ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

Γνωρίζουμε αν τα βιολογικά προϊόντα είναι πραγματικά; – Η μέθοδος για τις ντομάτες

Πόσοι από εμάς δεν έχουμε αναρρωτηθεί αν τα “βιολογικά προϊόντα” που κυκλοφορούν στο εμπόριο αποτελούν πράγματι καρπό οργανικής καλλιέργειας χωρίς τη χρήση χημικών λιπασμάτων και επιβλαβών παρασιτοκτόνων;
Η αγορά των προϊόντων βιολογικής ή οργανικής καλλιέργειας αναπτύσσεται ταχύτατα με τους τζίρους να έχουν τριπλασιαστεί από το 2002 ως το 2011 φθάνοντας τα 48 δισ. Ευρώ.
Κρούσματα παραγωγών που πωλούσαν φρούτα και λαχανικά συμβατικής καλλιέργειας ως βιολογικά έχουν εμφανιστεί.
Πόσο εύκολο όμως είναι να ανιχνεύονται τέτοιου είδους πρακτικές προτού τα βιολογικά-μαϊμού
καταλήξουν σε λαϊκές αγορές, μανάβικα και σούπερ μάρκετ -για να πωληθούν σε τιμή συχνά διπλάσια από τα κανονικά- και από εκεί στο πιάτο μας;
—Οι βιολογικές ντομάτες
Πρόσφατα, επιστημονική ομάδα από τη Γερμανία παρουσίασε μια μέθοδο που διακρίνει τις βιολογικές ντομάτες από τις συμβατικές.
Η συνηθέστερη σήμερα τεχνική αξιολόγησης των πωλούμενων ως βιολογικών προϊόντων βασίζεται στην ανάλυση των σταθερών ισοτόπων στη σύσταση του αζώτου. Πρόκειται όμως για μια μέθοδο που δεν δίνει πάντα αξιόπιστα αποτελέσματα.
Οι γερμανοί επιστήμονες από την Αρχή Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Βαυαρίας και το Πανεπιστήμιο του Βούρτσμπουργκ στράφηκαν σε μια τεχνική που χρησιμοποιείται ήδη για την πιστοποίηση ορισμένων τροφίμων, όπως το λάδι ή το μέλι: στη φασματοσκοπία πυρηνικού μαγνητικού συντονισμού (NMR).
—Οι δοκιμές
Στο πλαίσιο των δοκιμών μπήκαν στο “μικροσκόπιο” δύο είδη ντομάτας που προέρχονταν τόσο από υπαίθριους λαχανόκηπους όσο και από θερμοκήπια και που αποτελούσαν καρπούς συμβατικής, αλλά και οργανικής καλλιέργειας.
Συγκεκριμένα, επί επτά μήνες συγκεντρώθηκαν δείγματα από 361 φυτά τα οποία εν συνεχεία υποβλήθηκαν σε ανάλυση με τη μέθοδο της φασματοσκοπίας NMR.
Με την τεχνική αυτή αποκαλύπτεται ένα μεγάλο εύρος χημικών ουσιών που υπάρχουν στη σύσταση της σάρκας της ντομάτας, όπως η γλυκόζη, το κιτρικό οξύ, το μηλικό οξύ, η ασπαραγίνη, η γλυκόζη και η μονοφωσφορική αδενοσίνη. Οι χημικές διαφοροποιήσεις σε αυτές τις ουσίες ανάμεσα σε οργανικές και συμβατικές ντομάτες είναι χαρακτηριστικές με αποτέλεσμα η μέθοδος να έχει επιτυχία 100%.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Journal of Agricultural and Food Chemistry».
Σε κάθε περίπτωση, εμείς ως καταναλωτές δεν έχουμε τρόπο να διακρίνουμε μόνοι μας κατά πόσο οι ντομάτες που αγοράζουμε είναι πράγματι βιολογικές και πρέπει να βασιστούμε στην επάρκεια των μηχανισμών ελέγχου των τροφίμων που κυκλοφορούν στο εμπόριο.
Μοναδικός τρόπος για να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι οι ντομάτες που τρώμε είναι βιολογικές είναι να τις καλλιεργήσουμε μόνοι μας

ΑΠΟ http://www.econews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Έρχεται μείωση των προμηθειών στις ηλεκτρονικές συναλλαγές

11/04/2024 16:04  Πάνω από 2,5 εκατομμύρια πολίτες κάνουν χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών IRIS, με την πλειοψηφία αυτών να είναι ηλικίας...