ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Μέτρα προστασίας για την περιοχή Natura "Θίνες Κυπαρισσίας" και τις caretta caretta

Άμεσα μέτρα λαμβάνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την υιοθέτηση δράσεων προστασίας για την περιοχή «Θίνες Κυπαρισσίας» και το είδος προτεραιότητας caretta caretta, σε συνέχεια ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα υπό τον Υπουργό ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, με συμμετοχή εκπροσώπων των συναρμόδιων Φορέων, Πανεπιστημιακών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών, κατά την οποία ελήφθησαν
αποφάσεις για τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της περιοχής, τα οποία τώρα υλοποιούνται.

Συγκεκριμένα:
Υπεγράφη στις 12-5-2014 από τον Υπουργό Αναπληρωτή ΠΕΚΑ, Νίκο Ταγαρά, η Υπουργική Απόφαση, με την οποία αναστέλλεται η έκδοση οικοδομικών αδειών, αλλά και η εκτέλεση οικοδομικών δραστηριοτήτων με βάση ήδη εκδοθείσες οικοδομικές άδειες.

Υπεγράφη στις 8-5-2014 η απόφαση της Γενικής Γραμματέως ΥΠΕΚΑ, Νάντιας Γιαννακοπούλου, που καθορίζει συγκεκριμένους όρους και περιορισμούς για την παραχώρησης απλής χρήσης αιγιαλού και των αμμωδών παραλιών του ΤΚΣ «Θίνες Κυπαρισσίας»  κατά την τουριστική  περίοδο 2014, για την αποτελεσματική προστασία της παραλίας ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας caretta caretta.

Κατακυρώθηκε στις 12-5-2014 ο διαγωνισμός για τον ανάδειξη του αναδόχου που θα εκπονήσει και θα παραδώσει:
Α) Tη συμπλήρωση της ήδη εγκεκριμένης ΕΠΜ «Θίνες και Παραλιακό Δάσος Ζαχάρως, Λίμνη Καϊάφα, Στροφυλιά, Κακόβατος» και «θαλάσσια περιοχή κόλπου Κυπαρισσίας», με την προσθήκη των εκτός αυτής απομεινάντων τμημάτων ΕΖΔ Θίνες Κυπαρισσίας (Νεοχώρι-Κυπαρισσία) και ΕΖΔ θαλάσσια περιοχή κόλπου Κυπαρισσίας (Ακρωτ. Κατάκολο-Κυπαρισσία),
Β) Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που θα χαρακτηρίζει, ρυθμίζει και καθορίζει όρους προστασίας και μέτρα διαχείρισης κατά τρόπο ενιαίο και για τις τρεις ανωτέρω ΕΖΔ. 

Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται ένα ενιαίο θεσμικό πλαίσιο προστασίας των προαναφερόμενων προστατευόμενων περιοχών, επιτυγχάνοντας  κατά τρόπο άρτιο την πλήρη και ολοκληρωμένη προστασία της ακτής της Δυτικής Πελοποννήσου.

Τα ανωτέρω περιγράφονται αναλυτικά σε σχετική επιστολή της Γενικής Γραμματέως του ΥΠΕΚΑ προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με α.π. 981 από 11/3/2014. Όπως δε προκύπτει από τη σχετική απαντητική επιστολή της Ευρ. Επιτροπής από 25/4, τη βρίσκουν απόλυτα σύμφωνη. 

Συγκεκριμένα, στην απαντητική επιστολή σημειώνεται ότι «τα μέτρα τα οποία αναφέρονται στην επιστολή σας είναι θετικά και η Επιτροπή ενθαρρύνει τις αρμόδιες ελληνικές Αρχές να ολοκληρώσουν όλα αυτά, το ταχύτερο δυνατόν» ενώ επίσης αναφέρεται ότι «με ευχαρίστηση σημειώνουμε τις πρόσφατες προσπάθειες των ελληνικών αρχών να επιτευχθεί πλήρης συμμόρφωση με όλες τις σχετικές υποχρεώσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».


newmoney.gr 
http://filiatranet.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΕΚΕ για μεταβίβαση τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία καταναλωτών

22/04/2024  13:00 «Πληθαίνουν οι υποθέσεις μεταβίβασης τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία των καταναλωτών. Έξι χρόνια...