ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Το ΥΠΕΚΑ ζητεί κατεδάφιση κατασκευών στην παραλία Καλού Νερού


Με αρκετούς περιορισμούς και υποδείξεις δίνεται η σύμφωνη γνώμη του ΥΠΕΚΑ για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλιών των ακτών του που ανήκουν στο Δίκτυο "Natura 2000" με τον κωδικό GR 2550005 «Θίνες Κυπαρισσίας» για την τουριστική περίοδο 2014, στο Δήμο Τριφυλίας και αφορά την περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου. Οπως και στην περσινή απόφαση έτσι και φέτος υπάρχει αναφορά για τις ξύλινες κατασκευές που υπάρχουν στην περιοχή του Καλού Νερού και αφορά άμεσα τους επαγγελματίες, αφού τονίζεται ότι
πρέπει να κατεδαφιστούν. 
Χαρακτηριστικά σημειώνεται: «Σε ό,τι αφορά τις πρόχειρες ξύλινες κατασκευές στην Παραλία του Καλού Νερού, για τις οποίες μας απεστάλη και τοπογραφικό διάγραμμα, αυτές πρέπει να κατεδαφιστούν σύμφωνα με τα Πρωτόκολλα Αρσης Αυθαιρέτων της Κτηματικής Υπηρεσίας Νομού Μεσσηνίας».
Η σύμφωνη γνώμη για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού δίνεται για τις παραλίες: «Μπούκα», «Αγιαννάκη», «Βουνάκι», «Μπραζέρι», Καλού Νερού, το βόρειο τμήμα της παραλίας «Camping», «Σεργιάνι», «Καρτελάς», «Βλάχου» με σκοπό, όπως αναφέρεται, «την τοποθέτηση καθισμάτων και ομπρελών θαλάσσης (ενοικιαζόμενα επιτρέπονται μόνο για τις 4 τελευταίες παραλίες), πύργου ναυαγοσώστη, την εγκατάσταση μικρών προσωρινών φορητών στοιχείων (πάγκοι μικροπωλητών) -χωρίς ρόδες και σταθερή βάση για την εξυπηρέτηση των λουομένων και την παροχή αδειών σε πλανόδιους μικροπωλητές για την τουριστική περίοδο του έτους 2014».
Στην συνέχεια αναφέρει τους όρους πέρα από αυτούς που αναφέρονται στην ΚΥΑ Δ10Β1027032ΕΞ2014/1033/13-02-2014 και εφόσον δεν υπάρχουν άλλες απαγορευτικές διατάξεις σε αυτήν και το συνημμένο παράρτημα. 
Να σημειώσουμε ότι μεταξύ των όρων που επισημαίνονται είναι: «Η ακριβής οριοθέτηση των τμημάτων της παραλίας όπου θα τοποθετηθούν οι ομπρέλες και ξαπλώστρες να γίνει με τη συνεργασία της οργάνωσης "ΑΡΧΕΛΩΝ". Συνίσταται η τοποθέτησή τους να γίνει σε σταθερά σημεία και σε άξονες κάθετους προς το κύμα καθώς και η εξασφάλιση απόστασης ίσης ή μεγαλύτερης των 3 μέτρων μεταξύ τους. Η άμμος μεταξύ των ομπρελών και ξαπλωστρών δεν θα πρέπει να καλύπτεται από ξύλινους διαδρόμους (κάθετους ή παράλληλους προς την θάλασσα). Με τη δύση του ηλίου επιβάλλεται η υποχρέωση συγκέντρωσης των ξαπλωστρών σε σημείο εκτός της αμμώδους παραλίας. Επανατοποθέτηση την επόμενη μέρα μετά τις 9:30 π.μ. όπου εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η πρωινή παρατήρηση της ωοτοκίας από τους ερευνητές της οργάνωσης "ΑΡΧΕΛΩΝ". Η συλλογή δεν θα γίνεται με σύρσιμο επί της άμμου. Λόγω της σταθερής βάσης των ομπρελών δεν συνίσταται η καθημερινή συλλογή τους διότι επιτείνει φαινόμενα διάβρωσης της παραλίας. Επίσης συνίσταται η χρήση ομπρελών που μπορούν να κλείσουν, ώστε στην περίπτωση δημιουργίας φωλιάς, να υπάρχει δυνατότητα περιορισμού της σκίασης του σημείου αυτού της παραλίας την ημέρα. 
Να εξασφαλιστεί ελεύθερη ζώνη πλάτους 5 μέτρων στην κορυφή της παραλίας όπου οι χελώνες θα μπορούν να φτιάξουν τις φωλιές τους. Εναλλακτικά και λόγω του έντονου κυματισμού που γενικά υπάρχει στην περιοχή, ο οποίος δεν επιτρέπει την τοποθέτηση των επίπλων θαλάσσης σε κοντινή απόσταση από την άκρη του νερού, προτείνεται η τοποθέτηση των επίπλων θαλάσσης στην κορυφή της παραλίας υπό τον αυστηρό όρο μετακίνησης αυτών σε άλλη θέση αν βρίσκεται φωλιά σε απόσταση μικρότερη των 3 μέτρων. 
Είναι υποχρεωτική η καθημερινή απομάκρυνση των ομπρελών και ξαπλωστρών με τη δύση του ηλίου. Οι μικροί προσωρινοί, φορητοί πάγκοι των μικροπωλητών θα απομακρύνονται καθημερινά με τη δύση του ηλίου. Η ανθρώπινη παρουσία στην παραλία μετά την δύση του ηλίου πρέπει να αποφεύγεται. 
Απαγόρευση κτισμάτων ή οποιασδήποτε άλλης κατασκευής μόνιμου χαρακτήρα στην αμμουδιά. 
Ειδικότερα, ο Δήμος Τριφυλίας θα πρέπει να μεριμνά ώστε να απαγορεύει την πρόσβαση οχημάτων στην παραλία και σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να μεριμνά για την αποφυγή της αισθητικής υποβάθμισης και αλλοίωσης του περιβάλλοντος και για την προστασία των ευαίσθητων οικοσυστημάτων της περιοχής συμπεριλαμβανομένης της φυσικής βλάστησης της παραλίας, λόγω της μεγάλης οικολογικής αξίας των περιοχών». 

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/politiki/kyvernisi/item/37652-ypeka-katedafisi-kataskevwn-paralia-kaloy-neroy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΕΚΕ για μεταβίβαση τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία καταναλωτών

22/04/2024  13:00 «Πληθαίνουν οι υποθέσεις μεταβίβασης τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία των καταναλωτών. Έξι χρόνια...