ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

Μηχανή του Χρόνου: Ανατριχιαστικές φωτογραφίες. Η συμμετοχή νοσοκόμων στα πειράματα του Χίτλερ για μικρά παιδιά

Ανατριχιαστικές φωτογραφίες από τα απάνθρωπα πειράματα ευγονικής των Ναζί
Τον ρόλο που έπαιξαν οι Γερμανίδες νοσοκόμες, κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, στα πλέον απάνθρωπα πειράματα ευγονικής των Ναζί, φέρνει στη δημοσιότητα ρεπορτάζ της Daily Mail.
Σε αυτά τα πειράματα περιλαμβανόταν η ευθανασία όσων παιδιών έπασχαν από νοητική στέρηση, ή χαρακτηρίζονταν «ανεπιθύμητοι» από το Γ’ Ράιχ, επειδή δεν πληρούσαν τα φυλετικά κριτήρια.


  Σε άλλες περιπτώσεις, παιδιά που προκαλούσαν προβλήματα με τη συμπεριφορά τους, στέλνονταν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Οι νοσοκόμες ήταν απαραίτητες, καθώς τα παιδιά ήταν χιλιάδες, χωρίς γονείς και είχαν ανάγκη από καθημερινή «φροντίδα». Πως θα μπορούσαν να γίνουν τα πειράματα χωρίς τη συμμετοχή τους;

  Το πιο πιθανό είναι, ότι συμφωνούσαν και με τους επιστημονικούς σκοπούς, καθώς όταν ο Χίτλερ ανέβηκε στην εξουσία έκανε συστηματική πλύση εγκεφάλου στη νεολαία και όποιος δεν πειθόταν, εξαφανιζόταν σε κάποιο στρατόπεδο.

  Οι νοσοκόμες είναι βέβαιο, πως είχαν πειστεί, ότι έπρατταν το σωστό. Τα πειράματα είχαν ως στόχο τη δημιουργία μίας ανώτερης φυλής, που θα συγκέντρωνε τα χαρακτηριστικά της Άριας, με τελικό σκοπό την κατάκτηση του κόσμου.

  Το πρόγραμμα διήρκεσε ως το 1944 και, έως τότε, γεννήθηκαν 42.000 βρέφη, με τα χαρακτηριστικά που τους είχαν δώσει οι επιστήμονες, ώστε να ανήκουν στην φυλή των Αρίων.

  Η συλλογή φωτογραφιών της αγγλικής εφημερίδας δίνει μια άλλη διάσταση στον ρόλο της νοσηλευτικής, στα εγκληματικά πειράματα των Γερμανών.




ΑΠΟ http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.