ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Εμβλημα και σημαία θα αποκτήσει η Τριφυλία

Σε διαγωνισμό θα προχωρήσει ο Δήμος Τριφυλίας προκειμένου να σχεδιάσει το έμβλημα-σημαία του, που θα τον αντιπροσωπεύει και θα τον χαρακτηρίζει. Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός θα απευθύνεται κυρίως στους Τριφύλιους -και πολύ περισσότερο στη μαθητική κοινότητα του δήμου- από τους οποίους θα ζητηθεί να εμπνευστούν για το έμβλημα του δήμου τους. Μάλιστα το θέμα αυτό αναμένεται να έρθει σύντομα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να παρθεί απόφαση.

Να σημειώσουμε εδώ ότι σήμερα ο δήμος χρησιμοποιεί ως σύμβολό του το σύμβολο του πρώην
Δήμου Κυπαρισσίας που είναι ένα αρχαίο νόμισμα της πόλης.
Πέρα όμως από το κεντρικό έμβλημα, στις προθέσεις της δημοτικής αρχής είναι να προχωρήσει στον σχεδιασμό μεταλλίων για κάθε Δημοτική Ενότητα, που κατά κάποιο τρόπο θα τη χαρακτηρίζουν. Σκοπός είναι τα μετάλλια αυτά να απονέμονται τιμητικά σε πολίτες του δήμου και όχι μόνο, για τις πράξεις και τις δράσεις τους, όπως και σε συλλόγους της περιοχής. Τα μετάλλια αυτά ανά Δημοτική Ενότητα θα έχουν και θεματικό χαρακτήρα, δηλαδή άλλο θα είναι για τέχνες, άλλο για τα γράμματα, άλλο για τον εθελοντισμό, άλλο για το περιβάλλον. Με τη δημιουργία αυτών των μεταλλίων και την απονομή τους, στόχος είναι ο δήμος να μπορεί να ανταμείβει ηθικά πολίτες για αξιόλογες δράσεις τους.
Μια ακόμη πρωτοβουλία που σχεδιάζεται είναι και η δημιουργία ενός οδηγού για την Τριφυλία, μέσα στον οποίο θα αποτυπώνεται η ιστορία όλου του δήμου αλλά και κάθε γωνιά του.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/politiki/aftodioikisi/dimoi/item/52636-trifylisa-emvlima-shmaia

Δεν υπάρχουν σχόλια: