ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

700 τόνοι καρπουζιού από Τριφυλία στη διεθνή αγορά!

Περισσότεροι από 1.000 τόνοι υπαίθρια καρπούζια έχουν μαζευτεί στην περιοχή της Τριφυλίας, σε μια χρονιά που εξελίσσεται ομαλά και με αυξημένη ζήτηση για το προϊόν. 

Η συντριπτική πλειοψηφία των καρπουζιών έχει κινηθεί για αγορές του εξωτερικού, καθώς όπως αποδεικνύεται, τα τελευταία χρόνια το προϊόν έχει καθιερωθεί σε αρκετές αγορές της Ευρώπης. 

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, μέχρι τώρα έχουν γίνει αναγγελίες και έχουν εξαχθεί 700 τόνοι καρπούζια με κύρια κατεύθυνση την Γερμανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Τσεχία, Βουλγαρία αλλά και άλλες χώρες. 
Επίσης υπολογίζεται πως 200-300 τόνοι έχουν κατευθυνθεί στην εγχώρια αγορά, ενώ υπάρχει ακόμη και σημαντική ποσότητα που έχει κατευθυνθεί σε συσκευαστήρια και από εκεί θα καταλήξει στις αγορές. 

Η ποιότητα είναι εξαιρετική, επισήμανε ο διευθυντής της υπηρεσίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος - επισημαίνοντας ότι αυτή την περίοδο μαζεύονται καρπούζια που είχαν καλλιεργηθεί με δίχτυα αντιανεμικής προστασίας κι έτσι δεν είχαν υποστεί ζημιές. Επίσης η ωριμότητα είναι πολύ καλή αφού με τις μετρήσεις που γίνονται στα μπρικ (σάκχαρα) ο δείκτης φτάνει στο 10-11 όταν το όριο είναι τα 8,5. 
Οι έλεγχοι από κλιμάκια της υπηρεσίας, σημείωσε, είναι καθημερινοί και είναι πολύ σημαντικό ότι οι αναγγελίες γίνονται έγκαιρα είτε εγγράφως είτε ηλεκτρονικά. 

Οπως υπογράμμισε ο κ. Παρασκευόπουλος, φέτος για πρώτη φορά ισχύει ο θεσμός του εγκεκριμένου εμπόρου - και πρόκειται για εμπόρους που έχουν γραφτεί στα μητρώα του υπουργείου, οι οποίοι διαθέτουν συσκευαστήρια αλλά και γεωπόνους. Ετσι μπορούν από μόνοι τους να εκδώσουν πιστοποιητικό καταλληλότητας για το προϊόν. 

Η συνολική παραγωγή για φέτος εκτίμησε ότι θα κυμανθεί στους 37-40 χιλιάδες τόνους από μια καλλιεργούμενη έκταση που είναι περίπου 6 χιλιάδες στρέμματα. 
Τέλος ανέφερε την πολύ καλή συνεργασία της υπηρεσίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (ελεγκτικούς, εμπόρους, παραγωγούς) ώστε να εξασφαλίζεται η ομαλότητα στην αγορά παράλληλα με την ποιότητα των προϊόντων που καταλήγουν στον καταναλωτή.
 
Κ. Μπ. - ελευθερία 
http://filiatranet.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.