ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Επιχειρηματική αποστολή ολλανδικών επιχειρήσεων σε Φιλιατρά και Κυπαρισσία στον τομέα των κηπευτικών!

Ευκαιρίες δικτύωσης και ανάπτυξης επιχειρηματικών-τεχνολογικών συνεργασιών στον τομέα των τεχνολογιών και υπηρεσιών παραγωγής κηπευτικών θα έχουν οι ελληνικές επιχειρήσεις και οι οργανισμοί που θα συμμετάσχουν στην εισερχόμενη επιχειρηματική αποστολή ολλανδικών επιχειρήσεων.
Η εισερχόμενη επιχειρηματική αποστολή θα λάβει χώρα στην Αθήνα στις 31 Μαρτίου, καθώς και στο Δήμο Τριφυλίας (Φιλιατρά, Κυπαρισσία) του Νομού Μεσσηνίας στις 1-2 Απριλίου.

Η επιχειρηματική αποστολή διοργανώνεται από το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ, μέλος του ευρωπαϊκού δικτύου επιχειρηματικής υποστήριξης Enterprise Europe Network-Hellas, και Εθνικό Σημείο Επαφής για την ενότητα «Ασφάλεια τροφίμων, βιώσιμη γεωργία, έρευνα στον τομέα της θάλασσας και της ναυτιλίας, και βιοοικονομίας» του Ορίζοντα 2020.
Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται με τον ολλανδικό οργανισμό RVO με την υποστήριξη της Ολλανδικής Πρεσβείας, της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας(ΓΓΕΤ) και τη συμβολή της εταιρίας συμβούλων ΑΝΕΛΙΞΗ.
H εισερχόμενη επιχειρηματική αποστολή απευθύνεται σε ελληνικές επιχειρήσεις, ερευνητικούς οργανισμούς και φορείς που αναπτύσσουν ή/και αναζητούν τεχνολογικές λύσεις στους παρακάτω τομείς:
  • Παραγωγή κηπευτικών
  • Εγκαταστάσεις και τη λειτουργία θερμοκηπίων
  • Αγροτικές τεχνολογίες, μεταξύ άλλων:
    • υγεία του εδάφους
    • σπόροι και σπορά
    • θρέψη των φυτών
    • προστασία των καλλιεργειών
    • φυτώρια -σπορόφυτα
    • ολοκληρωμένη διαχείριση επιβλαβών οργανισμών
    • υδατοκαλλιέργειες / υδροπονία
    • βιολογικές καλλιέργειες
    • διαχείριση των υδάτων - καθαρισμός του νερού
    • διαχείριση κλίματος θερμοκηπίων - εξοικονόμηση κόστους ενέργειας
    • διαχείριση των καλλιεργειών - αγροτικά πληροφοριακά συστήματα
    • κατάψυξη προϊόντων
Οφέλη συμμετοχής  Οι ελληνικές επιχειρήσεις και οργανισμοί που θα συμμετέχουν, θα έχουν την δυνατότητα να προωθήσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους ή να αναζητήσουν τεχνολογικές λύσεις, διερευνώντας πιθανές διακρατικές συνεργασίες με ολλανδικές επιχειρήσεις εντός οργανωμένου πλαισίου προκαθορισμένων συναντήσεων.
Επίσης, η επιχειρηματική αποστολή περιλαμβάνει επισκέψεις στις εγκαταστάσεις τοπικών καλλιεργητών στα Φιλιατρά και την Κυπαρισσία με σκοπό τη δημιουργία βιώσιμων συνεργασιών.
Διαδικασία εγγραφής  Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ προκειμένου να λάβουν οδηγίες για τη συμπλήρωση της "φόρμας επιχειρηματικού προφίλ". Στη συνέχεια θα καταρτιστεί ο σχετικός κατάλογος προκειμένου οι Έλληνες και Ολλανδοί συμμετέχοντες να επιλέξουν τις επιθυμητές συναντήσεις. Σημειώνεται ότι οι συναντήσεις πραγματοποιούνται κατόπιν επιβεβαίωσης και από τα δυο μέρη και διεξάγονται σε προκαθορισμένο χώρο και ώρα, σύμφωνα με την διαθεσιμότητα των ενδιαφερόμενων. 
Πληροφορίες συμμετοχής και αποστολή προφίλ: Γιώργος Παναγόπουλος E-mail: panagopoulos@help-forward.gr Τηλ.: 210 3607690 
Εναλλακτικά:  Βασίλης Σταματόπουλος E-mail: vstamatopoulos@help-forward.gr  Τηλ.: 210 3607690

ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: