ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Τριφυλία: Ανησυχία για "λουκέτα" σε αστυνομικά τμήματα με την αναδιοργάνωση της ΕΛΑΣ!

Έντονη είναι η ανησυχία κατοίκων της Τριφυλίας για το «αύριο» που ξημερώνει στην περιοχή σχετικά με τις αστυνομικές δυνάμεις και την αστυνόμευση του τόπου, μετά τη δημοσιοποίηση του σχεδίου νόμου για την αναδιοργάνωση της ΕΛΑΣ και τις επ’ αυτού δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού, Νίκου Δένδια!

Η ανησυχία πηγάζει από το γεγονός πως όλο το προηγούμενο διάστημα ακουγόταν έντονα πως έρχονται «λουκέτα» στην Αστυνομική Υποδιεύθυνση Κυπαρισσίας και στα Α.Τ. Φιλιατρών και Κοπανακίου, με άγνωστη την τύχη του

Α.Τ. Γαργαλιάνων!

Το σχέδιο νόμου, που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή, περιλαμβάνει μια σειρά από άρθρα για τη ριζική αναδιάρθρωση της Ελληνικής Αστυνομίας και ανάλογες αλλαγές για το Πυροσβεστικό Σώμα, τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, αλλά και τις οργανικές δομές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Συγκεκριμένα, στην ΕΛΑΣ προβλέπεται μείωση των δομών κατά 43% (κυρίως με συγχωνεύσεις τμημάτων), στην Πυροσβεστική κατά 30% και στη Γ.Γ.Π.Π. κατά 36%, από τις οποίες θα προκύψει μεγάλη εξοικονόμηση πόρων. 

Ειδικότερα για την ΕΛΑΣ, στόχος της αναδιάρθρωσης είναι η μείωση κατά 25% του χρόνου ανταπόκρισης στα αιτήματα των πολιτών και η προσέγγιση του δείκτη αποτελεσματικότητας της Αστυνομίας στα ευρωπαϊκά στάνταρ (από το ελληνικό 9,7% στο ευρωπαϊκό 17% – 19%).

Το νέο οργανόγραμμα προβλέπει κατάργηση 6.700 κενών οργανικών θέσεων και μείωση των διοικητικών δομών, από 120 που είναι σήμερα σε 68.
Το κυριότερο στοιχείο της αλλαγής αυτής είναι η κατάργηση του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ, που πλέον αντικαθίσταται από Επιτελείο, ενώ εκτός των Νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης καταργούνται και οι υπόλοιπες 52 Αστυνομικές Διευθύνσεις της χώρας, με τις αρμοδιότητές τους να μεταφέρονται στις 12 ήδη υφιστάμενες Περιφερειακές Διευθύνσεις.

Γενικότερα δημιουργούνται τρεις αυτόνομοι Κλάδοι: ο Κλάδος Τάξης (στον οποίον θα υπάγονται οι Περιφερειακές Διευθύνσεις), ο Κλάδος Ασφάλειας και ο Κλάδος Αλλοδαπών & Προστασίας Συνόρων.

Κάτοικοι αλλά και αιρετοί της Τριφυλίας φοβούνται - και πολλοί ως εκτίμηση το θεωρούν ως δεδομένο – ότι με το νέο αυτό σχεδιασμό προωθούνται «λουκέτα» σε αστυνομικά τμήματα που έχουν μικρή δύναμη, έως 25 αστυνομικούς, ενώ θα δημιουργηθούν νέα μεγάλα (πολυδύναμα) τμήματα με σημαντικό αριθμό ένστολων, οι οποίοι θα σχηματίσουν μικρές και ευέλικτες μηχανοκίνητες μονάδες, που θα τεθούν στη μάχη κατά της εγκληματικότητας.

Έχοντας, δε, διαβάσει και ακούσει όλες τις αναφορές από επίσημα χείλη του υπουργείου, όλο το προηγούμενο διάστημα, σημειώνουν σε συζητήσεις πως αυτή είναι η τρίτη φορά που επιχειρείται από την Πολιτεία να εφαρμοστεί και υλοποιηθεί ένα σχέδιο «σκούπα» στην ΕΛΑΣ την τελευταία τριετία, η οποία και περιλαμβάνει κλείσιμο των μικρών τμημάτων, μεταφορά των υπολοίπων σε ιδιόκτητα κτήρια της Αστυνομίας ή του Δημοσίου, σε μια προσπάθεια να εξοικονομηθούν πόροι.

Όπως, δε, λένε στην περιοχή τις τελευταίες μέρες, φαίνεται πως δεν έχει τελειωμό ο μακρύς κατάλογος των «λουκέτων» που από τα προηγούμενα χρόνια έχουν ήδη μπει και που συνεχίζει να βάζει η συγκυβέρνηση σε δημόσιες υπηρεσίες (και) στην Τριφυλία.

Μετά το σκληρό «λουκέτο» στην εφορία Κυπαρισσίας, που κάλυπτε ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή της Τριφυλίας, αλλά και την ενοποίηση των Οργανισμών των Νοσοκομείων Καλαμάτας και Κυπαρισσίας, με παράλληλη κατάργηση της αυτοτέλειας του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας και τη δημιουργία νέου και ενιαίου Νομικού Προσώπου, που έχει σημάνει τη διοικητική και λειτουργική υποβάθμιση του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, αφού και το Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας Γαργαλιάνων και Φιλιατρών μένουν χωρίς ιατρικό προσωπικό, με ευθύνες του υπουργείου και της 6ης ΥΠΕ, έρχονται νέες συγχωνεύσεις – καταργήσεις υπηρεσιών, όπως των Αστυνομικών Τμημάτων Φιλιατρών και Κοπανακίου!

Ο κόσμος της περιοχής φοβάται πως η λαίλαπα που σαρώνει τα πάντα στο δημόσιο τομέα, θα συμπαρασύρει και την ασφάλεια και αστυνόμευση της περιοχής, και μόνο ως χρύσωμα στο χάπι εκλαμβάνουν την ενίσχυση του Τμήματος Τροχαίας Κυπαρισσίας με οχήματα και δίκυκλες μηχανές.


 
ΠΗΓΗ Ηλίας Γιαννόπουλος - tharrsonews.gr
ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: