ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Ο Μεσσήνιος Κώστας Δούσης σε διεθνές συμπόσιο γλυπτικής

Πέμπτη, 24 Ιουλίου 2014 22:12 Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/politismos/ekdiloseis/item/41856-dousis-glyptiki

Στο Φεστιβάλ "El Greco – Φόδελε 2014" και στο Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής που διοργανώνει ο Δήμος Μαλεβιζίου Κρήτης θα λάβει μέρος ο Μεσσήνιος γλύπτης Κωνσταντίνος Δούσης. 

Το Φεστιβάλ επίσης συνδιοργανώνουν ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού Περιβάλλοντος και Αθλητισμού Μαλεβιζίου (Δ.Ο.Π.Π.Α.Μ.), υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, της Unesco – Ομιλος Τεχνών Λόγου και Επιστημών και του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών.
Εκεί, στο μικρό γραφικό χωριό που υπάρχει το Μουσείο Θεοτοκόπουλου, κορυφαίοι καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο, μουσικοί, γλύπτες, ζωγράφοι,
ιστορικοί, πανεπιστημιακοί, κ.α. συμμετέχουν και φέτος, 400 χρόνια μετά τον θάνατο του μεγάλου καλλιτέχνη και συγκεντρώνονται στη γενέτειρα του το Φόδελε, αποτίοντας τον ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του. Ολες οι εκδηλώσεις γίνονται με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Χθες έγινε και η έναρξη του Διεθνούς Συμποσίου Γλυπτικής με τίτλο «Σμιλεύοντας το Μαλεβίζι» με τη συμμετοχή κορυφαίων καλλιτεχνών από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Ρουμανία και την Κόστα Ρίκα.
Συντονιστής του συμποσίου είναι ο Κώστας Παγωμένος, με βοηθούς συντονιστές την Νικολέττα Παπανικολάου και τον Μιχάλη Βουζουνεράκη και συμμετέχουν οι γλύπτες Pablo Tardaguila, Gabriel Grama, Μιχάλης Βουζουνεράκης, Κωνσταντίνος Δούσης, Ulises Jimenez Ombregon, Θάνος Καρώνης, Sestilio Burattini.
Οι δράσεις προς τιμήν του Δ. Θεοτοκόπουλου θα ολοκληρωθούν τον Οκτώβριο, στο Μόναχο της Γερμανίας.

Ο Κωνσταντίνος Δούσης έχει φιλοτεχνήσει πολλά σημαντικά έργα που κοσμούν μνημεία και κτήρια της Μεσσηνίας.


Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/politismos/ekdiloseis/item/41856-dousis-glyptiki

Δεν υπάρχουν σχόλια: