ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Πρωταθλήτρια η Τριφυλία στα αγροτικά σχέδια βελτίωσης

Το 12% του ποσού που έχει δοθεί σε πανελλήνιο επίπεδο για σχέδια βελτίωσης στον αγροτικό τομέα έχει απορροφηθεί από την περιοχή της Τριφυλίας. Η περιοχή απιδεικνύει μεγάλη απορροφητικότητα πόρων, τη στιγμή μάλιστα που το πρόγραμμα προχωρά με αργούς ρυθμούς λόγω έλλειψης ρευστότητας και γραφειοκρατίας, και τα 4 στα 5 σχέδια είναι κολλημένα.
Πιο συγκεκριμένα από τα 84 εκ. ευρώ που έχουν δοθεί μέχρι τώρα σε όλη την επικράτεια, μέσα από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας για τα σχέδια που έχουν ήδη
υλοποιηθεί και πληρωθεί, στην περιοχή έχουν καταλήξει πάνω από 10 εκ. ευρώ.
Οπως μας επισήμανε ο διευθυντής της υπηρεσίας Αντώνης Παρασκευόπουλος στην Τριφυλία έχουν υλοποιηθεί 40 και πλέον σχέδια, δηλαδή πάνω από το 50% των προτάσεων που υποβλήθηκαν, όταν -όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα- σε πανελλήνιο επίπεδο από τα 6.371 εγκεκριμένα σχέδια βελτίωσης συνολικού προϋπολογισμού 908 εκ. ευρώ έχουν ολοκληρωθεί μόνο τα 910 με προϋπολογισμό 84 εκ. ευρώ.
Αυτό σημαίνει, υπογράμμισε ο κ. Παρασκευόπουλος, ότι η περιοχή έχει απορροφήσει το 12% του συνολικού ποσού που έχει δοθεί σε επίπεδο χώρας. Συνεχίζουμε, είπε, την υλοποίηση και άλλων σχεδίων και στις αρχές του 2015 θα ολοκληρωθούν και άλλα. Αυτό που έχει σημασία όπως τόνισε είναι ότι στην περιοχή υπάρχουν νέοι και δραστήριοι άνθρωποι που ενδιαφέρονται να επενδύσουν, και από την άλλη η υπηρεσία μας παρά το λιγοστό προσωπικό της κινείται με γρήγορους ρυθμούς.
Οσον αφορά τις επενδύσεις που έχουν, αυτές όπως είπε ο διευθυντής αφορούν κατά βάση τον δυναμικό κλάδο της περιοχής που είναι ο κλάδος των θερμοκηπίων, τις έγγειες βελτιώσεις και τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων μονάδων. Οι μεγαλύτερες επενδύσεις έχουν γίνει στην περιοχή των Φιλιατρών και στη συνέχεια στους Γαργαλιάνους και την Τερψιθέα Κυπαρισσίας. Σημαντικό είναι πως δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην οργάνωση με νέες τεχνολογίες και αυτοματισμούς.
Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι μέσα από το μέτρο 1.2.3α έχουν υλοποιηθεί επενδύσεις ύψους 1 εκ. ευρώ που αφορούν τον τομέα της μεταποίησης.


ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...