ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτα: από το κακό στο χειρότερο!

Όπως είναι γνωστό η ρύθμιση και η προστασία των ονομασιών προέλευσης και των γεωγραφικών ενδείξεων έγινε από την ΕΕ το 1992 ύστερα από σχεδόν 20 χρόνια εσωτερικής διαβούλευσης λόγω της αντίστασης των λόμπι των μεγάλων αγροδιατροφικών επιχειρήσεων ιδιαίτερα του ευρωπαϊκού βορά. Με την απόφαση αυτή η ΕΕ επιδιώκει να κατοχυρώσει και να προστατεύσει τις παραδοσιακές μεθοδολογίες αξιοποίησης των γεωργικών προϊόντων, παράγωγο της κουλτούρας κοινωνιών περιορισμένων περιοχών. Μεθοδολογίες που έδωσαν υψηλού επιπέδου τρόφιμα που ριζώθηκαν στις κοινωνίες αυτές τόσο που επέζησαν μέχρι τώρα και μετά το πέρασμα
του οδοστρωτήρα της εκβιομηχανοποίησης και του μοντερνισμού. Η προστασία αυτή, , του πνευματικού δικαιώματος εμπορικής φύσεως των παραγωγών, εκ μέρους της ΕΕ, αποσκοπεί στην διατήρηση της ποιότητας και της ποικιλομορφίας της γεωργικής παραγωγής δίνοντας ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στους παραγωγούς εξασφαλίζοντας παράλληλα την σωστή πληροφόρηση του καταναλωτή.
Η φιλοσοφία αυτή αποτέλεσε εξαρχής μια ιδιαιτερότητα της ευρωπαϊκής αγροτικής πολιτικής και προσέκρουσε στην αντίθεση των άλλων χωρών, ιδιαίτερα των ανεπτυγμένων, στις οποίες κυριαρχεί η παραγωγισμική αντίληψη στα πλαίσια της οποίας η ποιότητα είναι αποτέλεσμα μόνο της σχέσης βιομηχανίας /καταναλωτή αρκεί τα προϊόντα να ανταποκρίνονται στους υγειονομικούς κανόνες. Και τα μόνα πνευματικά δικαιώματα εμπορικής φύσεως που αναγνωρίζονται ανήκουν στην ιδιωτική σφαίρα (ευρεσιτεχνία, εμπορικά σήματα). Στα 20 και πάνω χρόνια που πέρασαν από την έγκριση των δυο πρώτων κανονισμών 2080 και 2081 του 1992 τα ευρωπαϊκά προϊόντα ΠΟΠ-ΠΓΕ - πολλά από τα οποία γνωστά στις διεθνείς αγορές και συχνά ήδη θύματα παραποίησης - έμειναν απροστάτευτα στις αγορές των μη ευρωπαϊκών χωρών που δεν αναγνωρίζουν τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Κι όσο ψηλότερο ήταν το ποιοτικό τους επίπεδο τόσο πιο ισχυρές οι προσπάθειες παραποιήσεων και κατοχύρωσής τους με βάση την νομοθεσία της κάθε χώρας. Μέχρι του σημείου που προϊόντα παγκόσμιας φήμης, όπως πχ. το προσιούτο της Πάρμας, να μην μπορεί να εξαχθεί στον Καναδά με την προστατευόμενη στην ΕΕ ονομασία του “Prosciutto di Parma” αλλά σαν “The original prosciutto – le jambon original” κι αυτό γιατί η καναδική επιχείρηση Maple Leaf είχε καταχωρίσει στον Καναδά το σήμα “Parma” από το 1987. Η ΕΕ επιδίωξε αυτά τα χρόνια την αμοιβαία καταχώριση προϊόντων με τις μη ευρωπαϊκές χώρες. Δρόμος κι αυτός αρκετά ανηφορικός που περνάει επίσης μέσα από διμερείς διαπραγματεύσεις, με περιορισμένα για την στιγμή αποτελέσματα για έλλειψη ανάλογης κουλτούρας της ποιότητας αλλά και γιατί πολλές από αυτές τις χώρες έχουν ελάχιστα προϊόντα διεθνούς βεληνεκούς να προτείνουν.
Σε αυτό το πλαίσιο άρχισαν οι διμερείς διαπραγματεύσεις με τις χώρες μέλη της NAFTA αρχίζοντας από τον Καναδά. Με στόχο , μεταξύ των άλλων, να βρεθεί και μια διέξοδος στο far west των εμπορικών σημάτων και την ταξινόμηση σε αυτές τις χώρες στην κατηγορία των κοινών ονομασιών πολλών ευρωπαϊκών προϊόντων ΠΟΠ-ΠΓΕ,σήμερα του Καναδά κι αύριο , πχ., των ΗΠΑ, κλπ. Πως δηλαδή θα σταματήσουν οι χώρες αυτές τον πόλεμο με τα εμπορικά σήματα παραποίησης των ευρωπαϊκών ΠΟΠ-ΠΓΕ και να προστατεύσουν και να διασφαλίσουν την ελεύθερη κυκλοφορία των ονομασιών προέλευσης και γεωγραφικών ενδείξεων Αποτέλεσμα: ένας συμβιβασμός, όπως ήταν φυσικό κι αναμενόμενο! Που κάνει αναμφισβήτητα ένα, βήμα προς τα μπρός, αν όχι σημαντικό, αλλά τουλάχιστον ένα θετικό βήμα. Προστατεύεται η ελεύθερη κυκλοφορία των ΠΟΠ-ΠΓΕ με αντάλλαγμα όμως την αναγνώριση του status quo για μόνο τα καταχωρισμένα ήδη εμπορικά σήματα παραποίησης, την αναγνώριση της καναδικής ταξινόμησης των κοινών ονομασιών και την παραχώρηση της νομιμοποίησης του αθέμιτου ανταγωνισμού με παραπλανητικές για τον καταναλωτή ονομασίες.

ΑΠΟ http://radio936.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: