ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Μέσα στα 5 καλύτερα το Νοσοκομείο Καλαμάτας

Σταθερά μεταξύ των 5 καλύτερων νοσοκομείων της χώρας βρίσκεται το Νοσοκομείο Καλαμάτας σύμφωνα με την ετήσια αξιολόγηση (2013) που παρουσιάστηκε από τον υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη. 
Η κατάταξη αυτή έχει να κάνει με την τεχνική αποδοτικότητα στην κατηγορία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων από 250 έως 400 κλίνες.
Η έρευνα του υπουργείου Υγείας αξιολόγησε την αποδοτικότητα των νοσοκομείων του EΣY κατά το έτος 2013 και στηρίχθηκε στα δεδομένα των λειτουργικών και οικονομικών αναφορών που καταχωρίσθηκαν στο ESY.net. Ως δείκτες αξιολόγησης
ελήφθησαν το πόσο ένα νοσοκομείο παράγει τη μέγιστη δυνατή εκροή δεδομένων των εισροών, η διοικητική ικανότητα και το κόστος. Τα νοσηλευτικά ιδρύματα διαχωρίστηκαν σε τέσσερις μεγάλες κατηγορίες με βάση το μέγεθός τους, αλλά και την ομοιότητά τους στην ένταση της χρήσης των πόρων και στο εύρος των υπηρεσιών που παρέχουν.
Στη συνάντηση με τους διοικητές όλης της χώρας ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι με την αξιολόγηση αυτή παρουσιάζεται σε κάθε διοικητή η ακριβής θέση του νοσοκομείου που διοικεί στο σύστημα υγείας και επεσήμανε ότι θα παρακολουθείται η εξέλιξη της πορείας των νοσοκομείων μήνα-μήνα.
Ειδικότερα για το Νοσοκομείο Καλαμάτας έγιναν ενδεικτικά ιδιαίτερα θετικές αναφορές σε διάφορες παραμέτρους, όπως στη μείωση του κόστους υπηρεσιών outsourcing, στην αύξηση των γενοσήμων και στη μεγάλη απορροφητικότητα κοινοτικών πόρων του ΕΣΠΑ.
Ιδιαίτερη αξία έχει όμως η τελική κατάταξη των νοσοκομείων στην κατηγορία των 250-400 κλινών όπου το Νοσοκομείο Καλαμάτας βρίσκεται στην καλύτερη πεντάδα μαζί με τα Νοσοκομεία της Κατερίνης, των Σερρών, της Κέρκυρας και της Νέας Ιωνίας «Κωνσταντοπούλειο».

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/health/item/33956-nosokomeio-kalamatas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...