ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

Η αγάπη ενός σκύλου είναι αληθινή!

Για πολλά χρόνια οι επιστήμονες υποστήριζαν ότι ο δεσμός που αναπτύσσεται ανάμεσα σε ένα κατοικίδιο και τον ιδιοκτήτη του, δεν αποτελεί κάτι παραπάνω από την ανάγκη που νιώθουν για… φαγητό και αίσθημα ασφάλειας.

Κι όμως, μια νέα μελέτη έρχεται για να επιβεβαιώσει αυτό που υποστηρίζουν πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων: ότι δηλαδή βιώνουν αισθήματα αγάπης και τρυφερότητας από τα σκυλιά τους.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Emory στην Ατλάντα των ΗΠΑ, ανακάλυψαν ότι το τμήμα του

εγκεφάλου που συνδέεται με τα θετικά συναισθήματα είναι παρόμοιο στους ανθρώπους και τους σκύλους.

Η ερευνητική ομάδα κατάφερε να εκπαιδεύσει πάνω από μια ντουζίνα σκυλιά, ώστε να παραβλέπουν τον ενοχλητικό θόρυβο κατά τη διάρκεια μιας μαγνητικής τομογραφίας, καταφέρνοντάς τα να στέκονται ακίνητα για να πάρουν μια ακριβή εικόνα του εγκεφάλου τους, χωρίς να χρειάζεται να τους χορηγήσουν κατασταλτικά.

Σύμφωνα με τον νευροεπιστήμονα Gregory Berns,

ο οποίος μίλησε στη Daily Mail «είμαστε σε θέση πια να αρχίσουμε να κατανοούμε τι σκέφτεται ένας σκύλος, αντί να καταλήγουμε σε δικά μας συμπεράσματα βάση της συμπεριφοράς τους».

Ο Berns και η ομάδα του κατάφεραν με αυτόν τον τρόπο να δείξουν ότι ο κερκοφόρος πυρήνας, το τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με τα θετικά συναισθήματα, είναι παρόμοιος στα σκυλιά και τους ανθρώπους.

Στην επόμενη φάση του πειράματός τους, οι ερευνητές θα αναλύσουν μαγνητικές τομογραφίες από σκύλους, στους οποίους προσφέρουν λιχουδιές άγνωστοι, καθώς και μηχανήματα.

«Αν, όπως έχουν υποστηρίξει πολλοί επιστήμονες κατά το παρελθόν, η συμπεριφορά των σκύλων είναι τέτοια μόνο λόγω της ανταμοιβής τους με φαγητό, τότε η αντίδραση που θα καταγράφεται στον εγκέφαλό τους θα είναι η ίδια, ανεξάρτητα με το ποιος τους προσφέρει τη λιχουδιά» πρόσθεσε ο ίδιος.

«Ελπίζουμε να δείξουμε ότι τα σκυλιά αγαπούν τους ανθρώπους, πολύ πιο βαθιά, πέρα από τη βασική τους ανάγκη για φαγητό, αλλά εξαιτίας ενός βαθύτερου αισθήματος, όπως αυτό που κάνει τους ανθρώπους να αγαπούν ο ένας τον άλλο» κατέληξε.


Πηγή: newsbeast.gr
ΑΠΟ http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.