ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Θεολόγοι: Αναθεωρήστε για την απαλλαγή από τα Θρησκευτικά Μέχρι στιγμής παρέχεται η δυνατότητα σε μαθητές που είναι αλλόθρησκοι ή ετερόδοξοι ή επικαλούνται λόγους θρησκευτικής συνείδησης

Την άμεση απόσυρση της εγκυκλίου για την απαλλαγή των μαθητών από τα Θρησκευτικά και την
αποστολή νέας εγκυκλίου ζητά με επιστολή της προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων.
Συγκεκριμένα η ΠΕΘ ζητά την απόσυρση της εγκυκλίου ως προς το σκέλος της ενημέρωσης των γονέων–κηδεμόνων και των μαθητών από τους Διευθυντές και τους Συλλόγους διδασκόντων των σχολείων για το ζήτημα των απαλλαγών.
Σύμφωνα με την ΠΕΘ με την υπ΄ αριθμ. πρωτ. 136241/Γ2/29-08-2014 εγκύκλιο που εστάλη προς τα Γυμνάσια και Γενικά Λύκεια της χώρας και την οποία υπογράφει η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Σπουδών Δ.Ε. κ. Αναστασία Πασχαλίδου, ορίζεται ότι οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων και οι Σύλλογοι Διδασκόντων ενημερώνουν τους γονείς - κηδεμόνες και τους μαθητές μεταξύ άλλων και για «τη δυνατότητα απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών για τους μαθητές που είναι αλλόθρησκοι ή ετερόδοξοι ή επικαλούνται λόγους θρησκευτικής συνείδησης και γι’ αυτό δεν επιθυμούν να το παρακολουθήσουν, σύμφωνα με τη υπ' αριθμ. πρωτ. 133099/Γ2/19-09-2013 εγκύκλιο του Υ.ΠΑΙ.Θ. με θέμα "Ρύθμιση μαθητικών θεμάτων".
Η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων  επισημαίνει ότι η ισχύουσα υπ' αριθμ. πρωτ. 133099/Γ2/19-09-2013 εγκύκλιος για τις απαλλαγές από το μάθημα των Θρησκευτικών αντιβαίνει στην τελεσίδικη απόφαση 115/2012 του Διοικητικού Εφετείου Χανίων, που αφορά στη χορήγηση δικαιώματος απαλλαγής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την εγκύκλιο του 2013 το μάθημα των Θρησκευτικών είναι υποχρεωτικό (άρ.16, παρ.2 του Συντάγματος) και διδάσκεται στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σύμφωνα με τα επίσημα υποχρεωτικά αναλυτικά και ωρολόγια προγράμματα, ακολουθεί τους γενικούς σκοπούς της εκπαίδευσης και απευθύνεται σε όλους τους μαθητές.
Παράλληλα, παρέχεται η δυνατότητα απαλλαγής στους μαθητές που είναι αλλόθρησκοι ή ετερόδοξοι ή επικαλούνται λόγους θρησκευτικής συνείδησης και γι' αυτό δεν επιθυμούν να το παρακολουθήσουν.
Η απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών χορηγείται ύστερα από Υπεύθυνη Δήλωση του ίδιου του μαθητή αν είναι ενήλικος ή των γονέων του ή του νόμιμου κηδεμόνα του αν είναι ανήλικος, στην οποία θα αναφέρεται ότι ο μαθητής δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος ή επικαλείται λόγους θρησκευτικής συνείδησης, χωρίς να είναι υποχρεωτική η αναφορά του θρησκεύματος στο οποίο ανήκει.
Η ΠΕΘ ζητά την έκδοση νέας απόφαση που θα ενσωματώνει ορθά την ανωτέρω δικαστική απόφαση, σχέδιο της οποίας συνημμένα (βλ. σελ. 1) υπέβαλλε η ΠΕΘ.
Η Ένωση των Θεολόγων τονίζει ότι σε κάθε περίπτωση, χορήγηση απαλλαγής σε μαθητή που δεν είναι αλλόθρησκος και ετερόδοξος είναι παράνομη. Γι΄ αυτό η εντολή προς τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων να ενημερώσουν όχι μόνο τους αλλόθρησκους ή ετερόδοξους αλλά το σύνολο των μαθητών και γονέων ότι υπάρχει δυνατότητα απαλλαγής από τα Θρησκευτικά "για τους μαθητές που επικαλούνται λόγους θρησκευτικής συνείδησης" εκλαμβάνεται από την Ένωσή ως παρότρυνση για την απαλλαγή ορθοδόξων μαθητών από το μάθημα των Θρησκευτικών, διότι δυστυχώς και στην πράξη έτσι τελικά λειτουργεί.
Κατ΄ αυτόν τον τρόπο επίσης, είναι δυνατόν να δημιουργηθούν σοβαρά ερωτηματικά στην ελληνική κοινωνία για τις προθέσεις του Υπουργείου έναντι της συνταγματικά κατοχυρωμένης θρησκευτικής αγωγής των μαθητών που προβλέπεται ρητά και από τον ισχύοντα νόμο 1566/1985, άρθρ. 1.
Μεταξύ των άλλων η ΠΕΘ αναφέρει στην επιστολή της:
"Δεν γνωρίζουμε για ποιους λόγους, το Υπουργείο σας, στην εγκύκλιό του προς τα σχολεία, δεν ξεκαθαρίζει άμεσα, με σαφήνεια, οριστικά και αμετάκλητα το θέμα, αλλά το αφήνει σε μια αοριστία που οδηγεί στην πλάνη και στην παρερμηνεία και τελικά, μερικές φορές, στην παραβίαση από τους διευθυντές των σχολείων ή από κάθε ενδιαφερόμενο, της προαναφερόμενης αμετάκλητης απόφασης του Εφετείου Χανίων, με συνέπεια τη χορήγηση απαλλαγών από το μάθημα των Θρησκευτικών σε ορθόδοξους μαθητές, πράξη παράνομη που ελέγχεται πειθαρχικά και ποινικά.
Θεωρούμε ότι η έκδοση εγκυκλίων -οι οποίες, μάλιστα, μπορεί να προκαλούνται από συστάσεις ή παρεμβάσεις Ανεξάρτητων Αρχών – αντίθετων προς το Σύνταγμα, προς το Νόμο και προς τις αποφάσεις των δικαστηρίων, από πλευράς νομικής αποτελούν πράξεις ανυπόστατες".
Για όλους τους παραπάνω λόγους: Ζητούμε
Α) Την άμεση και έγκαιρη, προ της ενάρξεως των μαθημάτων, απόσυρση της υπ΄ αριθμ. πρωτ. 136241/Γ2/29-08-2014 εγκυκλίου ως προς το σκέλος της ενημέρωσης των γονέων – κηδεμόνων και των μαθητών από τους Διευθυντές και τους Συλλόγους διδασκόντων των σχολείων για το ζήτημα των απαλλαγών.
Β) Την αποστολή νέας σχετικής εγκυκλίου προς τα σχολεία, στην οποία θα επιλύεται το ζήτημα των απαλλαγών επί τη βάσει της Αποφάσεως 115/2012 του Διοικητικού Εφετείου Χανίων, σύμφωνα με το πρότυπο που η Ένωση μας σας υποβάλλει".

ΑΠΟ http://www.news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: