ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Διάκριση Μεσσήνιων μαθητών σε διαγωνισμό γελοιογραφίας - κόμικς

Γράφτηκε από την 

Τρεις μαθητές από τη Μεσσηνία διακρίθηκαν στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Γελοιογραφίας - Κόμικς με θέμα «Οι νέοι σκιτσάρουν για την Ευρώπη» αποδεικνύοντας πως όχι μόνο... πιάνει το χέρι τους, αλλά και πως έχουν πολλή φαντασία!
Επαίνους κέρδισαν συγκεκριμένα ο Διονύσιος Φωτεινάκης από το Γυμνάσιο Κορώνης, ο Σταύρος Γερακάρης από το 5ο Λύκειο Καλαμάτας και η Δήμητρα Καζή από το Λύκειο Κυπαρισσίας. Για τους μαθητές που κέρδισαν
επαίνους, ο διαγωνισμός προβλέπει 50% έκπτωση για όλα τα σεμινάρια που διοργανώνει το Εργαστήριο Ελευθέρων Σπουδών "Ορνεράκη".
Το διαγωνισμό διοργάνωσαν η Educartoon, το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Ιονίου Πανεπιστημίου «Ιστορική έρευνα, διδακτική και νέες τεχνολογίες» και η επιστημονική ένωση «Νέα παιδεία», με αφορμή το Ετος Ευρωπαίου Πολίτη 2013. Ο διαγωνισμός έγινε με την υποστήριξη της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Συμμετείχαν μαθητές γυμνασίων και λυκείων από όλη την Ελλάδα και από ελληνικά σχολεία της Ευρώπης με πάνω από 1.000 έργα, ατομικά ή ομαδικά. Η κριτική επιτροπή αποτελείτο από τους: Νίκο Νίκα υπεύθυνο σχεδιασμού της Educartoon, Κώστα Αγγελάκο επίκουρο καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου και διευθυντή της "Νέας παιδείας", Μιχάλη Κουντούρη σκιτσογράφο, Ελένη Ορνεράκη υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων στο Εργαστήριο Ελευθέρων Σπουδών "Ορνεράκης", Νατάσα Μερκούρη φιλόλογο, μέλος του ΔΣ της "Νέας παιδείας", Αλεξάνδρα Αραγιάννη ιστορικό - μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Π.Μ.Σ. «Ιστορική έρευνα, διδακτική και νέες τεχνολογίες» (Ιόνιο Πανεπιστήμιο). Η τελετή απονομής των βραβείων και των επαίνων θα γίνει το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου, στις 11 π.μ. στο Ιδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», στην οδό Πειραιώς 206 στην αίθουσα κινηματογράφου.
Ο Σταύρος Γερακάρης που πηγαίνει στη γ' λυκείου δεν το περίμενε να διακριθεί, όπως λέει ο ίδιος! Ηταν πολλές οι συμμετοχές και θεωρούσε ότι θα ήταν δύσκολο να ξεχωρίσει. Για το διαγωνισμό έφτιαξε σκίτσο - γελοιογραφία. Το σχέδιο ήταν μια απεικόνιση της ΕΕ, όπως τη βλέπει ο ίδιος, με μια θεώρηση πιο κωμική. Το σκίτσο εμπλουτίζει η φράση "Let's go somewhere better... to your massacre".
Η Δήμητρα Καζή που πηγαίνει στην α' λυκείου, έφτιαξε ένα κόμικ το οποίο στηρίζεται στο μαύρο χιούμορ! Λέει πως αργότερα θα προσπαθήσει να παρακολουθήσει τα σεμινάρια της Σχολής "Ορνεράκη", αν τα καταφέρει. Η Δήμητρα είναι αυτοδίδακτη, δηλαδή κάθεται με τις ώρες μόνη της και φτιάχνει κόμικς! Γι' αυτό και αυτή η διάκριση τη χαροποίησε πάρα πολύ.
Ο Διονύσης Φωτεινάκης από το Γυμνάσιο Κορώνης είναι μαθητής της γ' τάξης και ζωγράφισε μια γελοιογραφία στην οποία η Μέρκελ κάθεται να φάει ένα πιάτο που της... σερβίρει ο Σαμαράς! Στο πιάτο βρίσκεται η Ελλάδα και η Μέρκελ σχολιάζει "Πάντα μ' άρεσε η ελληνική κουζίνα"! Ο Διονύσης ασχολείται όσο μπορεί με το σχέδιο, ζωγραφίζει, σκιτσάρει και θέλει να συνεχίσει στα μαθήματα του Ορνεράκη.
Επαινο κέρδισε και ο Γιάννης Αριδάς από το Λύκειο Μεγαλόπολης.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/politismos/ekdiloseis/item/32650-mathites-diagonismos-geloiografias-komiks

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...