ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Φουκουσίμα: Νέα διαρροή μολυσμένου ύδατος από τον πυρηνικό σταθμό

Εκατό τόνοι νερού που περιέχει υψηλά επίπεδα ραδιενεργού υλικού διέρρευσαν από τη δεξαμενή

Νέα διαρροή μολυσμένου ύδατος διαπιστώθηκε στο πάνω μέρος μιας εκ των τεράστιων δεξαμενών που έχουν εγκατασταθεί στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα,.

Εκατό τόνοι νερού που περιέχει υψηλά επίπεδα ραδιενεργού υλικού διέρρευσαν από τη δεξαμενή, όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου η

διαχειρίστρια εταιρία Tepco.

Η διαρροή, η οποία σταμάτησε νωρίς σήμερα το πρωί και την οποία η Τepco εντόπισε χθες βράδυ, είναι η μεγαλύτερη μετά τη διαρροή περίπου 300 τόνων άκρως μολυσμένου νερού από μια άλλη δεξαμενή τον Αύγουστο.

Η απόσταση ανάμεσα στη δεξαμενή και την ακτή είναι 700 μέτρα.

Το νερό αυτό, αν και είναι απαλλαγμένο από το ραδιενεργό καίσιο, παραμένει μολυσμένο σε ραδιονουκλεΐδια που εκπέμπουν ακτίνες Β. Η Tepco δηλώνει ότι μέτρησε επίπεδα ραδιενέργειας 230.00 μπεκερέλ στροντίου και άλλων εκπομπών ακτινοβολίας Β ανά λίτρο.

Δεν περνά ούτε μια μέρα χωρίς την ανακάλυψη προβλημάτων, περισσότερο ή λιγότερο σοβαρών στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταΐιτσι που καταστράφηκε από το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου του 2011.

Το δυστύχημα προκάλεσε μια πρωτοφανή κατάσταση, με τέσσερις αντιδραστήρες να έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές και εκπομπές μεγάλων ποσοτήτων ραδιενεργών στοιχείων να έχουν διαρρεύσει στην ατμόσφαιρα, το έδαφος, το νερό της περιοχής.

Μεταξύ των άμεσων προβλημάτων με τα οποία είναι αντιμέτωπες οι αρχές της Tepco είναι η διαχείριση του μολυσμένου νερού που έχει συγκεντρωθεί στα υπόγεια της πυρηνικής εγκατάστασης και σε χίλιες τεράστιες δεξαμενές. Το πρόβλημα αυτό είναι από τα πιο σοβαρά για το οποίο καμιά βιώσιμη λύση δεν έχει βρεθεί μέχρι τώρα.

Μάλιστα, ένα θερμόμετρο του κάτω μέρους της δεξαμενής υπό πίεση του αντιδραστήρα 2 φέρεται να έπαθε βλάβη χθες, ύστερα από βραχυκύκλωμα στη διάρκεια εργασιών συντήρησης, διευκρίνισε το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.


Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΑΠΟ http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...