ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Εράνη Φιλιατρών: Επέστρεψε ο επιθετικός Θοδωρής Ασημακόπουλος!

Σε μία σημαντική προσθήκη προχώρησε η Εράνη λίγα 24ωρα πριν εκπνεύσει η μεταγραφική περίοδος.

Οι Φιλιατρινοί απέκτησαν ένα δικό τους παιδί τον Θοδωρή Ασημακόπουλο (πάνω σειρά τρίτος από αριστερά) που επιστρέφει στην ομάδα της πόλης του μετά από τέσσερα περίπου χρόνια. 

Ο 29χρονος επιθετικός έχει παίξει αρκετά χρόνια στη Δ' εθνική με Εράνη και Αστέρα Αρφαρών και τα τελευταία χρόνια ήταν σε ομάδα της Θεσσαλονίκης όπου σπούδαζε. Τελευταία σεζόν που

φόρεσε ο Ασημακόπουλος τη φανέλα της Εράνης ήταν το 2009-2010 με προπονητή τον Πατρίκ Ενγκεμά όταν η Φιλιατρινή ομάδα τερμάτισε δεύτερη στον όμιλο της στη Δ' εθνική και κατέκτησε το κύπελλο Μεσσηνίας.

Παράλληλα ο Ασημακόπουλος που είναι φυσικοθεραπευτής στο επάγγελμα θα προσφέρει και από αυτό το πόστο στην Εράνη. 

Η ανακοίνωση της Τριφυλιακής ομάδας για τον Θ. Ασημακόπουλο αναφέρει: 
"Η δραστηριοποίηση του Θοδωρή Ασημακόπουλου επαγγελματικά στη Μεσσηνία στον τομέα της φυσικοθεραπείας είναι μία καλή ευκαιρία για την Εράνη να βοηθηθεί από τις γνώσεις του στο κομμάτι της αποκατάστασης. Ταυτόχρονα γνωρίζοντας την ποδοσφαιρική του αξία, φρόντισε να τον εντάξει πάλι στη δύναμη της, πιστεύοντας πως μπορεί να βοηθήσει την ομάδα να πετύχει τους στόχους της. Αλλωστε η Εράνη είναι η ομάδα της πόλης του, που τον ανέδειξε και τον άνδρωσε ποδοσφαιρικά. Του ευχόμαστε καλή επιτυχία στο επάγγελμά του (φυσικοθεραπευτής) και τον καλωσορίζουμε στην ομάδα".


ΠΗΓΗ notosport 
ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: