ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

Από τα 3 ευρώ ξεκίνησε το μαυρολίσιο ελαιόλαδο

Με καλές προοπτικές ξεκίνησε η φετινή ελαιοσυγκομιδή, με την αρχή να γίνεται όπως κάθε χρόνο στην ευρύτερη περιοχή της Χώρας από τις μαυρολιές. Οι αποδόσεις είναι αρκετά καλές για την εποχή, η παραγωγή είναι σε σχετικά καλά επίπεδα -αν και κάποιες περιοχές περίμεναν ακόμη μεγαλύτερη-, η ποιότητα επίσης είναι πολύ καλή, ενώ το κυριότερο είναι πως οι τιμές στο ξεκίνημα άγγιξαν τα 3 ευρώ το κιλό και κινούνται πάνω από τα 2,90 ευρώ, μια τιμή σίγουρα καλύτερη από το περσινό ξεκίνημα, όπως σημειώνουν οι ίδιοι οι παραγωγοί. Ευελπιστούν δε να κρατηθεί σε αυτά τα επίπεδα και στη συνέχεια αφού θεωρείται μια καλή τιμή. 
Η συγκομιδή έχει ξεκινήσει εδώ και 10 μέρες περίπου, λίγο νωρίτερα σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, από κτήματα που έχουν μικρή παραγωγή και συνεχίζεται σε αυτά με την μεγαλύτερη. Η ελαιοσυγκομιδή αναμένεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα, ενώ από τα μέσα Νοεμβρίου και μετά αναμένεται να ξεκινήσει και η συγκομιδή στην κορωνέικη ποικιλία.



Για το ξεκίνημα της ελαιοσυγκομιδής ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κορυφασίου Λάζαρος Σύρνος επισήμανε: «Ξεκίνησε το μάζεμα της μαυρολιάς, είναι μια καλή χρονιά, έχει καλές αποδόσεις και ελπίζουμε να παραμείνουν οι καλές τιμές για να μπορέσουμε να βγάλουμε τις φορομπηχτικές υποχρεώσεις που μας έχουν επιβάλει οι τροϊκανοί. Το μάζεμα έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου 10 μέρες και ήδη σήμερα διώχνουμε το πρώτο βυτίο. Ολα πάνε καλά. Οι αποδόσεις για την εποχή, καθώς ξεκινήσαμε λίγο πρώιμα, είναι αρκετά καλές, είναι 8-10 κιλά ανά σακί, επίσης η ποιότητα είναι πολύ καλή. Οι τιμές για το πρώτο βυτίο που έχουμε κλείσει είναι στα 3 ευρώ, όχι ότι είναι οι καλύτερες, καθώς το περσινό λάδι που πουλήθηκε πριν λίγες μέρες ξεπέρασε τα 3 ευρώ και πιστεύουμε να κρατηθεί το φρέσκο λάδι πάνω από 3 ευρώ. Φέτος όμως από θέμα παραγωγής θα είμαστε περίπου 40% περισσότερο από πέρυσι και αναμένεται μια καλή χρονιά».

Ο Παναγιώτης  Αϊβαλής που μάζευε τις ελιές του υπογράμμισε: «Εχουμε ξεκινήσει εδώ και 10 μέρες, οι ελιές πάνε καλά σε αποδόσεις, το μόνο πρόβλημα είναι ότι δεν έχουν δέσει πολύ καρπό όπως περιμέναμε, καθώς φέτος ήταν η χρονιά τους. Αυτό κατά τη γνώμη μου οφείλεται στην άσκοπη χρήση γεωργικών φαρμάκων που έχουμε κάνει και έχουμε εξαφανίσει τα ωφέλιμα και τα πουλάκια και έχουμε φτάσει οι ελιές να θέλουν κάθε μήνα ρέντο. Στις τιμές έχουμε τα ίδια όπως κάθε χρόνο, τιμή για το φρέσκο λάδι δεν υπάρχει, σιωπηρά ακούγεται στα 2,90 με 2,95, σε γενικές γραμμές είναι καλή αυτή η τιμή, μακάρι να κρατηθεί έτσι μέχρι το τέρμα».

