ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Από το Κούβελα Μεσσηνίας ο άτυχος Ανδρέας Παναγόπουλος που βρέθηκε νεκρός στο Μανχάταν

Καταγωγή από το Κούβελα Μεσσηνίας είχε ο άτυχος 42χρονος Ανδρέας Παναγόπουλος, που βρέθηκε νεκρός από τα σωστικά συνεργεία της Νέας Υόρκης, ενώ οι γονείς του διαμένουν στο Καλό Νερό. 
Ο 42χρονος μουσικός που ζούσε στη Νέα Υόρκη για περισσότερα από 20 χρόνια, διέμενε στον δεύτερο όροφο σ' ένα από τα δυο κτίρια που κατέρρευσαν από τη χθεσινή έκρηξη στο Ανατολικό
Χάρλεμ του Μανχάταν, με πιθανότερη αιτία τη διαρροή αερίου. 
Κατά τη στιγμή της έκρηξης, η σύζυγός του, Liseth Perez, η οποία εργάζεται στην ισπανόφωνη εφημερίδα El Diario της Νέας Υόρκης, δεν βρισκόταν στο διαμέρισμά τους και είχαν μιλήσει τηλεφωνικά 40 λεπτά πριν από την έκρηξη. 
«Ήταν πολύ περήφανος για την κληρονομιά του και κάθε καλοκαίρι πήγαινε στην Ελλάδα για να δει την οικογένειά του» είχε δηλώσει νωρίτερα η σύζυγός του στη Γουόλ Στριτ Τζέρναλ, σημειώνοντας ότι ο Ανδρέας ήταν λάτρης της ιστορίας, παρακολουθούσε τη διεθνή πολιτική και είχε διαβάσει πολλά βιβλία. 
Συνεργάστηκε με εταιρεία παραγωγής στον χώρο της διαδικτυακής διαφήμισης και η μεγάλη του αγάπη ήταν η μουσική. Παλαιότερα, ήταν μέλος του συγκροτήματος Evergreen, ενώ εργάστηκε στη Νέα Υόρκη και ως DJ. 
O Ανδρέας και η Liseth, οι οποίοι είχαν γνωριστεί στη Νέα Υόρκη, σχεδίαζαν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι.

ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: