ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Νέο κύκλωμα με εικονικά τιμολόγια στα Φιλιατρά

Ενα καινούργιο κύκλωμα με εικονικά τιμολόγια στην Τριφυλία και... τζίρο 3 εκατ. ευρώ μόνο για το έτος 2010 ερευνά αυτό το διάστημα το ΣΔΟΕ Πελοποννήσου. Σύμφωνα με πληροφορίες της "Ε", ως εγκέφαλος φέρεται ένας Ηλείος ο οποίος κατά το παρελθόν έκανε εμπόριο αγροτικών προϊόντων ως μεσάζοντας. Οσο για τους αγρότες που εμπλέκονται στις εικονικές συναλλαγές, ο αριθμός τους φτάνει τους 200 και οι περισσότεροι είναι από την περιοχή των Φιλιατρών. 
Με τα μέχρι τώρα γνωστά στοιχεία, ο φερόμενος ως εγκέφαλος εκμεταλλεύτηκε ένα πληρεξούσιο που κάποια στιγμή τού έδωσε ένας έμπορος με έδρα στην αγορά του Ρέντη. Με το πληρεξούσιο αυτό
έβγαλε σφραγίδα και ΑΦΜ κι έκοβε αγροτικά τιμολόγια με τα φορολογικά στοιχεία του ανυποψίαστου εμπόρου. Μέχρι τώρα έχει διαπιστωθεί ότι τα τιμολόγια που κόπηκαν αφορούν είτε εξ ολοκλήρου εικονικές συναλλαγές είτε περιπτώσεις όπου υπήρχε πώληση προϊόντων, αλλά λιγότερα κιλά και μικρότερης αξίας από αυτά που εμφανίζονται. Μάλιστα μάθαμε ότι το ΣΔΟΕ δεν έχει ακόμη καταλήξει σε τι ποσοστό οι συναλλαγές αυτές ήταν ανύπαρκτες και ποιες πράγματι έγιναν, ώστε να εξακριβωθεί και η ζημία που υπέστη το Δημόσιο. Επίσης, μέχρι τώρα από την έρευνα προκύπτει ότι κάποιοι αγρότες έδιναν τα προϊόντα τους στον Ηλείο, αλλά τα τιμολόγια κόβονταν στο όνομα άλλων προσώπων - ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι εμπλεκόμενοι στη συναλλαγή διπλασίαζαν την τιμή κιλού με την οποία πωλείτο ένα προϊόν. Ετσι για παράδειγμα, αν το κιλό η ντομάτα κόστιζε στον αγοραστή 0,40 ευρώ, στο τιμολόγιο έγραφαν ότι ο παραγωγός πούλησε 0,80 ευρώ το κιλό, ώστε να εισπράξει μετά μεγαλύτερο ποσό από την επιστροφή ΦΠΑ. 
Στο πλαίσιο της έρευνας έχουν κληθεί από το ΣΔΟΕ αρκετοί από τους αγρότες ώστε να καταθέσουν - και όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, όλοι υποδεικνύουν ως εγκέφαλο τον Ηλείο. Η προανάκριση -σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες- αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο από την υπηρεσία και να σταλεί η δικογραφία στον αρμόδιο εισαγγελέα. Τότε αναμένεται να εκδοθούν και τα πρώτα εντάλματα από τις δικαστικές αρχές και να ακολουθήσουν συλλήψεις.
Να σημειωθεί ότι κάποιοι από τους αγρότες οι οποίοι έχουν ήδη καταθέσει και είχαν εισπράξει το ΦΠΑ, το έχουν ήδη επιστρέψει - ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλοι. 

Ν.Κ Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/astynomika/item/36837-kyklsma-eikonika-timologia-filiatra

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.