καταγωγή δεν έχει καθοριστεί με ακρίβεια.
Το όνομά της προέρχεται από την ιταλική λέξη «trappola», που σημαίνει δόλος και παγίδα, ενώ και το παιχνίδι προέρχεται αντίστοιχα από το ιταλικό παιχνίδι «ταρόκ» ή «ταρόκο», στο οποίο χρησιμοποιούνταν χοντρά τετράγωνα ή παραλληλόγραμμα χαρτιά με αριθμημένες φιγούρες. Το «ταρόκ» πάλι έρχεται από την Αίγυπτο, χωρίς να γνωρίζουμε τη χρονολογία εμφάνισ;hς
του. Βασιζόταν σε περίεργα χαρτιά που έφεραν θρησκευτικές απεικονίσεις, τα οποία θεωρούνται και ως τα πρώτα τραπουλόχαρτα. Μάλιστα, οι αποκρυφιστές υποστηρίζουν ότι η τράπουλα αποτελεί το πρώτο είδος βιβλίου και θεωρούν ότι εμφανίστηκε πολύ πριν τον έντυπο λόγο. Τα συγκεκριμένα τραπουλόχαρτα πάντως χρησιμοποιούνταν για την πρόβλεψη της μοίρας και επεξηγούσαν τη θέληση των θεών, ενώ ήταν και ένα μέρος της λατρείας του Αιγύπτιου θεού Τοθ, γι' αυτό και έχουν διασωθεί με την ονομασία «Ταρώ του Τοθ». Όμως, η επικρατέστερη άποψη για τις ρίζες της τράπουλας προέρχεται από την Κίνα, όπου είχαν εμφανιστεί παρόμοια παιγνιόχαρτα με τα σημερινά μεταξύ 7ου και 10ου αιώνα και στην οποία είχε εφευρεθεί και το χαρτί. Στην αρχή μάλιστα, οι κάρτες αυτές μπορεί και να χρησιμοποιούνταν ως χαρτονομίσματα, μιας η ομοιότητα ανάμεσα στα κινέζικα χαρτονομίσματα και τα παιγνιόχαρτα είναι αξιοσημείωτη. Οι κάρτες αυτές θεωρούνται η εξέλιξη του κινέζικου ντόμινο.
Φαίνεται πως τον 12ο αιώνα ο αυτοκράτορας Σεν Χο υπέφερε από πλήξη στο παλάτι με τις 300 παλακίδες του και έτσι ζήτησε από τους σοφούς του να του βρουν ένα αντίδοτο. Κάποιος από αυτούς του έφερε μια συλλογή από μικρές πλάκες, με τις οποίες μπορούσαν να παιχτούν διάφορα παιχνίδια. Με αυτόν τον τρόπο η ανία του αυτοκράτορα ξεπεράστηκε.
Βέβαια, σε επιστημονικά βιβλία η χαρτοπαιξία στην Κίνα αναφέρεται ήδη από το 969. Το σίγουρο είναι πάντως, ότι η τράπουλα δεν αποτελεί ευρωπαϊκό προϊόν, καθώς ήρθε από την Ασία και για τη διάδοσή της υπάρχουν εξίσου πολλές θεωρίες.
Άλλοι υποστηρίζουν ότι ήρθε με τις Σταυροφορίες και άλλοι ότι ήρθε μαζί με τους Ρομά. Πάντως, η ιταλική και η ισπανική λέξη γι' αυτό το παιχνίδι έχουν αραβικές ρίζες, ενώ η τράπουλα έφτασε στην Ανατολική Ευρώπη στα τέλη του 15ου αιώνα και είναι πολύ πιθανό το είδος της τράπουλας που έφτασε σε εμάς να αποτελεί μια πρόσμιξη από πολλές διαφορετικές μορφές της.
Στην Ελλάδα δεν υπάρχει αναφορά για το συγκεκριμένο παιχνίδι στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, εκτός από τα Επτάνησα, που ήταν Βενετοκρατούμενα, και ορισμένες περιοχές της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας, όπου πέρασε αργότερα. Τα τραπουλόχαρτα που χρησιμοποιούνταν τότε ήταν βενετικού τύπου, με αρχαίες παραστάσεις, ενώ από το 1844 και μετά το εμπόριο και η παραγωγή τους άνηκε στο μονοπώλιο της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: