ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

ΠΙΤΣΑ ΜΕ ΠΑΤΑΤΑ ΚΑΙ ΘΥΜΑΡΙ

Οι πατάτες μας αρέσουν όπως και να είναι. Βραστές, ψητές τηγανιτές, μόνες τους ή με παρέα.. δεν παίζει κανένα ρόλο, τις λατρεύουμε!
Αλλά στην πίτσα;… αρχικά ομολογώ δε με ενθουσίασε η ιδέα, αλλά επειδή πάντα τολμώ τις δοκιμές είπα να δοκιμάσω αυτήν τη συνταγή. Και βγήκα κερδισμένη!!! Εμπιστευτείτε με και δοκιμάστε την και εσείς!

Υλικά:

Για τη ζύμη:


2 ½ φλιτζάνια (375 γρ) αλεύρι ή ψωμί
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. αλάτι
2 κ.γ. ζάχαρη άχνη
1 φακελάκι (7 γρ) αποξηραμένη μαγιά
1 ½ φλιτζάνι (375 ml) ζεστό νερό

Για την επικάλυψη:
2 μεγάλες πατάτες
1 κ.γ. αλάτι
1/4 κούπας (65 ml) ελαιόλαδο
2 κ.σ. θυμάρι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Οδηγίες
Ένα σκληρό τυρί, ( όπως παρμεζάνα ή τσένταρ μεγάλης ωρίμανσης), ανθό αλατιού και φύλλα θυμαριού για το σερβίρισμα.

Πρώτον, κάνουμε τη ζύμη. Δεν θα μπορούσε να είναι ευκολότερη. Απλά ανακατέψτε όλα τα συστατικά σε ένα μπολ με το μίξερ. Χρησιμοποιώντας το γάντζο, ανακατεύουμε τη ζύμη σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθεί και στη συνέχεια σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αρχίσει να ανεβαίνει στο γάντζο. Είναι μια αρκετά υγρή ζύμη και σίγουρα θα κολλήσει στο μπολ. Μην ανησυχείτε. Απλά καλύψτε τη με μία μεμβρανη και βάλτε τη στην άκρη για 30 λεπτά σε ζεστό μέρος ή μέχρι μία ώρα αν έχει πολύ κρύο ή μέχρι η ζύμη να διπλασιαστεί σε μέγεθος.

Ξεφλουδίσετε τις πατάτες και στη συνέχεια κόψτε τις σε πολύ λεπτές φέτες. Μπορείτε απλά να χρησιμοποιήσετε έναν αποφλοιωτή πατάτας έτσι ώστε να κάνετε λεπτές φλούδες σαν μακρόστενα τσιπς. Τώρα τοποθετήστε τις πατάτες σε ένα σουρωτήρι με μια πρέζα αλάτι και αφήστε τες για 20 λεπτά. Τώρα είναι μια καλή στιγμή για να ανάψετε το φούρνο σας για να προθερμάνετε στους 220ο C.

Όταν η ζύμη σας έχει φουσκώσει και οι πατάτες σας έχουν στράγγιξει, πιέστε τις να βγούμε όλα τα υγρά τους και στη συνέχεια ανακατέψτε τις μαζί με το θυμάρι, το ελαιόλαδο και το πιπέρι. Στη συνέχεια, απλώστε τη ζύμη σε ένα ταψί στρωμμένο με λαδόκολλα. Βρέξτε τα χέρια σας και απλώστε τη ζύμη ομοιόμορφα σε όλες τις γωνιές. Σκορπίστε τις πατάτες πάνω από τη ζύμη και ψήστε για 30 λεπτά, ή μέχρι η πίτσα να ροδίσει και να γίνει τραγανή. Σερβίρετε πασπαλίζοντας με το τριμμένο τυρί, το αλάτι και λίγα φύλλα από φρέσκο θυμάρι. 

briefingnews.gr 
http://www.agioritikovima.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΝΕΕΣ ΔΩΡΕΕΣ ΣΕ ΣΗΜΑΙΕΣ.

Ένα ακόμα πακέτο δέκα σημαιών μας έγινε δωρεά, με διαστάσεις 1.50 μ. χ 1 μ. περίπου,