ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015

Ανακύκλωση: επαναστατική τεχνολογία χωρίς νερό μας γλυτώνει από τα πλαστικά

Μια εταιρεία τεχνολογίας που εδρεύει στο Μεξικό υποστηρίζει ότι μπορεί να ανακυκλώσει ποσοστό άνω του 90% από οποιοδήποτε είδος πλαστικού χωρίς κατανάλωση νερού.
Η νέα μέθοδος επίσης μειώνει το κόστος της ανακύκλωσης κατά το ήμισυ δίχως να βλάπτεται η ποιότητα της διαδικασίας.
Η νέα “πράσινη” τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανακύκλωση πλαστικών υλικών που αυτή τη στιγμή καταλήγουν σε χωματερές όπως είναι το φελιζόλ και το πολυστυρένιο και τα οποία χρειάζονται 500 ολόκληρα χρόνια για να βιοδιασπαστούν.

Ο ιδρυτής της εταιρείας Ak Inovex, Μάρκο Άνταμε υποστηρίζει ότι η νέα διαδικασία μπορεί να φέρει πραγματική επανάσταση στον κλάδο της ανακύκλωσης.
Στις συμβατικές διαδικασίες ανακύκλωσης του πλαστικού το νερό χρησιμεύει ως ψυκτικό υγρό.
Η τεχνολογία του Άνταμε εξαλείφει την ανάγκη για χρήση νερού αφού δεν προκαλεί την αύξηση της θερμοκρασίας σε απαγορευτικά επίπεδα.
Αυτό επιτυγχάνεται με την παράκαμψη του βήματος εκείνου που προβλέπει τον θρυμματισμό του πλαστικού και την αφύγρανσή του μέσω της θέρμανσής του στους 180 βαθμούς Κελσίου και εν συνεχεία της ψύξης του με νερό.
Η μέθοδος του Άνταμε καταλήγει απευθείας σε ανακυκλωμένα σφαιρίδια πλαστικού με αποτέλεσμα η διαδικασία να καταναλώνει τη μισή ενέργεια και να απαιτεί πολύ λιγότερο χώρο.
Η ανακύκλωση χωρίς νερό παράγει ανακυκλωμένα πλαστικά σφαιρίδια ελαφρώς υψηλότερης ποιότητας σε σύγκριση με άλλες μεθόδους.
Ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα της διαδικασίας είναι ότι ο ίδιος μηχανολογικός εξοπλισμός που χρησιμοποιείται στη διαδικασία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την ανακύκλωση υλικών που κανονικά θα κατέληγαν στις χωματερές, όπως το φελιζόλ, το πολυστυρένιο, το PET και το στυρόλιο ακρυλονιτριλίου βουταδιενίου (ABS).
Από αυτά τα υλικά είναι κατασκευασμένα πλαστικά ποτήρια του καφέ, συσκευασίες, μουσικά όργανα, προφυλακτήρες αυτοκινήτων, ακόμα και τουβλάκια Lego.
Αυτή τη στιγμή, η ομάδα μπορεί να διαχειριστεί μέχρι δύο τόνους πλαστικών σφαιριδίων και στοχεύουν στην αύξηση της παραγωγικής τους δυναμικότητας στους δέκα τόνους.
Το επόμενο έτος, η εταιρεία θέλει να αλλάξει την επιχειρηματική της στρατηγική και να προσθέσει στη διαδικασία ένα οικολογικό πλυντήριο για πλαστικά το οποίο θα χρησιμοποιεί ένα ειδικό βιοαπορρυπαντικό ώστε να μειώσει ακόμα περισσότερο το κόστος της διαδικασίας.
econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...