ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Σύμφωνα με τον Ηλ. Αξιοτόπουλο: Στους δρόμους η Τροχαία τις ημέρες των γιορτών

Στους δρόμους θα βρίσκεται όλη η διαθέσιμη δύναμη του Τμήματος Τροχαίας Καλαμάτας από την ερχόμενη Παρασκευή μέχρι και τις 6 Ιανουαρίου για να διευκολύνει την κυκλοφορία τόσο στο εθνικό οδικό δίκτυο, όσο και την πόλη.
Ο διοικητής της Τροχαίας, αστυνομικός υποδιευθυντής Ηλίας Αξιοτόπουλος, συντονίζει την όλη προσπάθεια και μιλώντας στην "Ε" τονίζει τη σημασία οι οδηγοί να πειθαρχούν στις υποδείξεις των τροχονόμων και να οδηγούν συνετά, ώστε να βοηθήσουν και οι ίδιοι στην αποτροπή ατυχημάτων.
Η Τροχαία παίρνει αυξημένα μέτρα και ενισχύει τις περιπολίες και τους ελέγχους σε όλο το εθνικό δίκτυο ενόψει των γιορτών. Σύμφωνα με το

σχεδιασμό του Τμήματος Τροχαίας Καλαμάτας βαρύτητα θα δοθεί στα επικίνδυνα σημεία της παλιάς εθνικής, όπου γίνονται συχνότερα τροχαία ατυχήματα. Εκεί, όταν υπάρχει η δυνατότητα, θα γίνονται τροχονομικοί έλεγχοι και θα βεβαιώνονται παραβάσεις που οδηγούν σε ατυχήματα, όπως είναι η υπερβολική ταχύτητα και το αντικανονικό προσπέρασμα. Μάλιστα ο κ. Αξιοτόπουλος είπε ότι αυτό το διάστημα η υπηρεσία θα ενισχυθεί με δυνάμεις της ΟΕΠΤΑ, ώστε οι έλεγχοι να είναι συχνότεροι και να οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα που είναι η αποφυγή τροχαίων. Σε αυτό σημείωσε θα πρέπει να βοηθήσουν και οι οδηγοί: «Πιστεύω ότι αν οδηγούμε συνετά, χωρίς να αναπτύσσουμε μεγάλη ταχύτητα, ό,τι κι αν συμβεί μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε».
Στην πόλη της Καλαμάτας παραμονές των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων «θα υπάρχουν ρυθμιστές τροχονόμοι για την διευκόλυνση και τη ρύθμιση της κυκλοφορίας, στα σημεία που κατά το παρελθόν έχουμε εντοπίσει ότι υπάρχει πρόβλημα: στην οδό Αρτέμιδος, στο ύψος της γέφυρας του "Πάνθεον", στις συμβολές των οδών Φραντζή και Αριστομένους, και Ξενοφώντος και Αριστομένους». Επίσης, επειδή το διάστημα των γιορτών η κίνηση στους δρόμους της Καλαμάτας πολλαπλασιάζεται, ο κ. Αξιοτόπουλος καλεί τους οδηγούς να μην παρκάρουν όπου... βολεύονται, γιατί «με το άναρχο παρκάρισμα επιβραδύνεται η κίνηση των οχημάτων, προκαλείται μποτιλιάρισμα, και δημιουργούνται νεύρα και σύγχυση. Γι' αυτό το λόγο, αν διαπιστώνουμε παράνομη στάθμευση θα παίρνουμε τις πινακίδες και θα βεβαιώνουμε παράβαση». Παράλληλα, οι έλεγχοι αλκοτέστ θα είναι συνεχείς καθώς όπως επεσήμανε ο διοικητής της Τροχαίας τα ατυχήματα τα οποία γίνονται νυχτερινές ώρες οφείλονται κατά 90% στη μέθη.
Κλείνοντας, ο Ηλίας Αξιοτόπουλος πιστεύει ότι με τις ενισχύσεις από την ΟΕΠΤΑ και την υπάρχουσα δύναμη της Τροχαίας «θα ανταποκριθούμε στα καθήκοντα που υποχρεούμεθα, γιατί οφείλουμε αυτές τις ημέρες να μην έχουμε κανένα τροχαίο ατύχημα και να γιορτάσουμε όλοι μαζί χωρίς καμία απώλεια».


ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/
  Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/astynomika/item/50555-aksiotopoulostroxaia-imeres-giortwn

Δεν υπάρχουν σχόλια: