ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

Συστήνεται το Εθνικό Κέντρο Απονομής Συντάξεων

Έως το τέλος του 2014 θα τεθεί σε λειτουργία ο νέος φορέας "Εθνικό Κέντρο Απονομής Συντάξεων" με στόχο την απονομή της σύνταξης μέσα σε λίγες ημέρες.
Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννης Πλακιωτάκης, στο υπουργείο βρίσκεται, ήδη, σε εξέλιξη η απαιτούμενη διαδικασία για τη δημιουργία του νέου φορέα, ο οποίος θα στελεχωθεί από υπαλλήλους όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Ο κ. Πλακιωτάκης εξήγησε ότι οι υπάλληλοι του Εθνικού Κέντρου Απονομής Συντάξεων θα έχουν ηλεκτρονική
πρόσβαση σε όλα τα ασφαλιστικά βιογραφικά, ανεξάρτητα εάν πρόκειται για διαδοχική ασφάλιση.
Πλέον, οι ασφαλισμένοι μόνο με μία αίτηση, είτε πρόκειται για κύρια και επικουρική σύνταξη, είτε για εφάπαξ, θα απευθύνονται στο Εθνικό Κέντρο και όπως εκτιμά το υπουργείο θα χρειάζονται μόνο λίγες ημέρες για την απονομή της σύνταξης.
Ο υφυπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στο Εθνικό Κέντρο Απονομής Συντάξεων με αφορμή τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης για το περιφερειακό κατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στη Χαλκίδα, την οποία είχε καταθέσει ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Μαρκόπουλος, επισημαίνοντας ότι για τους ασφαλισμένους της εκλογικής περιφέρειάς του, ο χρόνος αναμονής για την απονομή της σύνταξης φθάνει τους 27 μήνες, χρόνος απαράδεκτος για την κοινωνική προσφορά του ΙΚΑ και την επίδοσή του.
Ο κ. Πλακιωτάκης ενημέρωσε τον βουλευτή για τις ενέργειες που έχουν δρομολογηθεί, προκειμένου να στελεχωθεί το συγκεκριμένο υποκατάστημα με πρόσθετο προσωπικό, το οποίο είναι αναγκαίο για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.
Όμως, παράλληλα έσπευσε να υπενθυμίσει και μία σειρά από μέτρα που "συνιστούν μία πραγματική επανάσταση" για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.
Ειδικότερα, ανέφερε ότι φέτος 2,8 εκατομμύρια συνταξιούχων δεν στήθηκαν ξανά στις ουρές, στο ασφαλιστικό ταμείο τους, προκειμένου να λάβουν βεβαίωση συντάξιμων αποδοχών, καθώς η βεβαίωση προεκτυπώθηκε στις δηλώσεις τους.
Εξάλλου, υπογράμμισε ότι με το σύστημα ΑΤΛΑΣ καταργήθηκαν τα βιβλιάρια υγείας για 10.000.000 ασφαλισμένους και έμμεσα ασφαλισμένους και πλέον η θεώρησή τους γίνεται ηλεκτρονικά, ενώ με το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ 196.695 επιχειρήσεις μπορούν με το πάτημα ενός κουμπιού να δηλώσουν τη μεταβολή του προσωπικού τους.

ΑΠΟ http://www.news.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: