ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Ψάρι 400 εκατ. ετών αποκαλύπτει πως δημιουργήθηκε το πρόσωπο

Για τους περισσότερους είναι δεδομένο ότι τα θηλαστικά, τα πτηνά, τα ερπετά και τα αμφίβια πάντα είχαν πρόσωπο, ακριβώς όπως και οι άνθρωποι.
Κι όμως αυτό δεν ισχύει. Τα πρώτα πλάσματα στη Γη με σπονδυλική στήλη ήταν κάποια ψάρια χωρίς σαγόνια και πρόσωπο, τα οποία έζησαν πριν εκατομμύρια χρόνια.
Αυτό επιβεβαιώνεται και από την ανακάλυψη των απολιθωμάτων ενός προϊστορικού ψαριού εν ονόματι Ρομουντίνα (Romundina) στην Καναδική Αρκτική.
Στη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature την Τετάρτη, Σουηδοί και Γάλλοι ερευνητές περιγράφουν βήμα
βήμα πώς τα σπονδυλωτά ζώα εξελίχθηκαν και απέκτησαν σαγόνια, τα οποία αποτέλεσαν τη βάση για την ανάπτυξη του προσώπου.
Στο πλαίσιο της έρευνας, οι επιστήμονες σάρωσαν τις εσωτερικές δομές του κρανίου του προϊστορικού ψαριού χρησιμοποιώντας ακτίνες Χ υψηλής ενέργειας στο Ευρωπαϊκό Σύγχροτρον (ESRF) στη Γαλλία. Στη συνέχεια ανασκεύασαν την ανατομία του κρανίου του σε τρείς διαστάσεις.
Η Ρομουντίνα ανήκε σε έναν τύπο ψαριών που ονομάζονταν πλακόδερμα και έζησαν κατά τη Σιλούρια και Δεβόνια περίοδο όμως εξαφανίστηκαν πριν 360 εκατομμύρια χρόνια.
Σύμφωνα με τον Δρ. Per Ahlberg, που ειδικεύεται στην εξέλιξη των σπονδυλωτών στο πανεπιστήμιο της Ουπσάλα στη Σουηδία, η Ρομουντίνα, με μήκος μόλις 20 εκατοστά, είχε προστατευτικά αγκάθια στην πλάτη της, ενώ τα σαγόνια της δεν είχαν αληθινά δόντια αλλά εξογκώματα με τα οποία συνέθλιβε την τροφή της.
Το μπροστινό μέρος του ψαριού ήταν θωρακισμένο και έμοιαζε με πανοπλία, ενώ το πίσω μέρος ήταν ευέλικτο και είχε πτερύγια και ουρά παρόμοια με του καρχαρία.
Συγκρίνοντας τη Ρομουντίνα με άλλα πλάσματα, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μετάβαση από τα σπονδυλωτά που δεν διέθεταν σαγόνια στα σπονδυλωτά που διέθεταν σαγόνια και πρόσωπο έγινε σε τρεις φάσεις.
Στην πρώτη φάση, αυτή της Ρομουντίνας, εξελίχθηκαν τα σαγόνια, καθώς επίσης δύο χωριστές δομές για το αριστερό και το δεξί ρουθούνι, καθώς μέχρι τότε υπήρχε μόνο ένα.
Στο συγκεκριμένο στάδιο το μέτωπο παρέμενε εξαιρετικά στενό, με τη μύτη να εντοπίζεται ακριβώς ανάμεσα στα μάτια και το κρανίο να πετάγεται προς τα έξω σαν μεγάλο οστέινο «άνω χείλος».
Στη δεύτερη φάση, που αντιπροσωπεύεται από πιο εξελιγμένα ψάρια, το «άνω χείλος» συρρικνώθηκε, αφήνοντας τη μύτη να προεξέχει στο μπροστινό μέρος του προσώπου, ακριβώς πάνω από την άνω γνάθο.
Στην τρίτη, τελική φάση, που αντιπροσωπεύει τα σημερινά σπονδυλωτά ζώα, επιμηκύνθηκαν το μέτωπο και το πρόσωπο.
econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΕΚΕ για μεταβίβαση τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία καταναλωτών

22/04/2024  13:00 «Πληθαίνουν οι υποθέσεις μεταβίβασης τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία των καταναλωτών. Έξι χρόνια...