ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Ζητούν απλούστευση των διαδικασιών για εργόσημο

Γράφτηκε από τον 

Την ανάγκη για απλούστευση των διαδικασιών σε ό,τι αφορά το εργόσημο επισημαίνουν για ακόμη μια φορά οι παραγωγοί, καθώς η ελαιοσυγκομιδή έχει ξεκινήσει και πλέον η εφαρμογή του γίνεται στην πράξη -όπως κυκλοφορεί μάλιστα στην περιοχή της Τριφυλίας έχουν αρχίσει ήδη να γίνονται έλεγχοι στα χωράφια.
Μπορεί η διαδικασία προμήθειας του εργόσημου να είναι εύκολη για τους παραγωγούς, όμως τα πράγματα περιπλέκονται όταν καλούνται οι ίδιοι να ελέγχουν αν το ΑΦΜ και το ΑΜΚΑ που τους δίνουν είναι πραγματικό, αν τα χαρτιά παραμονής
των μεταναστών είναι νόμιμα ή αν έχουν άδεια εργασίας. Οπως σημειώνουν, όλα αυτά πρέπει να γίνονται από κάποιες άλλες υπηρεσίες και όχι από τους ίδιους. Επισημαίνουν δε ότι όλοι θέλουν να βάζουν εργόσημο για  να είναι νόμιμοι, όμως δεν τους διασφαλίζει κανείς ότι οι εργάτες που απασχολούν είναι νόμιμοι και έτσι ενώ μπορεί να πληρώνουν, υπάρχει πιθανότητα να είναι και παράνομοι. Ζητούν απλούστευση των διαδικασιών και όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, αν είναι δυνατό να δίνουν στους εργαζόμενους το αντίτιμο της εργασίας σε κάτι σαν παράβολο και όταν πάνε να το εισπράξουν, να ελέγχονται για τη νομιμότητά τους.
Από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Γαργαλιάνων ο διαχειριστής Σπύρος Νικολόπουλος επισήμανε χαρακτηριστικά: «Εμείς θέλουμε να πληρώνουμε, αλλά η διαδικασία να είναι πιο απλή. Ετσι όπως γίνεται σήμερα δεν βρίσκει άκρη κανένας, πρέπει να κάνεις ολόκληρη διαδικασία για να πληρώσεις πέντε εργόσημα. Ο κόσμος πάει και πληρώνει καθώς οι περισσότεροι εργάτες έχουν βγάλει χαρτιά και έχουν ΑΦΜ και ΑΜΚΑ, αλλά θα πρέπει να γίνει με πιο απλή διαδικασία. Ολοι οι παραγωγοί θέλουν να πληρώσουν αλλά εμείς πώς θα ελέγξουμε αν αυτό το νούμερο που μας δίνει ο κάθε εργάτης είναι το σωστό ΑΜΚΑ ή το ΑΦΜ και από εκεί και πέρα αν έχει άδεια παραμονής. Μπορεί δηλαδή να βάλουμε σε κάποιον εργόσημα, να πάρει τα χρήματα το κράτος, αλλά ο παραγωγός να είναι παράνομος. Η διαδικασία πρέπει να είναι πιο απλή, ίσως θα έπρεπε να καθιερωθεί κάτι σαν παράβολο, να πληρώνουμε εμείς με τέτοια τους εργάτες και όταν πάνε να το εισπράξουν να τους ελέγχουν για τη νομιμότητα και αν έχουν τα απαραίτητα χαρτιά».

http://www.eleftheriaonline.gr/
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/agrotika/item/30762-ergosimo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.