ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Νέος σεισμός 5,7 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά

 Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/ellada-kosmos/item/33068-eee

Δεν έχει τέλος ο εφιάλτης για τους κατοίκους της Κεφαλονιάς, αφού μια εβδομάδα μετά το πρώτο σεισμό των 5,8 Ρίχτερ, νέα ισχυρή σεισμική δόνηση έντασης 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 05:08 της Δευτέρας. Μάλιστα, λίγα λεπτά αργότερα, στις 05:16 ακολούθησε ισχυρότατος μετασεισμός μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Το επίκεντρο της νέας σεισμικής δόνησης των 5,7 Ρίχτερ (σύμφωνα με το Γεωδυναμικό ινστιτούτο) εντοπίζεται βοεριοδυτικά του Ληξουρίου. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο ο σεισμός ήταν της τάξης των 6,1 βαθμών της
κλίμακας Ρίχτερ, ενώ με το Αμερικανικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο 6,4 Ρίχτερ.
Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Ζάκυνθο που προκάλεσε ανησυχία στους κατοίκους και σε πολλές περιοχές της δυτικής Ελλάδας.
Δέκα ελαφρά τραυματίες από πτώση αντικειμένων
Δέκα άνθρωποι μεταφέρθηκαν για τις πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο, καθώς τραυματίστηκαν από πτώση αντικειμένων. Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου του Ληξουρίου, Διονύση Μαρκάτου, στους περισσότερους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και αποχώρησαν από το νοσοκομείο. 
Νέες ζημιές σε σπίτια και δρόμους
Οι περισσότερες ζημιές που προκάλεσε το νέο χτύπημα του Εγκέλαδου εντοπίζονται στην πόλη του Ληξουρίου, όπου σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων έχουν υποστεί ζημιές αρκετά σπίτια, ενώ κατέρρευσε ο εξωτερικός μαντρότοιχος του τοπικού νοσοκομείου, δυσχεραίνοντας την πρόσβαση στο νοσηλευτικό ίδρυμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, νέες ζημιές κατεγράφησαν στο οδικό δίκτυο που συνδέει το Αργοστόλι με το Ληξούρι, ενώ σημειώθηκαν και νέες κατολισθήσεις.
Πάντως, οι σεισμολόγοι συνιστούν στους κατοίκους να μην επιστρέψουν σπίτια τους μετά και το νέο χτύπημα του Εγκέλαδου, ακόμη και αν δεν έχουν ζημιές, καθώς όλα τα κτίρια του νησιού είναι ιδιαίτερα καταπονημένα από τις συνεχείς σεισμικές δονήσεις που σημειώνονται την τελευταία εβδομάδα.
Για νέα σεισμική εστία μιλούν οι σεισμολόγοι
Σύμφωνα με τον καθηγητή σεισμολογίας Άκη Τσελέντη, ο νέος σεισμός ήταν μια φυσιολογική εξέλιξη του φαινομένου και μετά από το σημερινό φαινόμενο, ο ίδιος αισθάνεται πιο ήσυχος.
Σε νεώτερες δηλώσεις του ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, έκανε λόγο για νέο σεισμικό γεγονός που προήλθε από διαφορετική σεισμική εστία του ιδίου ρήγματος της Κεφαλονιάς. Η εστία αυτή πρόσθεσε ο κ. Λέκκας ενεργοποιήθηκε από τον προηγούμενο σεισμό της περασμένης εβδομάδας
«Είναι ένας σεισμός της ίδιας τάξεως με τον προηγούμενο» δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο καθηγητής σεισμολογίας Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, σημειώνοντας ότι θα καταπονήσει πολύ τα κτίρια του νησιού.
«Ημασταν επιφυλακτικοί από την αρχή όταν έγινε ο προηγούμενος σεισμός τώρα πρέπει να επεκτείνουμε σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τη μετασεισμική δραστηριότητα από τον ίδιο εστιακό χώρο» σημείωσε ο κ Μακρόπουλος.


Πηγή:  iefimerida.gr

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/  Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/ellada-kosmos/item/33068-eee

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΕΚΕ για μεταβίβαση τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία καταναλωτών

22/04/2024  13:00 «Πληθαίνουν οι υποθέσεις μεταβίβασης τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία των καταναλωτών. Έξι χρόνια...