ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

Νέα μελέτη: Η επιδημία Έμπολα ξέσπασε από ένα αθώο παιδικό παιχνίδι

Το αθώο παιχνίδι ενός μικρού παιδιού με νυχτερίδες σε ένα ξερό δέντρο στη Γουινέα ίσως να ήταν η
αφορμή για το ξέσπασμα της μεγαλύτερης επιδημίας του ιού Έμπολα, που έχει ήδη αφήσει πίσω της πάνω από 7.900 νεκρούς, κυρίως στη Σιέρα Λεόνε, τη Λιβερία και τη Γουινέα.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο EMBO Molecular Medicine, ο πρώτος ασθενής, από τον οποίο φαίνεται πως ξεκίνησε η επιδημία, ήταν ο Εμίλ Ουαμουνό, ένα παιδί 2 χρονών από το Μελιαντού της Γουινέας. Κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν στους ερευνητές πως τα παιδιά έπαιζαν συχνά σε ένα ξερό δέντρο, περίπου 50 μέτρα μακριά από το σπίτι του Ουαμουνό, πιάνοντας εντομοφάγες νυχτερίδες που ζούσαν στο εσωτερικό του δέντρου.

Μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένα είδη νυχτερίδων είναι φορείς του ιού και μπορούν να τον μεταδώσουν στον άνθρωπο, χωρίς όμως να προσβάλλονται από αυτόν. Είναι λοιπόν πιθανό η επαφή του αγοριού με τις εντομοφάγες νυχτερίδες να απέβη μοιραία για τον ίδιο, αλλά και να αποτέλεσε την απαρχή μίας θανατηφόρας επιδημίας.

Τα ευρήματα της έρευνας αυτής έρχονται σε σύγκρουση με τη θεωρία ότι η επιδημία ξεκίνησε από ανθρώπους που έφαγαν ένα άλλο είδος νυχτερίδας, το οποίο είναι γνωστό ότι είναι φορέας του ιού Έμπολα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η θεωρία αυτή δεν επιβεβαιώνεται, αφενός επειδή τα μέλη της οικογένειας του αγοριού δεν έφαγαν τέτοιου είδους νυχτερίδες, αφετέρου επειδή ένας ιός που μεταδίδεται μέσω του φαγητού λογικά θα είχε μεταδοθεί και σε άλλους την ίδια στιγμή που μολύνθηκε το νεαρό αγόρι.

ΑΠΟ http://www.news.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.