ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Σπάνια τοιχογραφία έφεραν στο φως οι αρχαιολόγοι στην Ηλεία

Σπάνια τοιχογραφία, που φέρεται ότι εκπονήθηκε πριν από την εποχή της τουρκοκρατίας, ήρθε στο φως εντελώς τυχαία στην Ιερά Μονή του Αγίου Αθανασίου Αμπελοκάμπου Ηλείας και αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον να εξεταστεί από τους αρχαιολόγους για να χρονολογηθεί και να δοθεί το ‘πράσινο φως’ για την πλήρη αποκάλυψή της.
Η αποκάλυψη έγινε μόλις την περασμένη Τρίτη, κατά την διάρκεια εργασιών για την ενίσχυση του ιερού ναού, εντελώς τυχαία και αμέσως ενημερώθηκε η 6η Εφορεία Βυζαντινών Μνημείων στην Πάτρα και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης
Ηλείας κ. Γερμανός και ήδη έχει σταματήσει κάθε εργασία καθώς αναμένεται σήμερα να επισκεφθεί την Ιερά Μονή κλιμάκιο αρχαιολόγων για να αξιολογήσει το εύρημα.

Στο χώρο του Ιερού

Στον Ιερό Ναό γίνονται εργασίες από τον περασμένο Αύγουστο, προκειμένου ενισχυθεί και να αποκατασταθούν τυχόν ζημιές από το σεισμό του 2008. Οι εργασίες ξεκίνησαν από την σκεπή και το τελευταίο διάστημα το συνεργείο εργαζόταν στο κάτω μέρος του ναού, αφαιρώντας σοβάδες προκειμένου να ενισχυθεί με γκανάϊ. Το πρωί της περασμένης Τρίτης και ενώ ένας εργάτης εργαζόταν στο χώρο του ιερού πολύ κοντά στο δάπεδο, κατά την αφαίρεση μιας πέτρας αποκάλυψε μία τοιχογραφία. Ο εργάτης σταμάτησε τις εργασίες και κάλεσε αμέσως τη γερόντισσα Ευγενία, η οποία έκπληκτη διαπίστωσε ότι όντως στο σημείο βρίσκεται τοιχογραφία που απεικονίζει τον Κύριο (Άκρα Ταπείνωση) και με δεδομένο ότι ο ναός έχει υπερυψωθεί, θα πρέπει να γίνει διασωστική ανασκαφή για να αποκαλυφθεί ολόκληρη η τοιχογραφία.

Το ενδιαφέρον του Μητροπολίτη

Η γερόντισσα ενημέρωσε αμέσως για το εύρημα τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ηλείας κ. Γερμανό, ο οποίος επισκέφθηκε προχθές τη Μονή με μία αρχαιολόγο, ενώ παράλληλα ειδοποιήθηκε και η 6η Εφορεία Βυζαντινών Μνημείων, για να επιληφθεί της υπόθεσης.
Η τοιχογραφία βρίσκεται σε σημείο που ο τοίχος σχηματίζει καμάρα και από τις μέχρι τώρα εργασίες που έχουν γίνει στο Ναό, φαίνεται ότι υπάρχουν άλλες τρεις καμάρες, πίσω από τις οποίες ενδεχομένως να κρύβονται και άλλες τοιχογραφίες.
Η πρώτη εκτίμηση ότι η τοιχογραφία έχει εκπονηθεί πριν από την εποχή της τουρκοκρατίας, βασίζεται στο γεγονός ότι εντοπίστηκε σε σημείο του πρώτου τμήματος του ναού, αν και τα περαιτέρω στοιχεία θα τα δώσουν οι αρχαιολόγοι.

Η ιστορία της Μονής

Η γερόντισσα της Μονής Ευγενία, μίλησε στο patrisnews.com για την ιστορία της Μονής, η οποία χρονολογείται πριν από την Τουρκοκρατία και τότε λειτουργούσε ως μοναστήρι για άνδρες. Την περίοδο της Τουρκοκρατίας εκεί έκαναν τις συνελεύσεις τους προεστοί και εν συνεχεία μετέβαιναν στα νησιά, ωστόσο κάποια στιγμή ήρθε η προδοσία και στο μοναστήρι έφθασαν οι Τούρκοι και σφάγιασαν τους μοναχούς. Στο σημείο που αποκαλύφθηκε η τοιχογραφία, βρισκόταν το καμπαναριό της παλιάς εκκλησίας και η παράδοση αναφέρει ότι ένας από τους καλόγερους αντιστάθηκε στους Τούρκους και τότε εκείνοι τον κρέμασαν στο συγκεκριμένο σημείο.
Έκτοτε η Μονή ερήμωσε, μέχρι το 1855 περίπου, όταν στην περιοχή έφθασαν καλόγριες και βρήκαν μόνο ερείπια και το ναό καμένο. Τότε ξεκίνησε να δημιουργείται το γυναικείο μοναστήρι, χτίστηκαν τα κελιά και διαμορφώθηκε και ο νέος ναός, στο σημείο που βρισκόταν ο παλιός.
Όλα λειτουργούσαν αρμονικά μέχρι το 1999, οπότε και εκδηλώθηκε πυρκαγιά με αποτέλεσμα να καούν όλα τα κελιά των μοναχών και μαζί τους ανεκτίμητα κειμήλια, εικόνες και βιβλιοθήκες, ενώ τρία χρόνια νωρίτερα, το 1996 άγνωστοι είχαν κλέψει τη θαυματουργή εικόνα του Αγίου Αθανασίου που είχαν βρει οι μοναχές στα ερείπια το 1855 περίπου.
Από την πυρκαγιά του 1999 ο ναός σώθηκε, όχι όμως και το υπόλοιπο μοναστήρι το οποίο ξαναχτίστηκε χάρη στην αμέριστη βοήθεια του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ηλείας και ανθρώπων που έκαναν δωρεές, όπως η οικογένεια Αθανασίου Κατσιλήρα από την Αμερική και οι αδελφοί Κοκλώνη.
Το 2007 ο ναός ενισχύθηκε εξωτερικά και ήταν μία κίνηση σωτήρια, καθώς άντεξε το σεισμό του 2008. Η απόφαση να ενισχυθεί και εσωτερικά έφερε και την αποκάλυψη της τοιχογραφίας και αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον πλέον η άποψη των αρχαιολόγων.

ΑΠΟ http://www.news.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...