Ο πρόεδρος της ομάδας παραγωγών "Νηλέας" Γιώργος Κόκκινος μας είπε: «Η συγκομιδή έχει ξεκινήσει σιγά - σιγά, οι πρώτοι παραγωγοί ξεκίνησαν από τις 10 του μηνός και τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσουν και οι υπόλοιποι, από τις μαυρολιές. Οι πρώτες ποιότητες είναι πολύ καλές, απίστευτα καλές θα λέγαμε και οργανοληπτικά και χημικά, ενώ και η παραγωγή αναμένεται ικανοποιητική για την Χώρα και την ευρύτερη περιοχή. Οι τιμές από ό,τι φαίνεται θα είναι καλύτερες από πέρυσι, καθώς πέρυσι ξεκινήσαμε αρκετά πιο κάτω από ό,τι φέτος που είναι στα 2,95, χωρίς όμως αυτή η τιμή να χαρακτηρίζει το φετινό λάδι, καθώς ακόμη είμαστε στην αρχή. Υπάρχει αισιοδοξία όμως ότι φέτος θα είμαστε σε καλύτερα επίπεδα. Οι αποδόσεις είναι καλές, ακούγεται για 15-18% που για μαυρολιά είναι ικανοποιητικές. Οσον αφορά την κορωνέικη, αυτή θα ξεκινήσει από τις 10 Νοεμβρίου και μετά».

Ο παραγωγός Παναγιώτης Χριστόπουλος μας είπε: «Εχει ξεκινήσει πολύ καλά η χρονιά, εδώ και περίπου μια εβδομάδα μαζεύονται οι ελιές και από την επόμενη εβδομάδα θα μπούμε πιο δυναμικά. Στο μαυρολίσιο δεν υπάρχει πολλή παραγωγή φέτος, ενώ οι αποδόσεις για την ώρα είναι σχετικά καλές. Με τις τιμές δεν έχουμε ακόμη ξεκινήσει, ελπίζουμε όμως να υπάρχει μια καλή τιμή».

Ο παραγωγός Αριστομένης Κουκουλάς τόνισε: «Εγώ έχω ξεκινήσει εδώ και μια εβδομάδα το μάζεμα με μαυρολιές, οι αποδόσεις είναι καλές, αλλά δεν έχουμε μεγάλη παραγωγή, οι ελιές έδεσαν κανονικά, αλλά κάτι έγινε στη συνέχεια. Πιστεύω όμως να έχουμε μια καλή τιμή, μιας και τώρα είμαστε στην αρχή και οι τιμές δεν έχουν καθοριστεί. Η ποιότητα είναι πολύ καλή, το λάδι σχεδόν είναι αγουρέλαιο. Η κορωνέικη θα ξεκινήσει αργότερα, περίπου στις 20 Νοεμβρίου υπολογίζω και εκεί η παραγωγή αναμένεται να είναι πολύ καλύτερη».

Ο Γιώργος Καραμπότσος, ελαιοτριβέας στην περιοχή του Αμπελοφύτου, τόνισε: «Η ελαιοκομική περίοδος ξεκίνησε από την 1η Οκτωβρίου, οι ποιότητες είναι καλές όπως και οι αποδόσεις. Η μαυρολιά έχει μικρότερη ποσότητα από πέρυσι. Οι τιμές ξεκίνησαν στα 2,95 στην αρχή και τώρα είναι στο 2,90, τιμές καλύτερες από πέρυσι, αν και πιέζονται από το εξωτερικό πάρα πολύ. Πίεση που όπως λέγεται είναι από την πτώση τιμής που έχει το ισπανικό λάδι, αυτό που είχε μείνει από την περσινή περίοδο και επίσης εκτιμάται ότι η Ισπανία θα έχει φετινή παραγωγή 900.000 τόνους από 700 που υπολόγιζαν, δηλαδή μια αύξηση 200.000 τόνων. Ενώ ένας ακόμη λόγος της πίεσης των τιμών οφείλεται στην οικονομική δυσχέρεια που υπάρχει στους πελάτες, που επιθυμούν να πουλήσουν γιατί δεν υπάρχει ρευστότητα. Γενικά στην περιοχή μας εκτιμώ ότι θα είμαστε στα περσινά επίπεδα, λόγω των καλών αποδόσεων που υπάρχουν».

 ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/agrotika/item/46777-mavrolisio-elaiolado

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.