ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Καμία αύξηση στο ρεύμα για 2 χρόνια – Δείτε ποιοι ωφελούνται

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Εξαίρεση πέτυχε η Ελλάδα για τις επιδοτήσεις των τιμολογίων για δύο χρόνια και έτσι εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτές για τα επόμενα δύο χρόνια δεν θα δουν καμία αύξηση στα τιμολόγια του ρεύματος.

Οι χώρες της Ε.Ε. δεν θα πρέπει να επιτρέπουν την επιδότηση ενός τιμολογίου προκειμένου να είναι φθηνό με την αύξηση μιας άλλης κατηγορίας.

Η Ελλάδα, όπως επισήμαναν χθες κύκλοι του υφυπουργού ΠΕΚΑ Μάκη Παπαγεωργίου, πέτυχε λόγω της κρίσιμης οικονομικής κατάστασης να πάρει για δύο χρόνια παράταση. Έτσι,

σύμφωνα με την Ημερησία, η χαμηλή κατηγορία κατανάλωσης ρεύματος (0 έως 800 κιλοβατώρες) για τα νοικοκυριά και το τιμολόγιο για τους αγρότες δεν θα αλλάξει, δεν θα αυξηθεί, από την πολιτεία.

Εξάλλου, για το 2014 η ΔΕΗ, όπως έκανε χθες γνωστό ανώτατος αξιωματούχος της επιχείρησης, δεν πρόκειται να προχωρήσει σε καμία αύξηση των τιμολογίων ρεύματος. Πηγές της εταιρίας εξέφραζαν προβληματισμό για το αν η τρόικα ανοίξει το θέμα της κατάργησης των σταυροειδών επιδοτήσεων στα δύο προαναφερόμενα τιμολόγια, τα οποία επιδοτούνται από τις υψηλές τιμές των εμπορικών τιμολογίων. Όπως, όμως, διαβεβαίωναν χθες αργά το απόγευμα κύκλοι του υφυπουργού, η κυβέρνηση μέχρι και τις αρχές του 2016 θα διατηρήσει τη σταυροειδή επιδότηση υπέρ του φθηνού ρεύματος των νοικοκυριών και των αγροτών.


ΑΠΟ http://www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.