ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Ποιος είναι ο Έλληνας για τον οποίο οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι θα αλλάξει τον κόσμο

Όταν ο Andreas Raptopoulos, η ομάδα του και τα φορτηγά τους με ανθρωπιστική βοήθεια, "κόλλησαν" στις λάσπες του πρωτόγονου οδικού δικτύου της Παπούα Νέα Γουϊνέα, ήξερε πως κάτι έπρεπε να κάνει για να μην ξανασυμβεί αυτό.
Ο Raptopoulos είναι συνιδρυτής και CEO της startup με το όνομα Matternet, η οποία δημιουργήθηκε, ως ιδέα, μετά από αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη στην Παπούα Νέα Γουΐνέα και ασχολείται με τις πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών, των γνωστών drones, με τον ίδιο να τα ονομάζει εναέρια οχήματα μεταφοράς ή UAV.
Ο Έλληνας πρωτοπόρος, στον οποίο κάνει εκτενές αφιέρωμα ο businessinsider, συνειδητοποίησε όπως
λέει, ότι 1 δισ. άνθρωποι ζουν σε περιοχές που δεν υπάρχει επαρκές οδικό δίκτυο, έτσι είναι απαραίτητη η πρόσβαση σε αυτούς τους ανθρώπους να γίνεται με εναέρια μέσα, τα οποία θα μεταφέρουν π.χ. φάρμακα.
Η Matternet ήρθε σε επικοινωνία με τους "Γιατρούς Χωρίς Σύνορα" για να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι δυνατή η μεταφορά φαρμάκων σε περιοχές που δεν είναι εύκολη η πρόσβαση.
Έτσι ξεκίνησαν οι δοκιμές για την μεταφορά φαρμάκων με drones σε αυτές τις απομονωμένες περιοχές. Τα drones, πετούν στην Παπούα Νέα Γουϊνέα και το Μπουτάν, ακόμα και 25 χλμ απόσταση για να μεταφέρουν φάρμακα σε ανθρώπους που δεν έχουν άλλο τρόπο πρόσβασης σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Όπως περιγράφει ο Andreas Petropoulos, κάθε φορά που ένα drone πετά για την μεταφορά φαρμάκων, ένα πλήθος 50-70 ατόμων μαζεύεται γύρο από αυτό, θαυμάζοντας το, αφού εκεί που φτάνει η δράση του, οι κάτοικοι δεν έχουν ηλεκτρισμό και νερό.
Σήμερα η Matternet έχει πάρει το ΟΚ για την μεταφορά φαρμάκων στην Γερμανία, ενώ της έχει δοθεί η άδεια για πτήσεις  κινηματογράφησης κατά την διάρκεια γυρισμάτων στις ΗΠΑ.
Από την ημέρα που ο Andreas Raptopoulos και η δικηγόρος από τον Άγιο Δομίνικο και συνιδιοκτήτρια Paola Santana, συνέλαβαν την ιδέα, έχουν επενδύσει στην εταιρεία 2 εκατ. δολάρια, fund όπως τα Andreessen Horowitz, Alchemist Accelerator, ακόμα και ο διάσημος Αμερικανός ράπερ Nas.
Στόχος της Matternet είναι να κατασκευάζει η ίδια εκτός από τα drones και το λογισμικό τους.
Για την ώρα η FAA έχει αποκλείσει την πτήση drones, για εμπορικούς σκοπούς (kαι η Amazon και Google έχουν ανακοινώσει ότι θέλουν να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες που τους δίνουν τα drones) αλλά αναμένεται να δoθεί νέα οδηγία, φέτος για να επιτραπούν drones, βάρους έως 25 κιλά ενώ έως τον Σεπτέμβριο του 2015 θα έχει δημιουργηθεί ένα πλήρες νομικό πλαίσιο σχετικά με την πτήση drones για εμπορικούς σκοπούς.
Η αλυσίδα φαρμακείων Walgreens στην Αφρική, χρησιμοποιεί drones για να παραδώσει συνταγές σε απομακρυσμένες περιοχές.
Μέχρι τώρα τα drones της Matternet ζυγίζουν κάτω από 5 κιλά και μπορούν να μεταφέρουν φορτίο 500 γραμ. σε απόσταση 25 χλμ με ένα φόρτισμα. Είναι εξοπλισμένα με κάμερες για να είναι δυνατή η πλοήγησή τους και ελέγχονται μέσω μίας εφαρμογής σε smartphone.
Ο Raptopoulos δηλώνει ανυπομονεί να δει τα drones του στον αέρα τον μεγάλων πόλεων ενώ τα ονομάζει Apple II, από τον υπολογιστή που ουσιαστικά αποτέλεσε τον πρώτο μαζικής παραγωγής ηλεκτρονικό υπολογιστή, της Apple. Πιστεύοντας ότι θα έχουν την ίδια επιτυχία με αυτή των υπολογιστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...