ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Μεγάλη ανακάλυψη: Απολίθωμα ρίχνει φως στο “ραντάρ” των κητοειδών

Αμερικανοί επιστήμονες την Τετάρτη ανακοίνωσαν την ανακάλυψη μιας αρχαίας φάλαινας που ζούσε περίπου 28 εκατομμύρια χρόνια πριν και χρησιμοποιούσε σύστημα ραντάρ.
Η θανάσιμη απειλή των γερμανικών υποβρυχίων εν μέσω του Α’ παγκοσμίου πολέμου βοήθησε τους επιστήμονες να εξελίξουν το ραντάρ, χρησιμοποιώντας υποθαλάσσια ηχητικά σήματα, για να εντοπίσουν αντικείμενα όπως υποβρύχια, τα οποία θα μπορούσαν να απειλούν με τορπίλες. Για τον 20ό αιώνα αυτό ήταν ένα τεράστιο τεχνολογικό άλμα.

Η φάλαινα του είδους Cotylocara macei, λίγο μεγαλύτερη από ένα ρινοδέλφινο, φαίνεται να χρησιμοποιούσε ένα τέτοιο σύστημα πολύ πριν το κάνει ο άνθρωπος. Αυτά τα θαλάσσια θηλαστικά προσανατολίζονταν με ηχητικά κύματα – στέλνοντας τον ήχο πάνω σε αντικείμενα -ώστε να βρούνε θηράματα, εδώ και εκατομμύρια χρόνια.
Η ανακάλυψη οδηγεί στην πεποίθηση ότι ο προσανατολισμός μέσω ηχητικών κυμάτων εξελίχθηκε στις φάλαινες με δόντια, εδώ και 23 με 34 εκατομμύρια χρόνια, είπαν οι επιστήμονες.
Αυτό φαίνεται να έγινε λίγο αφότου οι φάλαινες, περίπου 35 εκατομμύρια χρόνια πριν, χωρίστηκαν σε 2 μεγάλες ομάδες κητών -φάλαινες κυνηγούς με δόντια και φάλαινες χωρίς δόντια (με μπανέλες) οι οποίες φιλτράρουν το νερό του ωκεανού για να εξασφαλίσουν τροφή.
Ο Jonathan Geisler, καθηγητής ανατομίας στο Ινστιτούτο της Τεχνολογίας της Νέας Υόρκης και επικεφαλής της έρευνας δημοσιευμένης στο περιοδικό Nature, έκανε λόγο για ένα εκπληκτικό χαρακτηριστικό: “Πρόκειται για ένα ηχητικό σύστημα, που επιτρέπει στις φάλαινες να περιηγηθούν και να βρουν τρόφιμα, ιδίως σε ύδατα όπου υπάρχει λίγο φως, σε βαθιά ή ταραγμένα νερά με πολύ λάσπη, όπως είναι εκβολές ποταμών και περιοχές γύρω από λίμνες”.
Τα απολιθώματα που “μαρτυρούν” για τη χρήση ραντάρ από τις φάλαινες στην αρχαιότητα, ανακαλύφθηκαν κοντά στο Summerville στη Νότια Καρολίνα.
econews

Δεν υπάρχουν σχόλια: