ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Κάλεσμα σε δανειολήπτες από τις τράπεζες για ευνοϊκή ρύθμιση χρεών ακόμη και κάτω των 1.000 ευρώ

Με τηλεφωνικές κλήσεις οι τράπεζες καλούν τους δανειολήπτες να ρυθμίσουν τις οφειλές από στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια καθώς και πιστωτικές κάρτες, ακόμα και για ποσά που δεν ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ. Προσφέρουν ελκυστικά πακέτα διακανονισμού, που περιλαμβάνουν πάγωμα δόσεων, επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής και μείωση επιτοκίων.
Ακόμη και όσοι έχουν υπόλοιπο δανείου ή χρέη στις τράπεζες που δεν ξεπερνούν τα 1.000 μπορούν να επωφεληθούν από τις νέες ρυθμίσεις των
τραπεζών που έβαλαν μπρος τα σχέδια για να ξεπαγώσουν οι πληρωμές των δανείων.
Τα λεγόμενα κόκκινα δάνεια, εκείνα που δεν εξυπηρετούνται δηλαδή, έχουν αρχίσει να πολλαπλασιάζονται, ξεπερνώντας τα 33 δισ. ευρώ και έτσι οι τράπεζες, σύμφωνα δημοσίευμα της εφημερίδας «Εθνος», προχωρούν σε ρύθμιση ώστε να μπορέσει να συνεχίσει να αποπληρώνει το δάνειό του ο καταναλωτής.
Ηδη από τον Ιούνιο, καταναλωτές δέχονται κλήσεις από υπαλλήλους των τραπεζών που τους ενημερώνουν για το πώς μπορούν να έΜε τηλεφωνικές κλήσεις οι τράπεζες καλούν τους δανειολήπτες να ρυθμίσουν τις οφειλές από στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια καθώς και πιστωτικές κάρτες, ακόμα και για ποσά που δεν ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ. Προσφέρουν ελκυστικά πακέτα διακανονισμού, που περιλαμβάνουν πάγωμα δόσεων, επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής και μείωση επιτοκίων.
Ακόμη και όσοι έχουν υπόλοιπο δανείου ή χρέη στις τράπεζες που δεν ξεπερνούν τα 1.000 μπορούν να επωφεληθούν από τις νέες ρυθμίσεις των τραπεζών που έβαλαν μπρος τα σχέδια για να ξεπαγώσουν οι πληρωμές των δανείων.
Οι τράπεζες δίνουν πλέον στους δανειολήπτες τις εξής τρεις επιλογές:
  1. Οι δανειολήπτες μπορούν να προχωρήσουν σε πάγωμα των δόσεων από 6 ως και 12 μήνες. Σημειώνεται ωστόσο, ότι στη λήξη της περιόδου κατά την οποία δεν πληρώνει δόσεις οι τόκοι κεφαλαιοποιούνται.
  2. Μια άλλη επιλογή που δίδεται στον δανειολήπτη είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής. Με τον επιπλέον χρόνο το ποσό της δόσης μειώνεται δραματικά και έτσι ο δανειολήπτης διευκολύνεται ωστόσο σε βάθος χρόνου και με την επιμήκυνση ο καταναλωτής επιβαρύνεται με περισσότερους τόκους.
  3. Επίσης, οι τράπεζες δίνουν και μια τρίτη επιλογή. Αν ένας καταναλωτής έχει μια κάρτα με χρέος ύψους 1.000 και επιτόκιο 16%, οι τράπεζες τον ενημερώνουν πως μπορεί να το ρυθμίσει μετατρέποντας την κάρτα σε καταναλωτικό δάνειο με μικρότερο επιτόκιο. Πάντως, ανάλογα με το οφειλόμενο ποσό η τράπεζα για να κάνει αυτή τη μετατροπή ζητά να γίνει προσημείωση κάποιου ακινήτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: