ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

O πρέσβης στην Αθήνα Πέτερ Μίχαλκο: Περιθώρια συνεργασίας Σλοβακίας με Μεσσηνία

Σημαντικά περιθώρια και προοπτικές συνεργασίας της Σλοβακίας με τη Μεσσηνία ως συνέχεια της αξιοπρόσεκτης σχέσης σε διάφορα επίπεδα που έχει ήδη η χώρα της Κεντρικής Ευρώπης με την Ελλάδα θεωρεί ότι υπάρχουν ο πρέσβης της Δημοκρατίας της Σλοβακίας στην Αθήνα Πέτερ Μίχαλκο.
Την Τετάρτη είχε επαφές στην Καλαμάτα, ενώ επίσης μίλησε σε σπουδαστές του ΤΕΙ Πελοποννήσου, αλλά και σε ημερίδα για την καινοτομία. Ο κ. Μίχαλκο, ο οποίος δήλωσε λάτρης των προϊόντων της Μεσσηνίας, μίλησε στην “Ε” σε πολύ καλά ελληνικά για τις σχέσεις των δύο χωρών, αλλά και για τις προσδοκίες που
υπάρχουν για περαιτέρω σύσφιγξη των δεσμών.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

 - Καταρχήν θα ήθελα να μου πείτε για τον σκοπό της επίσκεψής σας στην Καλαμάτα. Ποιοι είναι οι στόχοι και οι προσδοκίες από αυτό το ταξίδι;
«Σκοπός της επίσκεψής μου ήταν να συναντηθώ με τις τοπικές αρχές της Καλαμάτας, μιας πολύ σημαντικής πόλης, με πολύ καλές προοπτικές ανάπτυξης και συνεργασίας με τη Σλοβακία. Είχα συνάντηση με τον δήμαρχο και με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου της Μεσσηνίας. Επίσης είχα την ευκαιρία να κάνω διάλεξη στο ΤΕΙ της Καλαμάτας, στους φοιτητές για να τους ενημερώσω για την Σλοβακία και μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση και ερωτήσεις σχετικά με τις προοπτικές της οικονομικής συνεργασίας και των πολιτιστικών σχέσεων, που μπορούν και περαιτέρω να αναπτυχθούν. Στη συνέχεια είχα την ευκαιρία να μιλήσω σε σεμινάριο με θέμα την καινοτομία και επίσης να κάνω μια παρουσίαση των οικονομικών στοιχείων και της ανάπτυξης της χώρας τα προηγούμενα χρόνια. Εκτός από τον οικονομικό τομέα, υπάρχει συνεργασία και σε άλλα πεδία, όπως είναι η εκπαίδευση και ο πολιτισμός. Παράλληλα η καινοτομία είναι ένας παράγοντας που είναι πολύ σημαντικός στη σημερινή ευρωπαϊκή οικονομία και μπορούμε να κάνουμε και μαζί πολλά».
 - Ποιος είναι ο βασικός τομέας συνεργασίας των δύο χωρών και πώς μπορεί πλέον να υπάρξει συνεργασία και με τη Μεσσηνία;
«Στον εμπορικό τομέα υπάρχει παραδοσιακά καλή συνεργασία διότι οι προσφορές των χωρών μας είναι συμπληρωματικές. Η Σλοβακία προσφέρει τα προϊόντα της βιομηχανίας της. Πολλά όμως από τα ελληνικά προϊόντα ενδιαφέρουν τη σλοβακική οικονομία γιατί είναι υψηλότατης ποιότητας.
Εμείς ως χώρα εξάγουμε τα περισσότερα στις αγορές της Ε.Ε. σε αρκετά ελκυστικές τιμές. Πολλά από αυτά μάλιστα αφορούν και τομείς, που ενδιαφέρουν την Ελλάδα, όπως ο τουρισμός (εξοπλισμός για ξενοδοχεία, κρύσταλλα κ.ά.).
Το γεγονός ότι έχουμε ένα ελκυστικό φορολογικό σύστημα, ότι είμαστε γεωγραφικά στην καρδιά της κεντρικής Ευρώπης, ότι έχουμε το ίδιο νόμισμα, δηλαδή το ευρώ, είναι οι παράγοντες για τους οποίους πολλές διεθνείς εταιρείες ήρθαν στην Σλοβακία για να κάνουν επενδύσεις.
Είναι πολλοί σημαντικό όμως για εμάς να αναπτύξουμε περισσότερη επικοινωνία με την Ελλάδα μέσω αμοιβαίας ενημέρωσης και επαφών, ώστε να βρούμε τις συγκεκριμένες ευκαιρίες και να τις κάνουμε από κοινού πραγματικότητα.»

- Με τη Μεσσηνία ποιες προοπτικές υπάρχουν;

«Είμαι σίγουρος ότι εδώ υπάρχει πολύ καλή προοπτική αύξησης και του τουρισμού και των ευνοϊκών συναλλαγών. Ηδη φέτος βλέπουμε μεγάλη αύξηση των Σλοβάκων τουριστών που έρχονται στην Ελλάδα, με κανονικές γραμμές, για παράδειγμα μέσω Βιέννης, ή με τσάρτερ απευθείας στην Καλαμάτα και αυτό πιστεύω ότι θα φέρει περισσότερο ενδιαφέρον και στις δύο πλευρές. Μέσα από αυτό μπορεί να δημιουργηθεί μια καλή ατμόσφαιρα και για οικονομική συνεργασία. Η Μεσσηνία έχει πολλά γνωστά προϊόντα, όπως ελιές, ελαιόλαδο, και η Σλοβάκοι είναι ενθουσιώδεις καταναλωτές των ελληνικών προϊόντων. Στη Σλοβακία υπάρχει τα τελευταία χρόνια ενδιαφέρον και για τη μεσογειακή διατροφή, κάτι που μπορεί να προσφέρει η Μεσσηνία.
Ετσι πολλοί Σλοβάκοι μπορούν να επισκεφθούν τη Μεσσηνία, να θαυμάσουν τις ομορφιές της, αλλά και να γευτούν τα προϊόντα της, τα οποία στην πορεία σίγουρα θα θέλουν να τα βρίσκουν και στη χώρα μας».

 - Οσον αφορά τον πολιτιστικό τομέα;
«Υπάρχουν παραδοσιακά και ιστορικά πολύ στενές σχέσεις μεταξύ της Σλοβακίας και της Ελλάδας. Ενα σημαντικό μέρος της ταυτότητάς μας  ως έθνος συνδέεται με τους Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο, οι οποίοι έδωσαν στους Σλάβους τη γραφή και μετέφρασαν τη Βίβλο. Δημιούργησαν επίσης και τον πρώτο Αστικό Κώδικα της χώρας.
Από τότε οι Σλοβάκοι πήραν σε πολλές στιγμές έμπνευση από τους Ελληνες στην ιστορία. Ξέρουν την ιστορία της Ελλάδας και μέσω των βιβλίων του Βόιτεχ Ζαμαρόφσκι για τη μυθολογία, τα οποία υπάρχουν σχεδόν σε κάθε σλοβακικό σπίτι. Ετσι οι συμπατριώτες μου επιθυμούν να έρθουν στην Ελλάδα και εκτός από τον ήλιο και τις όμορφες παραλίες να αναζητούν και τα ιστορικά μέρη που έχουν διαβάσει στα βιβλία».

 - Η Καλαμάτα ετοιμάζεται να θέσει υποψηφιότητα για την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021 και σε αυτή την προσπάθεια θα ήταν ευπρόσδεκτη και χρήσιμη και η δική σας στήριξη.
«Η Σλοβακία είχε επίσης την ευκαιρία να φιλοξενήσει την Πολιτιστική Πρωτεύουσα για το 2013 στο Κόζιτσε, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Εκεί, όπου ζει σημαντικός αριθμός Ελλήνων φοιτητών κυρίως στην Ιατρική Σχολή. Γενικότερα στη Σλοβακία σπουδάζούν πάνω από 1.000 Ελληνες φοιτητές κυρίως γιατροί και φαρμακοποιοί.
Χαίρομαι διότι είμαι σίγουρος ότι η παρουσία των Ελλήνων στη Σλοβακία βοηθάει την αμοιβαία γνωριμία των λαών και η νέα γενιά θα έχει ήδη από την αρχή αυτή τη βάση της γνωριμίας, κάτι που θα βοηθήσει την ανάπτυξη ανάλογων επαφών και στην Ελλάδα.
Αυτά δείχνουν ότι υπάρχει πρόθεση και δυνατότητα σημαντικής συνεργασίας και στον πολιτιστικό τομέα».

 - Πώς όμως διατηρείται ζωντανός αυτός ο δεσμός;
«Χαίρομαι που ήδη βλέπουμε το ενδιαφέρον των Ελλήνων απόφοιτων των σλοβάκικων πανεπιστημίων να κρατάνε σχέσεις και επαφές με τη Σλοβακία και εμείς ως Πρεσβεία υποστηρίζουμε αυτό το ενδιαφέρον. Είναι σημαντικό μάλιστα ότι ιδρύθηκε ο Σύνδεσμος Ελληνοσλοβακικής Φιλίας και με αυτόν τον μεγάλο αριθμό των νέων Ελλήνων αποφοίτων των σλοβάκικων πανεπιστημίων θα υπάρχουν ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι που θα έχουν θερμή σχέση με τη χώρα μας και το ίδιο μάλιστα ισχύει και για τους Σλοβάκους που θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν την Ελλάδα ως τουρίστες, αλλά και ως φοιτητές. Διότι προγράμματα, όπως το Erasmus, έχουν μεγάλη απήχηση και ο αριθμός των Σλοβάκων φοιτητών στα ελληνικά πανεπιστήμια αυξάνεται».

 -  Είστε πρέσβης στην Ελλάδα από τον Φεβρουάριο του 2013 και επίσης υπηρετήσατε στην Ελλάδα για μια ακόμα τετραετία στο παρελθόν. Ποιες διαφορές εντοπίζετε κατά τις δύο αυτές περιόδους για την Ελλάδα;
«Ημουν στην Ελλάδα από το 2002 έως το 2006. Ηταν μια πολύ σημαντική περίοδος για τη Σλοβακία, διότι τότε ήταν που υπογράψαμε την συνθήκη για να γίνουμε μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ελληνικής προεδρίας, στις 16 Απριλίου του 2003, στην Αθήνα. Παράλληλα σε εκείνη τη θητεία έζησα από κοντά και τις σημαντικές στιγμές με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Οταν ξαναήρθα στην Ελλάδα το 2013, ήταν μια περίοδος στην οποία άρχισαν να υπάρχουν καλύτερα νέα μετά την δύσκολη φάση της κρίσης που πέρασε η χώρα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Η Ελλάδα ξαναέρχεται στην οικονομική ανάπτυξη. Εμείς ως Σλοβάκοι που περάσαμε πολύ δύσκολες στιγμές με μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να κάνουμε για να γίνουμε μέλος της Ε.Ε. και της ευρωζώνης, έχουμε πολύ μεγάλη κατανόηση για τους Ελληνες και για ό,τι περνάει ο ελληνικός λαός. Είναι σημαντικό να προχωρήσουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να ξαναμπεί η Ελλάδα στην οικονομική ανάπτυξη. Χαίρομαι όμως γιατί οι Ελληνες παρέμειναν αισιόδοξοι, όπως τους γνωρίζουν οι Ευρωπαίοι. Είμαι σίγουρος ότι θα περάσουν αυτή τη δύσκολη φάση και θα υπάρχει στο μέλλον πάλι πολύ καλή οικονομική ανάπτυξη, δραστηριότητα και πρόοδος».

 -  Αναφέρατε νωρίτερα ότι το ευρώ βοήθησε πολύ την Σλοβακία διότι ήταν μια ευκαιρία να έρθουν επενδύσεις. Στην Ελλάδα κάποιοι υποστηρίζουν ότι η χώρα μπήκε στο ευρώ πιο γρήγορα από ό,τι έπρεπε και αυτό δημιούργησε προβλήματα. Στη Σλοβακία υπήρξαν δυσκολίες λόγω του ευρώ;
«Η Ελλάδα είναι ιδρυτικό μέλος της Ευρωζώνης και εμείς γίναμε πρώτα μέλος της Ε.Ε. και αργότερα της Ευρωζώνης. Είχαμε την ευκαιρία ως χώρα να πάρουμε κάποια μαθήματα από την πρώτη φάση της Ευρωζώνης, για παράδειγμα, την άνοδο των τιμών. Αυτό ήταν σημαντικό για την σλοβακική κυβέρνηση.
Ομως εύκολα μπορώ να πω ότι τα πλεονεκτήματα του κοινού νομίσματος υπερβαίνουν τα μειονεκτήματα. Παράλληλα όμως, όπως σας είπα και νωρίτερα, ήταν απαραίτητο να προχωρήσουν και κάποιες μεταρρυθμίσεις. Προσπαθήσαμε και σε σημαντικό βαθμό τα καταφέραμε να “χτίσουμε” ένα ελκυστικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις και αυτό μας έφερε σημαντικές επενδύσεις από εταιρείες σε διάφορους τομείς. Ακόμα και στην αυτοκινητοβιομηχανία, όπου σήμερα είμαστε στην πρώτη θέση στον κόσμο στην παραγωγή αυτοκινήτων κατά κεφαλή. Υπήρξαν επίσης επενδύσεις στον τομέα των ηλεκτρικών συσκευών γενικότερα.
Αυτό έδωσε τη δυνατότητα και στις σλοβακικές εταιρείες να αναπτυχθούν. Αρκετές μάλιστα, μικρές και μεσαίες, κατάφεραν να παράγουν καινοτόμα προϊόντα.
Η σταθερότητα του νομίσματος ήταν καθοριστικός παράγοντας της προσέλκυσης των επενδύσεων, όμως βοήθησε και στις εξαγωγές εντός Ευρωζώνης. Σήμερα η Σλοβακία είναι στην 6η θέση στον κόσμο, όσον αφορά την πιο ανοιχτή οικονομία. Οι εξαγωγές της είναι στο 96% του ΑΕΠ και οι περισσότερες από αυτές πάνε στα μέλη της Ενωσης και της Ευρωζώνης με έμφαση φυσικά στις όμορες χώρες. Θα θέλαμε να ξαναέρθουμε στο προ κρίσης επίπεδο της εμπορικής συναλλαγής και με την Ελλάδα. Μετά από την πτώση των προηγούμενων χρόνων φέτος έχουμε το πρώτο θετικό αποτέλεσμα με αύξηση στο 25% των εμπορικών συναλλαγών με την Ελλάδα».

- Προοπτικές για αμφίδρομη τουριστική ανάπτυξη υπάρχουν;
«Φυσικά και υπάρχουν. Εμείς ως χώρα και θέλουμε, αλλά και μπορούμε να φιλοξενήσουμε περισσότερους Ελληνες τουρίστες. Μπορούμε να προσφέρουμε πολλά στον επισκέπτη και σε ειδικές μορφές τουρισμού, όπως τα ξακουστά ιαματικά μας λουτρά, τα σπήλαια, τα κάστρα, το κυνήγι κ.ά.
Εδώ θέλω να αναφερθώ όμως και πάλι στους δεσμούς που δημιουργούν ανάμεσα στους δύο λαούς οι ισαπόστολοι Κύριλλος και Μεθόδιος. Στην πόλη Νίτρα μάλιστα -και συγκεκριμένα στον καθεδρικό ναό- υπάρχουν τα λείψανα του Αγίου Κυρίλλου, τα οποία μπορούν να επισκεφθούν και το κάνουν ήδη αρκετοί Ελληνες.
Επιθυμούμε -και φυσικά ως Πρεσβεία θα το υποστηρίξουμε- να υπάρξουν απευθείας πτήσεις σύνδεσης της Ελλάδας με την Σλοβακία, γιατί όχι και από την Καλαμάτα, κάτι που ουσιαστικά θα μας δώσει τη δυνατότητα να έρθουμε κοντά αμφίδρομα και στον τουριστικό τομέα.
Επίσης θα υποστηρίξουμε πιο στενές σχέσεις και επαφές των πόλεων. Εχουν αδελφοποιηθεί μερικές πόλεις της Ελλάδας με πόλεις της Σλοβακίας και είμαι σίγουρος ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συνεχιστεί. Σχετική συζήτηση είχα και με τον δήμαρχο της Καλαμάτας. Μπορούν επίσης να υπάρξουν και από τις δύο πλευρές επισκέψεις επιχειρηματικών αποστολών και για αυτό το θέμα μίλησα και με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας.
Τέλος θα ήθελα να σημειώσω ότι η Σλοβακία είναι μέλος της ομάδας Visegrad, μιας ένωσης συνεργασίας μαζί με την Τσεχία, την Ουγγαρία και την Πολωνία με συνολικό πληθυσμό, που αγγίζει τα 68 εκατ. και από την πλευρά της οποίας υπάρχει πρόθεση συνεργασίας και με την Ελλάδα σε διάφορους τομείς».

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr
  Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/item/49560-presvis-peter-mixalko-perithoria-synergasias-slovakias-messinias

Δεν υπάρχουν σχόλια: