ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Βολιβία: Πέθανε στα 123 του χρόνια ο υπεραιωνόβιος Καρμέλο Φλόρες

Ελεγε ότι όφειλε τη μακροζωία του στο διαρκές μάσημα φύλλων κόκας

Εφυγε από τη ζωή το βράδυ της Δευτέρας ο Καρμέλο Φλόρες, ένας ιθαγενής στη Βολιβία, ο οποίος ισχυριζόταν ότι ήταν 123 ετών, γεγονός που τον έκανε γηραιότερο άνθρωπο στη Γη.
Σύμφωνα με διάφορα επίσημα έγγραφα που είχαν ως βάση το πιστοποιητικό βάπτισής του, ο Φλόρες, ο οποίος πέθανε στο χωριό του κοντά στη λίμνη Τιτικάκα, είχε γεννηθεί στις 16 Ιουλίου του

1890.
Η Βολιβία άρχισε να εκδίδει επίσημα πιστοποιητικά γέννησης το 1940 και οι αρχές δεν ήταν ποτέ σε θέση να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν την εικαζόμενη ηλικία του Φλόρες. 

«Πέθανε χθες στις εννέα το βράδυ» ανέφερε ο γιος του Σεσίλιο Φλόρες, ο οποίος είναι σχεδόν 70 ετών. «Δεν ήταν σε θέση να σταθεί όρθιος το πόδι του ήταν πρησμένο. Οι γιατροί μου είπαν ότι είναι από το διαβήτη» πρόσθεσε.


Ο Φλόρες έλεγε ότι όφειλε τη μακροζωία του στη διατροφή του με σπόρους κουϊνόα και μανιτάρια που έβρισκε δίπλα στο ποτάμι, αλλά και στο διαρκές μάσημα φύλλων κόκας.
Ο υπερήλικας άντρας ζούσε σε μια καλαμένια καλύβα σε ένα χωριουδάκι σε υψόμετρο 4.000 μέτρων στις Άνδεις, ανατολικά της πρωτεύουσας Λα Παζ. Είχε πολεμήσει στον πόλεμο της περιόδου 1932-1935 μεταξύ της Βολιβίας και της Παραγουάης, ενώ έζησε για λίγο καιρό στη Λα Παζ, αλλά ποτέ δεν μπόρεσε να συνηθίσει την πολύβουη πρωτεύουσα.

Ο επίσημος τίτλος του γηραιότερου ανθρώπου στον κόσμο που έζησε ποτέ ανήκει στη Γαλλίδα Ζαν Καλμ, η οποία πέθανε σε ηλικία 122 ετών το 1997, σύμφωνα με το βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες.


ΑΠΟ http://www.protothema.gr/




Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.