ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Τα φρικιαστικά πειράματα στο Άουσβιτς: Ποιες ήταν οι γυναίκες του διαβόητου "Μπλοκ 10"

Το Μπλοκ 10 ήταν ένα κτίριο στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς, όπου γίνονταν ιατρικά πειράματα σε γυναίκες από εγκληματίες γιατρούς
Στα αποτρόπαια και εγκληματικά ιατρικά πειράματα στα οποία υπέβαλαν γιατροί ναζί τις κρατούμενες εβραίες στο διαβόητο «Μπλοκ 10» του στρατοπέδου 'Αουσβιτς αναφέρθηκε στη διάλεξη του ο καθηγητής Χανς-Γιοάχιμ Λανγκ, συγγραφέας του ομώνυμου βιβλίου που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 2011, σε αίθουσα του Goethe-Institut.

Το Μπλοκ 10 ήταν ένα κτίριο στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του 'Αουσβιτς, όπου γίνονταν ιατρικά πειράματα σε γυναίκες από εγκληματίες γιατρούς. Τα θύματα ήταν τουλάχιστον 800 Εβραίες από διάφορες χώρες της Ευρώπης, οι οποίες μεταφέρθηκαν σε αυτό το κτίριο το 1943 και το 1944. Περίπου 300 από αυτές επέζησαν από το 'Αουσβιτς και τις πορείες θανάτου που ακολούθησαν.
Ο κ. Λανγκ παρουσίασε φωτογραφίες από τον εσωτερικό χώρο του κτιρίου, ο οποίος σήμερα όπως είπε «είναι χώρος σιωπής, αλλά με τις μνήμες του διάσπαρτες ανά τον κόσμο» από τις αφηγήσεις των γυναικών θυμάτων, στον οποίο δεν υπάρχει πρόσβαση για το κοινό. Μίλησε επίσης για τα πειράματα που έγιναν εκεί και στις συνέπειες για τα θύματα. Ανάμεσα στις κρατούμενες στο Μπλοκ 10 και εκατό Θεσσαλονικιές εβραίες. Οι περισσότερες από αυτές έφτασαν στο 'Αουσβιτς με την 9η μεταφορά στις 17 Απριλίου 1943, το Σαμπάτ Α' Γκαντόλ, το Μεγάλο Σάββατο πριν το Πάσχα.
Από τον Απρίλιο 1943 που άρχισε να λειτουργεί το Μπλοκ 10 έφτασαν 10 γυναίκες από το Βέλγιο, 65 γυναίκες από Γερμανία και ως τα τέλη Αυγούστου 250 από Ολλανδία, επίσης άλλες από Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβακία. Υπήρχαν και λίστες για το ποιες γυναίκες θα πήγαιναν στους ανάλογους γιατρούς για πειραματόζωα. Φτάνοντας τις καλούσαν και τις έβλεπαν οι γιατροί κάποιοι από τους οποίους φορούσαν στολή των Ες Ες. Τα κτίριο ελεγχόταν από γυναίκα και το κλείδωνε από 6 απόγευμα ως 6 πρωί. Ήταν παραδόξως ώρες «ελευθερίας» για τις φυλακισμένες, αφού κατά τη διάρκεια της ημέρας γινόταν τα πειράματα.
«Οι γιατρός ήθελε νέες, παντρεμένες γυναίκες» ανέφεραν οι σχετικές μαρτυρίες για τον διαβόητο ναζί γιατρό Κάρλ Κλάουμπεργκ. Στο μεγαλύτερο δωμάτιο βρισκόταν το ιατρείο του με την επιγραφή « Ακτίνες Χ» και δεξιά το σκοτεινό θάλαμο.
«Ήταν βασικός δράστης παρόλο που ήρθε ως εξωτερικός συνεργάτης. Στις δεκαετίες του ‘20 με ‘30 είχε συμβάλει έρευνα ορμονών για τεχνητή προγεστερόνη και συνθετικά οιστρογόνα» ανέφερε ο ομιλητής.
«Ο Κλάουμπεργκ υπέβαλε τις γυναίκες στο αντίθετο πείραμα από αυτό που έκανε προπολεμικά, αντί να τις βοηθήσει να τεκνοποιήσουν, πειραματιζόταν με τη στείρωση τους» τόνισε ο κ. Λάνγκ και πρόσθεσε :
«Στην πρώτη φάση γινόταν έγχυση στη μήτρα σκιαγραφικής ουσίας και στη δεύτερη μια καυστική ουσία που αποσκοπούσε στο κόλλημα σαλπίγγων, ακολουθούσε παρακολούθηση νέες ακτινογραφίες και έλεγχος για να διαπιστώσει εάν μακροπρόθεσμα είχε αποτέλεσμα η στείρωση. Τα θύματα υπέφεραν από φρικτούς πόνους, περιέγραφαν την ουσία ως καυτό ασβέστη, λίγες μπόρεσαν μετά την απελευθέρωση τους να κάνουν παιδιά».
'Αλλοι ναζί γιατροί, όπως ο Χόρστ Σούμαν «βομβάρδιζε» κυριολεκτικά με ακτινοβολία και χωρίς όρια τα θύματά του προκαλώντας εγκαύματα, ενώ ο Χέλμουτ Βίρτ που ασχολούνταν με τη διάγνωση του καρκίνου της μήτρας χρησιμοποιούσε έναν άλλο κρατούμενο Εβραίο γιατρό, που ήλπιζε βοηθώντας θα έσωζε την επίσης αιχμάλωτη κόρη του από το θάνατο, τον Μαξιμίλιαν Σάμουελ για βιοψίες. Σε έξι γυναίκες όμως δεν περιορίστηκε σε αυτό αλλά τις υπέβαλε σε αφαίρεση της μιας σάλπιγγας. «Ο Σάμουελ έλεγε στις κρατούμενες ότι θα έγραφε βιβλίο με τον Βίρτ μόλις τελείωνε η έρευνά του. Όταν έγινε αυτό εξαφανίστηκε. Λίγους μήνες μετά εκτελέστηκε μαζί με άλλα εννιά άτομα στην εσωτερική αυλή μεταξύ του Μπλοκ 10 και του Μπλοκ 11….» τόνισε επικαλούμενος μαρτυρία επιζήσασας, ο ομιλητής.
«Από αυτά τα περισσότερα πειράματα ήταν μόνο εγκλήματα χωρίς κάποια ουσία από ιατρικής άποψης» τόνισε ο κ. Λανγκ.
Σε ερώτηση εάν διαθέτει και φωτογραφικό υλικό για τις Θεσσαλονικιές εβραίες του Μπλοκ 10 ο συγγραφέας απάντησε αρνητικά, επισημαίνοντας την ανάγκη να υπάρξει περαιτέρω συνεργασία για τον εμπλουτισμό του υλικού.
«Δεν υπάρχει μια αντίστοιχη ερευνητική μονάδα εδώ στη Θεσσαλονίκη που να με βοηθήσει, έχουμε μόνο το όνομα και τα στοιχεία τους. Αν υπήρχε εδώ μια ερευνητική μονάδα, ένα ερευνητικό διεθνές τμήμα που να χρησιμοποιεί τα αγγλικά ως ερευνητική γλώσσα ώστε να υπήρχε μια ανταλλαγή πληροφοριών για την ιστορία των εβραίων της Θεσσαλονίκης θα μπορούσα να θέσω και εγώ τα στοιχεία που έχω στη διάθεση μου και να συνεργαστούμε» κατέληξε ο κ. Λανγκ.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων οι επιζήσαντες του 'Αουσβιτς, ο Χάιντς Κούνιο και η σύζυγος του.

ΑΠΟ http://news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...